Världsfackets ledare tvingas bort efter Qatar-gate Världsfackets nyvalde ordförande, Luca Visentini, är en av flera makthavare i Bryssel som misstänks för att ha tagit emot mutor från Qatar. Foto: Virginia Mayo/AP

Världsfackets ledare tvingas bort efter Qatar-gate

Världsfackets generalsekreterare Luca Visentini tvingas lämnar organisationen. Det beslutades i helgen sedan den undersökningskommission som leds av Sveriges förre arbetsmarknadsminister Eva Nordmark lämnat sin slutrapport. På en extra kongress ska ny ledare väljas.
Carl von Scheele
13 mar 2023 | 09:48
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Världsfacket, ITUC, har inte längre förtroende för sin generalsekreterare Luca Visentini, som är en av de anklagade i den stora mutskandalen Qatar-gate som skakar Bryssel och Europaparlamentet.

På mötet i lördags beslutade ITUC också att ändra i organisationens stadgar när det gäller regler för val av ledning. Den summa pengar som Visentini tagit emot och som åklagarna i Bryssel misstänker är en muta har han använt i sin kampanj inför valet av generalsekreterare i november förra året.

Betydande brister hos Världsfacket

Världsfacket konstaterar att det finns betydande brister i organisationens regler på detta område.

En ytterligare åtgärd är utarbetandet en tydlig anti-korruptionspolicy och en uppförandekodex.

I maj ska Världsfacket välja en tillförordnad generalsekreterare vars huvuduppgift blir att organisera den extrakongress som ska välja ny ordinarie generalsekreterare.

Japansk ordförande tar över

Till dess tas den politiska ledningen över av ordföranden, japanskan Akiko Gono, och de tre vice ordförandena medan det dagliga arbetet leds av Owen Tudor, en av tre vice generalsekreterare.

Quatar-gate

Det var i december förra året som belgisk polis slog till och grep flera personer som misstänktes ha tagit mutor från Qatar med anledning av att landet ville förbättra sitt rykte inför fotbolls-VM. De gripna hade olika slags kopplingar till Europaparlamentet, men bland dem fanns också ITUCs nyvalde generalsekreterare Luca Visentini. En av misstankarna mot honom är att han skulle ha använt mutpengar från Qatar i sin valkampanj när organisationen skulle utse ny generalsekreterare. Flera av de misstänkta sitter fortfarande häktade, men Visentini har släppts fri med stränga restriktioner. Luca Visentini har i ett uttalande i slutet av december erkänt att han tagit emot 50 000 euro i kontanter, men säger att de motsvarande 550 000 kronorna kommer från frivilligorganisationen Fight Impunity. Den grundades och leds i sin tur av en av de huvudmisstänkta i muthärvan, den tidigare europaparlamentarikern Pier Antonio Panzeri. Han har nu beslutat att fullt ut samarbete med den belgiska polisen i hopp om strafflindring.

+ Expandera

Det var i början av februari som ITUC tillsatte en särskild undersökningskommission under ledning av Eva Nordmark. Den rekommenderar betydande förändringar i Världsfackets konstitution för att motverka risken för korruption.

Dess rapport, tillsammans med en extra extern revision, ligger bakom beslutet att dra tillbaka förtroendet för Visentini. Däremot fann kommissionen inga bevis för att donationer från vare sig Qatar eller Marocko skulle påverka ITUC:s politik eller program, enligt ett pressmeddelande.

Arbetsvärlden har sökt Eva Nordmark för en kommentar.

Carl von Scheele
13 mar 2023 | 09:48

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev