Resultatet av styrelsens förtroendeomröstning efter Eva Nordmarks utredning var att Luca Visentini avsattes i lördags.
Luca Visentini har själv beklagat ITUC:s beslut att avsätta honom i ett pressuttalande. Han säger sig vara oskyldig till de mutanklagelser som förts fram mot honom av belgiska åklagare i affären Qatar-gate.
Men Värdsfackets undersökningskommission har inte tagit ställning till den juridiska skuldfrågan, förklarar Eva Nordmark, Sveriges förre arbetsmarknadsminister som lett arbetet.
Däremot riktar hennes kommission skarp kritik mot Visentini utifrån frågan om förtroende och utifrån den värdegrund som ITUC:s verksamhet vilar på.
– Vad det handlar om är en facklig ledare som har erbjudits ett mycket stort belopp i kontanter. Enbart detta att ta emot pengarna är väldigt allvarligt i sig, säger Eva Nordmark till Arbetsvärlden.
Undersökningskommissionens fem ledamöter har under en månads arbete granskat händelserna kring Visentinis tillträde.
– Den samlade bilden är att han har agerat på ett sätt som inte är värdigt en facklig ledare. Man har rätt att förvänta sig mycket mer av en sådan, att en facklig ledare handlar utifrån den fackliga organisationens värdegrund och är varsam.
Omsvängning om Qatar
En omdebatterad fråga är ITUC omsvängning i inställningen till Qatar inför fotbolls-VM.
Polisutredningen i Bryssel handlar om utifall Qatar försökt muta sig till en mer positiv bild av landet. Förutom de misstänkta mutorna har bland annat avslöjats hur höga EU-företrädare besökt Qatar och fått sina kostnader betalda av regimen.
– Min bedömning är att ITUC har varit väldigt noggranna när det åkt till landet och har betalt allt själv. På plats har det varit viktigt att bo på hotell som inte haft koppling till regeringen, säger Eva Nordmark.
Världsfackets positionsförflyttning hänger ihop med den positionsförflyttning som FN-organet ILO gjorde 2017. De går hand i hand.
I en omtalad video på Youtube kallar ITUC förre generalsekreterare Sharan Burrow förändringen på arbetsmarknaden i Qatar anmärkningsvärd. Hon uppmanar kritiker att besöka landet och se själva. Inspelningen är gjord av Qatars arbetsmarknadsdepartement.
ITUC var först väldigt hårda kritiker men välkomnade senare de reformer på arbetsmarknaden som Qatar sades sig genomföra.
Även denna omsvängning av den fackliga politiken granskades av Nordmarks kommission.
– Detta är en fråga där det fortfarande finns mycket diskussioner. Världsfackets positionsförflyttning hänger ihop med den positionsförflyttning som FN-organet ILO gjorde 2017. De går hand i hand.
Bör nå samsyn med yrkesinternationaler
Omsvängningen skedde trots fortsatt hård kritik mot Qatar från byggnadsarbetarnas international, BWI. Inga hållbara förändringar har skett i arbetsvillkoren, enligt organisationen. Den granskade särskilt villkoren för gästarbetarna som byggde fotbollsarenorna.
Eva Nordmark riktar kritik mot ITUC för att inte ha haft bättre gehör för yrkesinternationalens ställningstaganden.
– Det finns mer att önska av Världsfacket i samarbetet med yrkesinternationalerna. Man kan göra olika strategiska bedömningar, men man måstet samarbeta och försöka få en samsyn. Det är alltid så man blir starkast.
Uppförandekod införs
Nordmarks kommission har också initierat en viktig förändring i Världsfackets interna arbete. Organisationen ska inte bara upprätta en anti-korruptionspolicy utan också en uppförandekod. Den ska skrivas under av både förtroendevalda och anställda med jämna mellanrum.
– Det är något som är väldigt viktigt för att öka medvetenheten hos alla som verkar i organisationen, och öka kännedomen om sårbarhet och risken för påverkansförsök.