Eva Nordmark ska utreda Världsfacket efter Qatar-gate Eva Nordmark, tidigare arbetsmarknadsminister och ordförande för TCO, ska utreda korruptionsskandalen i Världsfacket. Foto: Kristina Sahlén

Eva Nordmark ska utreda Världsfacket efter Qatar-gate

Qatargate Världsfackets generalsekreterare Luca Visentini har suspenderats efter misstankar om inblandning i korruptionsskandalen som skakat Europaparlamentet. "Finns det problem måste man se dem i vitögat och åtgärda dem", säger Eva Nordmark som ska leda Världsfackets egna utredning.
Carl von Scheele
10 feb 2023 | 12:31
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det var i december förra året som belgisk polis slog till och grep flera personer som misstänktes ha tagit mutor från Qatar med anledning av att landet ville förbättra sitt rykte inför fotbolls-VM. De gripna hade olika slags kopplingar till Europaparlamentet, men bland dem fanns också ITUCs nyvalde generalsekreterare Luca Visentini.

Nu i veckan har ITUC tillsatt en undersökningskommission med deltagare från Europa, Afrika, Latinamerika och Asien. Eva Nordmark leder den femhövdade gruppen.

– Det är ett hedervärt och svårt uppdrag, men också otroligt viktigt. Korruption och misstanke om korruption är ett väldigt skadligt gift och ett hot mot alla de värderingar som den fackliga rörelsen står för, säger hon till Arbetsvärlden.

Det var den nionde december förra året som den belgiska mutskandalen briserade. Mindre än två veckor senare hade Luca Visentini stängts av från sitt arbete som generalsekreterare för Världsfacket. Han hade då innehaft posten i en månad.

Visentini fri med restriktioner

En av misstankarna mot honom är att ha skulle ha använt mutpengar från Qatar i sin valkampanj när organisationen skulle utse ny generalsekreterare. Flera av de misstänkta sitter fortfarande häktade, men Visentini har släppts fri med stränga restriktioner.

– Finns det problem måste man se dem i vitögat och åtgärda dem. Därför är det välkommet att ITUC agerar på detta sätt och redan i början av affären suspenderade Visentini.

Två utredningar tillsattes också. Vid sidan av kommissionen görs en grundlig extra revision av ITUC:s bokföring.

Enligt Nordmark ska kommissionen bland annat undersöka om Visentini i sin valkampanj använd pengar från Qatar, men även från Marocko som också figurerar i den belgiska polisen undersökning. Den ska också granska om mutpengar skulle ha använts i ITUC verksamhet, även om detta är mindre troligt.

– Ja, detta är ett syfte med utredning, men det finns inga sådana misstankar mot ITUC. Organisationen är inte heller indragen i någon förundersökning. Vår undersökning handlar om ett säkerställande av att ITUC lever upp till sina stadgar och alla värderingar som den fackliga rörelsen stör för, som demokrati och transparens.

Utreda vad pengarna användes till

I nästa vecka inleder kommissionen sin undersökning som ska redovisas för ITUC:s general council (styrelse) den 11 mars.

Förutom att kartlägga exakt vad som hänt vill kommissionen ta reda på vad de pengar som kommer från Qatar och eventuellt Marocko har använts till och om det har inverkat på kongressen, som valde Visentini i november förra året.

Nyhetsbrev

Kommissionen ska lägga fram förslag och rekommendation till general council och kan även föreslå ändringar i stadgar och policyer om det blir nödvändigt.

Den har också inrättat en speciell visselblåsarfunktion, för personal som har information, men vill bidra med den anonymt.

Ska ta del av utredningar av Europafacket

Eftersom Luca Visentini tidigare var generalsekreterare för Europafacket, ETUC, vill kommissionen även ta del av de utredningar som görs av den organisationen.

Luca Visentini har i ett uttalande i slutet av december erkänt att han tagit emot 50 000 euro i kontanter, men säger att de motsvarande 550 000 kronorna kommer från frivilligorganisationen Fight Impunity.

Den grundades och leds i sin tur av en av de huvudmisstänkta i muthärvan, den tidigare europaparlamentarikern Pier Antonio Panzeri. Han har nu beslutat att fullt ut samarbete med den belgiska polisen i hopp om strafflindring.

Detta är Quatar-gate

I början av december förra året avslöjade två belgiska tidningar att polisen utredde en muthärva som regimen i Qatar iscensatt. Regimens syfte har varit att förbättra landets rykte.

Polisen har gripit flera personer med kopplingar till Europaparlamentet och den socialdemokratiska gruppen S&D.

Vid razzior i hem och på kontor har polisen beslagtagit sammanlagt omkring 15 miljoner kronor i kontanter.

Centralt i härvan finns den tidigare ledamoten Pier Antonio Panzeri, som i mitten av januari bestämde sig för att samarbeta med polis och åklagare i hopp om strafflindring. Misstankar riktas även mot hans fru och dotter.

Men i det mediala fokuset har framför allt parlamentets tidigare vice talman Eva Kaili hamnat. Hon sitter fortfarande i häkte, liksom hennes man och medarbetare Francesco Giorgi. Bara hos paret har polisen hittat över 1,5 miljoner kronor i kontanter.

Eva Kaili har avsatts som vice ordförande i Europaparlamentet och uteslutits ur den socialdemokratiska gruppen.

I härvan figurerar också fler socialdemokrater i parlamentet, vars kontor och hem genomsökts.

Qatar-gate, som mutskandalen döpts till av media, har skakat om Europaparlamentet. Ordföranden Roberta Metsola har hastigt utarbetat nya regler som ska ökar transparensen i parlamentet. Ledamöterna ska mer noga redovisa olika känsliga uppgifter. Inpasseringskontrollen av besökare och inte minst lobbyister skärps.

Fler av de politiska grupperna är inte nöjda med åtgärderna, utan vill se fler och hårdare regler.

+ Expandera

Carl von Scheele
10 feb 2023 | 12:31

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev