Utredning: Europafacket inte inblandat i Qatar-gate Europafackets vice generalsekreterare Claes-Mikael Ståhl. Foto: Etuc.

Utredning: Europafacket inte inblandat i Qatar-gate

Europafacket tog emot kontanter av den mutanklagade Luca Visentini som betalning för ett privat lån. Det bekräftas nu av vice generalsekreterare Claes Mikael Ståhl. Pengarna har lämnats till polisens utredare. Samtidigt friskriver en oberoende utredning Europafacket från inblandning i korruption.
Carl von Scheele
14 feb 2023 | 15:44
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Omedelbart efter att belgisk polis hade gripit Världsfackets generalsekreterare Luca Visentini och fyra andra som misstänktes ha tagit mutor av Qatar tillsatte Europafacket en oberoende utredning. Luca Visentini var tidigare dess generalsekreterare. Utredningen visade att inget otillbörligt skett.

– Det finns inga indikationer på att ETUC som organisation varit involverad i någon form av korruption eller mutor, säger Claes- Mikael Ståhl, vice generalsekreterare, till Arbetsvärlden.

Däremot har Europafackets förre generalsekreterare Luca Visentini erkänt för belgisk polis att han tagit emot motsvarande 550 000 kronor i kontanter. Dessa pengar ska emellertid inte vara en muta från Qatar utan en donation från frivilligorganisationen Fight Impunity, enligt Visentini.

Donationen ska ha skett till honom personligen, enligt ett offentligt uttalande som han gjorde efter att ha gripits av belgisk polis.

Tagit emot kontanter

Claes-Mikael Ståhl bekräftar en kontant betalning från Visentini till Europafacket. Det skedde i samband med att Visentini återbetalade en skuld för privata utlägg som ETUC gjort åt honom.

– Ja, det är riktigt att Visentini kom med en summa pengar till oss för att täcka resekostnader i kampanjen för posten som Världsfackets generalsekreterare. Den summa överlämnades i form av kontanter, säger Ståhl till Arbetsvärlden.

På Världsfackets kongress i slutet av november förra året valdes sedan Visentini till Världsfackets generalsekreterare. Han hade inte innehaft sin nya post i mer än två och en halv vecka när Qatar-gate briserade och han blev en av fem gripna i muthärvan.

Eventuellt offer för brott

Europafacket hade då kvar kontanterna, som överlämnades till polisen, som även begärt att få ta del av den oberoende utredningen.

– Vår inblandning i det här är som eventuellt offer för en brottslig handling. Vi utreds inte alls som misstänkta av belgisk polis, utan ses som möjligt brottsoffer, betonar Claes-Mikael Ståhl.

Bara fyra dagar efter den belgiska polisens tillslag mot dem som misstänks tagit mutor av Qatar sjösatte Europafacket sin oberoende utredning av eventuella kopplingar till mutorna.

Konsultfirma utredde Europafacket

Europafacket anlitade I-Force, som är en konsultfirma med specialkompetens i utredning av bedrägerier.

– Vi anlitade dem omedelbart i syfte att få en fullständig genomlysning av vår organisation.

Slutsatsen i den oberoende utredningen är att ETUC som organisation inte varit involverade i någon form av korruption eller mutor. Det fanns heller inga indikationer att någon i personalen varit inblandad i donationer från Fight Impunity eller något annat betänkligt som kan kopplas till Qatargate.

– Vi i ETUC har inga projekt med Qatar, inga betalningar eller något annat som har koppling till landet, inte heller några uttalanden eller positiva yttranden om Qatar från ETUC:s sida. Landet ingår inte i vårt verksamhetsområde, betonar Ståhl.

Omfattade genomlysningen även Visentinis agerande som generalsekreterare hos er?

– Nej, syftet med utredningen var att undersöka om ETUC som organisation var inblandad på något sätt.

Ingen kontakt med Visentini

Europafacket har heller inte fått någon förklaring från Visentini till varför han tog emot pengarna från Fight Impunity, som är en organisation som arbetar för att brott mot mänskliga rättigheter inte ska förbli ostraffade.

– Nej, vi har inte fått någon förklaring till varför han har gjort så och har över huvud taget inte heller någon kontakt med honom.

Utredningens resultat redovisades för Europafackets styrelse för ett par veckor sedan, men den kommer inte offentliggöras eftersom den innehåller många känsliga personuppgifter, förklarar Ståhl.

–  Det var en lättnad för många att det inte fanns några indikationer på att Europafacket hade använts på något otillbörligt sätt.

Svensk koppling till Fight Impunity

Den tidigare okända frivilligorganisationen Fight Impunity har fått åtskillig uppmärksamhet sedan den belgiska polisen börjat utreda muthärvan Qatar-gate. En anledning är att Världsfackets suspenderade generalsekreterare Luca Visentini säger att de kontanter polisen hittade hos honom är en donation från organisationen. En annan anledning är att den grundades och leddes av en av de huvudmisstänkta i muthärvan, den tidigare italienska ledamoten i Europaparlamentet Pier Antonio Panzeri. Den tidigare EU-kommissionären Dimítris Avramopoulos har medgivit en betalning från organisationen på motsvarande 600 000 kronor för tjänster som han ska ha utfört. Han sitter också i den hederskommitté med åtta ledamöter som Panzeri skapat för sin organisation. Där sitter också den tidigare svenska parlamentsledamoten Carin Wickström. I ett mejl till Arbetsvärlden skriver hon att hon inte har någon som helst relation till den organisationen. Hon tillfrågades av Panzeri om hon ville sitta i kommittén, men har aldrig blivit kallad till något möte. – Det enda jag gjort är att helt kort medverka i ett Teamsmöte sommaren 2020 när man släppte en rapport om yttrandefrihet i världen. Ingen har kontaktat mig sedan dess, skriver hon i mejlet.  

+ Expandera

Carl von Scheele
14 feb 2023 | 15:44

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev