− Sverige har en tuff och påfrestande tid framför sig, hela samhället kommer att påverkas ekonomiskt.
Det budskapet lämnade finansminister Magdalena Andersson (S) på måndagsmorgonen när hon tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och de ekonomisk-politiska talespersonerna Mats Persson (L och Emil Källström (C ) presenterade ett stort stödpaket för att rädda svenska jobb och företag under Coronakrisen. Sammantaget kan det omfatta över 300 miljarder kronor om det utnyttjas maximalt.
Exempelvis meddelade flygbolaget SAS på söndagen att man tvingas permittera uppåt 10 000 anställda.
Januaripartierna är eniga sinsemellan och uppger att man har stöd av oppositionen för ett åtgärdspaket i tre delar som ska mildra de ekonomiska verkningarna av spridningen av Coronaviruset under våren.
Nöjd med att staten subventionerar permittering
Katarina Lundahl, chefsekonom på fackförbundet Unionen, är nöjd med det nya paketet och lyfter särskilt fram att ett nytt system med korttidspermittering införs.
− Ett liknande system finns i andra länder och har efterfrågats av både oss och arbetsgivarsidan. Det är bra att det börjar tillämpas redan i dag.
Förslaget innebär att staten tar ett större än ansvar för krisande arbetsgivares lönekostnader än tidigare. De senare behöver enbart stå för omkring hälften av lönekostnaden för en anställd som annars skulle riskera varsel och uppsägning.
Under en period av korttidspermittering, som max får vara två månader, behöver de anställda inte jobba, men får 90 procent av lönen.
− Som arbetsgivare måste man betala en liten del av lönen, men de anställda behöver inte bära bördan. Det tycker jag känns som en rimlig balans, säger Katarina Lundahl, som uppger att det sannolikt också behöver tecknas centrala och lokala kollektivavtal kring detta.
Kostnader för sjuklön ersätts
Staten kommer också tillfälligt under två månader att stå för företagens alla sjuklönekostnader.
−Vi sänder tydlig signal till arbetsgivare att staten finns där och också ger en trygghet för anställda.
Mats Persson (L) säger så här om förslaget:
− I normala fall kostar detta två miljarder kronor per månad, men det är rimligt att kostnaderna blir ännu högre när åtgärden väl är på plats.
−Vi sänder tydlig signal till arbetsgivare att staten finns där och också ger en trygghet för anställda.
Även egenföretagare ersätts vid sjukdom. De som har aktiebolag kan ta del av förslaget om sjuklönekostnader och de med enskilda firmor får rätta till en schabloniserad sjukpenning i upp till två veckor.
Även denna del gynnar Unionens medlemmar, påpekar Katarina Lundahl.
− Vi har runt tiotusen medlemmar som är egenföretagare och som kan dra nytta av detta om de blir sjuka.
− Frågan har aktualiserats vad man då gör om man inte kan arbeta hemifrån och inte får vabba för friska barn
− Samtidigt håller vi på att fundera kring en fråga som är kopplad till reglerna om sjukdom, då vissa dagis eller skolor ju har stängt. Frågan har aktualiserats vad man då gör om man måste vara hemma men inte kan arbeta hemifrån och inte får vabba för friska barn. I nuläget får man bara vabba om det finns risk för att barnet är smittat. Det här är något som vi kikar på.
Utöver att betala sjuklönerna är januaripartierna överens om att företag ska kunna söka anstånd med att betala in moms, preliminär skatt och arbetsgivaravgifter under en period på tre månader. Anstånd kan sökas retroaktivt från och med den 1 januari.
”Måste betalas tillbaka”
Därmed är tanken att man ska kunna få skatt återbetald från skatteverket för att förstärka sin kassa.
− Också det är en väldigt bra åtgärd. Korttidspermitteringar gör ju ingen nytta för en egenföretagare som inte har personal. Men att få anstånd med beskattning är även till nytta för egenföretagare eller bolag med inte så många anställda.
− Men det man ska komma ihåg är att det är ett uppskov, så någon gång inom ett år måste man ju betala tillbaka pengarna, säger Katarina Lundahl.
Enligt henne gynnar dagens krispaket såväl små som stora företag. I vilken utsträckning bolag påverkas av Coronakrisen har inte så mycket med storleken att göra som i vilka branscher de finns, och om de jobbar internationellt eller lokalt, påpekar hon. Enligt vad hon bedömer kommer dock riktade branschstöd att behövas framöver.
Under dagens presskonferens fick Per Bolund också frågan om särskild hjälp kommer att riktas till utsatta bolag inom exempelvis rese- och besöksnäringen. Men hans raka besked var att dagens stöd även kommer att komma exempelvis transportsektorn, besöksnäringen och kultur- och idrottsnäringen till godo.
Inga besked om framtiden
Vad händer då efter perioden som dagens krispaket omfattar? Blir det ett nytt paket på 300 miljarder kronor redan till sommaren?
Magdalena Andersson ville i dag inte lämna några närmare besked om framtiden.
− Det sker nu en väldigt snabb utveckling och att spekulera i hur det kommer att bli är ogynnsamt, uppgav hon.
De nya åtgärdsförslagen ska nu att snabbehandlas i Lagrådet, och riksdagen väntas fatta beslut redan på torsdag.