Världsfackets tidigare ledare  uttalade sig positivt om Qatar ITUCs tidigare generalsekreterare Sharan Barrow har uttalat sig positivt om Qatar i en video som landet gjorde inför fotbolls-VM. Foto: Laura Leyshon/ Scanpix/TT

Världsfackets tidigare ledare uttalade sig positivt om Qatar

Qatargate Världsfackets förre generalsekreterare Sharan Burrow har uttalat sig starkt positivt om Qatar i en video producerat av landets regim. Hennes uttalanden går i linje med vad mutanklagade i Qatar-gate sagt och på tvärs mot hur andra fackliga internationaler bedömt situationen.
Carl von Scheele
10 feb 2023 | 13:30
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Världsfacket ITUC:s hållning mot Qatar svängde strax före avspark i fotbolls-VM. Efter att fem år tidigare ha krävt att landet skulle fråntas arrangemanget uttalade man nu beundran för dess förändringar av arbetsmarknaden.

Utspelet som gjordes av dåvarande ordförande Sharan Burrow kommer nu granskas av den undersökningsgrupp som Världsfacket tillsatt med anledning av Qatargate och som leds av Sveriges förre arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Omsvängningen skedde samtidigt som internationalen för bygg- och träarbetare, BWI, intensifierade sin kampanj för bättre arbetsvillkor i landet och krävde starka förbättringar för migrantarbetarna som byggde VM-arenorna.

Har inte fått stöd från Världsfacket

BWI:s ordförande, svensken Per-Olof Sjöö, är kritisk till ITUC och dess bristande stöd i konkreta krav som internationalen drev.

– Vi kände att vi inte hade så starkt stöd från ITUC, säger han till Arbetsvärlden.

Dess dåvarande ordförande Sharan Burrow gjorde sommaren 2022 sitt mycket positivt uttalande om hur villkoren för migrantarbetare hade förbättrats i landet.

Det skedde i en två minuter lång video som producerats av Qatars arbetsmarknadsdepartement. I filmen säger Burrow att utvecklingen i landet varit anmärkningsvärd och att det numera finns fungerande arbetsmarknadslagar där.

– Till personer utanför landet som attackerar Qatar för dess arbetsmarknadslagar säger jag åk dit och ta en titt på förändringarna, säger Burrow i videon, som i skrivande stund fortfarande finns på Youtube.

Inställningen i uttalandet liknar vad Europaparlamentarikern Eva Kaili sa i en debatt strax innan hon grepps av belgisk polis och delgavs misstankar om mutor. Hon kallade förändringarna på arbetsmarknaden i Qatar historiska och såg landet som en föregångare när det gäller rättigheter för arbetare. Landet har redan uppnått det omöjliga, hävdade Kaili i parlamentet.

Även Luca Visentini, ITUC:s nuvarande generalsekreterare som ingår bland de misstänkta i muthärvan, har uttalat sig om Qatar och beskrivit utvecklingen som en framgångssaga och ett exempel på hur man kan påskynda förändringar i samband med värdskap för stora sportevenemang.

På tvärs mot migrantarbetarna villkor

Burrows uttalande i ITUC:s namn går på tvärs mot bedömningen av Internationalen för byggnads- och träarbetare, BWI, som engagerat sig mycket hårt för migrantarbetarnas villkor i landet i samband med byggandet av VM-arenorna. 

BWI konstaterade i samband med fotbolls-VM att inga hållbara förändringar skett i Qatar. 

Svensken Per-Olof Sjöö, ordförande i LO-förbundet GF, leder BWI som dess president. Han medger att BWI och ITUC är oense om hur Qatar utvecklats. Han ser landets förändringar av arbetsmarknadslagarna som ett fasadbygge.

– När man ser vad som hänt efter VM får man det intrycket. Vi hade en tuff kampanj för att landet skulle etablerat något bestående sedan strålkastarljusen släckts på arenorna. Det finns inget intresse från Qatar att tala om dessa frågor längre, säger han till Arbetsvärlden.

Krävde center för migrantarbetare

BWI har inte fått stöd av ITUC för sitt krav på ett center för migrantarbetarna, vilket Sjöö anser behövs i den ”oerhört löntagarfientliga miljön” i landet. Organisationen kommer emellertid fortsätta stödet till de utländska arbetarna. Kampen är inte över, säger Sjöö.

Han konstaterar också att det hade behövts mycket starkare samordning i de fackliga internationalernas arbete med Qatar.

– Understundom har det känts lite ensamt som ordförande i BWI. Detta ansvar ligger på ITUC, säger han.

Carl von Scheele
10 feb 2023 | 13:30

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev