Världsfackets ledare gripen i Bryssel Världsfackets nyvalda ordförande Luca Visentini. (AP Photo/Virginia Mayo) VLM101

Världsfackets ledare gripen i Bryssel

Världsfackets nyvalde generalsekreterare Luca Visentini har gripits av belgisk polis. Han misstänks ha tagit emot mutor från Quatar, enligt dagstidningen Le Soir. En stor razzia genomfördes på fredagsmorgonen.
Carl von Scheele
9 dec 2022 | 18:22
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Den belgiska polisen slog till på 16 olika platser och gjorde husrannsakningar på fredagsmorgonen, enligt rapporter i belgiska medier. I samband med aktionen greps Luca Visentini, men också en tidigare ledamot i Europaparlamentet, den italienska socialdemokraten Pier-Antonio Panzeri.

Bland de gripna finns också en assistent i den socialdemokratiska S&D-gruppen i Europaparlamentet och en icke namngiven ledare för en ideell organisation.

Åklagare har nu 48 timmar på sig att begära om de gripna också ska sitta häktade.

Quatar misstänks ligga bakom mutor

I samband husrannsakningar har omkring 6 miljoner kronor i kontanter beslagtagits samt datorer och mobiltelefoner.

De gripna misstänks för tagande av muta, korruption och penningtvätt, enligt dagstidningen Le Soir.

Tidningen uppger också att åklagarmyndigheten i Bryssel arbetat i fyra månader med utredningen under ”största diskretion”. Bakom mutorna lär Quatar ligga. Genom tredje part har de försökt påverka ekonomiska och politiska beslut i Europaparlamentet, uppger Le Soir.

Nyvald ordförande för Världsfacket

För Quatar ska det ha handlat om att få en mer positiv bild av de åtgärder som vidtagits når det gäller förbättrade villkor för migrantarbetare och ökade mänskliga rättigheter i landet. Mutorna kopplas till det pågående fotbolls-VM.

Quatar ska ha betalat betydande summor pengar eller gett dyrbara gåvor till personer som sedan skulle kunna påverka politikerna i Europaparlamentet.

Lucas Visentini valdes så sent som i november till generalsekreterare i Världsfacket ITUC.

Carl von Scheele
9 dec 2022 | 18:22

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar