Svensk MEP i möte: Skulle övertygas om Qatars sak Vice talmannen i EU-parlamentet Eva Kaili är mutmisstänkt och har fråntagits alla sina uppdrag. Foto: Europaparlamentet.

Svensk MEP i möte: Skulle övertygas om Qatars sak

Mutor i EU-parlamentet Arbetsvärlden kan avslöja nya uppgifter om den mutmisstänkte vice talmannen i Europaparlamentet Eva Kaili. Hon har försökt få den svenska ledamoten Abir Al Sahlani mer vänligt inställt till Qatar under ett 25 minuter långt övertalningsförsök.
Carl von Scheele
12 dec 2022
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0

Under helgen har affären med mutmisstankar med kopplingar mellan Qatar och Europaparlamentet vuxit. Ytterligare en husrannsakan har genomförts. Den här gången hos den belgiska socialdemokratiska Europaparlamentarikern Marc Tarabella, men han är inte frihetsberövad.

Både parlamentets vice talman, den grekiska socialdemokraten, Eva Kaili och Världsfacket ITUC:s generalsekreterare Luca Visentini sitter fortfarande i häkte, enligt uppgifter i belgisk press.

Enligt internationella medier har de misstänkta fått stora summor pengar eller värdefulla gåvor för att förbättra Qatars internationella rykte. Målet har varit att påverka Europaparlamentets uttalanden om landet i positiv riktning.

Jag sa till henne att ju mer du pratar, desto mer inkompetent framstår du.

Abir Al-Sahlani

Världsfacket ITUC har lagt locket på. De har inga kommentarer till misstankarna och frontar fortfarande sin hemsida med en bild när Luca Visentini blir vald till generalsekreterare.

Nu kommer nya uppgifter om korruptionsaffären. Vice talman Eva Kaili ska inte bara ha försökt dämpa kritiken mot Qatars behandling av migrantarbetare och brist på mänskliga rättigheter.

Lobbade för visa-liberalisering

Enligt nya uppgifter till Arbetsvärlden ska hon ha lobbat hårt för att Qatar ska sättas upp bland de länder vars invånare har visumfrihet vid resor till EU. Under förespegling av att diskutera frågan om barns rättigheter i Iran bokade hon ett möte med den svenska centerpartisten Abir Al Sahlani.

Abir Al-Sahlani, centerpartist i Europaparlamentet. Foto: Europaparlamentet.

– Vi hade ett 30 minuter långt samtal, varav 25 minuter gick åt till argumentation om varför Qatar borde få visa-liberalisering, säger Abir Al Sahlani till Arbetsvärlden.

Hon är den liberala gruppen Renews förhandlare i visumfrågan och sitter i parlamentets grupp för mänskliga rättigheter där frågan förbereds.

Al Sahlani uppger att hon blev mycket irriterad under mötet.

– Jag sa till henne att ju mer du pratar, desto mer inkompetent framstår du. Du förstår tydligen inte vilket land du har att göra med eller regionen och dess kultur och historia. Ju mer du pratar, desto mer övertygad blir jag att vi behöver skjuta ner frågan om visum-liberalisering för Qatar.

Mötet var ett bakhåll

Al Sahlani medger att Eva Kaila nog tog illa vid sig av hennes hårda attityd, men säger också att hon upplever mötet som ett bakhåll med syfte om att säkra visum-frihet för Qatars invånare, inte att tala om iranska barns situation under protesterna i landet.

Visumfrihet för Qatar är en fråga som EU-kommissionen arbetet med i flera år och som behandlats i ministerrådet. Europaparlamentet kommer emellertid inte att ta upp frågan på den session som inleds nu på måndagen.

Den socialdemokratiska gruppen S&D har begärt att alla frågor och omröstningar i plenum som rör Gulfstaterna ska skjutas upp. Detta gäller särskilt visum-frågan.

Bland de svenska ledamöterna i parlamentet är upprördheten stor över mutanklagelserna och hur det kan påverka trovärdigheten för de förtroendevalda.

– Detta är fruktansvärt allvarligt. Europaparlamentet är den enda direkt folkvalda institutionen i hela EU. Att gå i säng med en av de sämsta regimerna vad gäller mänskliga rättigheter och arbetarnas rättigheter som de har gjort är att verkligen sjunka till botten, säger Abir Al Sahlani.

Avstängd från S-gruppen

Hennes svenska socialdemokratiska kollega Evin Incir är lika upprörd över misstankarna om korruption i Europaparlamentet. Qatar verkar inte bara ha mutat sig till fotbolls-VM, utan också försökt förbättra sitt skamfilande rykte genom mutor.

Jag är jätteförbannad över det som vi har fått höra.

Evin Incir
Den svenska EU-ledamoten Evin Incir (S). Foto: Fredrik Persson / TT

– Jag är jätteförbannad över det som vi har fått höra. Vår grupp har reagerat väldigt kraftigt och stängt av Kaili och säkerställt att hon fråntagits sin position som vice talman i parlamentet.

Frågan är hur trovärdigheten för den socialdemokratiska gruppen påverkas av korruptionsaffären mot bakgrund av att fyra av fem gripna ingår i den partisfären.

– Givetvis påverkar detta vår partigrupp, men det finns också en koppling till den konservativa gruppen. Det är allvarligt för vilken grupp som än bli involverad och för EU:s institutioner och för demokratin i stort. Det är dock inte partigrupper som är involverade, utan det handlar om enskilda individer, vilket i sig är enormt allvarligt, säger Evin Incir.

Kaili hyllade Qatars idrottsdiplomati

Korruptionsaffären har också lett till en ny uppmärksamhet kring den kritiska Qatar-resolution som Europaparlamentet antog för två veckor sedan. Flera ledamöter har uttryckt förvåning över det inlägg som Eva Kaili gjorde i debatten.

Där hyllade Kaili landet. Hon sa att fotbolls-VM i Qatar visar hur idrottsdiplomati kan göra en historisk omvandling av ett land. Kaili hävdade att de som för en dialog med Qatar eller engagerar sig i deras frågor anklagas för korruption eller blir mobbade av andra ledamöter. Qatar skulle redan uppnått de omöjliga i sitt arbete med migrantarbetarnas villkor och mänskliga rättigheter, påstod hon.

Både Evin Incir och Abir Al Sahlani har blivit förvånade över det sätt som Kaili formulerade sig. Däremot är det inte möjligt att riva upp resolutionen. I den kritiseras Qatar för hur migrantarbetarna behandlats, men fördöms inte på någon punkt, utan parlamentet beklagar situationen.

Utesluten ur Pasok

Både den liberala gruppen Renew, liksom de svenska socialdemokraterna i parlamentet, röstade för hårdare skrivningar i resolutionen.

Det är Europaparlamentets talman, maltesiskan Roberta Metsola, som formellt beslutat om att ta ifrån Eva Kaili alla hennes befogenheter som vice talman. Samtidigt som S&D-gruppen stängt av henne har det grekiska socialdemokratiska partiet Pasok uteslutit henne.

Kontanter värda sex miljoner kronor beslagtogs

Det var i fredags morse som den belgiska polisen slog till på 16 olika platser och grep fem personer. Förutom frihetsberövandet av Kaili och Visentini, togs också den förre europaparlamentarikern, italienaren Pier-Antonio Panzeri i förvar. Hans fru och dotter greps senare av italiensk polis med anledning av en internationell arresteringsorder.

Även en assistent till Kaili och chefen för en ideell organisation greps, medan en tjänsteman i den kristdemokratiska EPP-gruppen förhördes i korruptionshärvan.

Datorer, mobiltelefoner och kontanter till ett värde av över 6 miljoner kronor beslagtogs vid husrannsakningarna.

Uppdatering: På måndag kväll rapporterades i internationella medier att Världsfackets ordförande släppts ur häktet. Arbetsvärlden har sökt Världsfacket.

Carl von Scheele
12 dec 2022

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Bo Lagerqvist 13 dec 2022:

    Jag blir lite misstänksam. Centern har ju inte direkt varit det parti som tagit avstånd från Qatar. Tvärtom hyllade Lööf sin influencers väns flygresa till Qatar. https://katerinamagasin.se/annie-loofs-stod-till-klimatfarliga-flygresor-skapar-storm-pa-instagram/

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar