Slopad karensdag på agendan vid regeringens krissamtal Statsminister Stefan Löfven (S) anländer till regeringens möte med partiledarna om coronaviruset i regeringskansliet i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Slopad karensdag på agendan vid regeringens krissamtal

Coronakrisen Statsminister Stefan Löfven träffar i dag partiledarna och arbetsmarknadens parter för överläggningar på grund av Coronakrisen. Samtidigt är regeringen redo att vidta åtgärder för att motverka finansiell instabilitet.
11 mar 2020 | 11:22
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Spridningen av Coronaviruset kan få stora effekter på svensk ekonom och vi kan få se följdeffekter. Det uppgav finansmarknadsministern Per Bolund (MP) på en presskonferens i dag efter ett extrainsatt möte med Finansiella stabilitetsrådet. Det senare består av cheferna för Riksbanken, Finansinspektionen och Riksgälden.

I dagsläget bedöms den finansiella stabiliteten vara god, men regeringen vill nu på grund av Coronakrisen värna bland annat företagens likviditet och inskärpa hos bankerna att inte strama åt exempelvis bolåneutlåningen. Per Bolund kommer inom närtid att kalla till sig företrädare för bankerna.

Per Bolund, språkrör (MP), finansmarknads- och bostadsminister. Foto: Ali Lorestani / TT

Dessutom kan Finansinspektionen komma att ändra på regler om bolånetak och amorteringsregler för att underlätta för hushållen och riksbanken har möjlighet att ge likviditetsstöd om så skulle behövas.

Korttidsarbete möjligt snabbare än väntat

I går tisdag kom också  regeringen med beskedet att januaripartierna är överens om att tidigarelägga möjligheten för företag att ansöka om medel för att införa statligt subventionerat korttidsarbete för sina anställda. Det ska nu bli möjligt före sommaren i stället för som tidigare aviserat i augusti.

Finansminister Magdalena Andersson (S) ska också inom kort presentera en extra vårändringsbudget som bland annat ska innehålla nya pengar till sjukvården (regionerna) och kommunerna.

– Det kommer att finnas resurser så att alla kommuner och regioner kan söka medel, uppgav statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens  på tisdagskvällen, efter att han deltagit i ett extrainsatt videokonferens möte med Europeiska rådet.

Sedan EU-länderna vidtagit olika åtgärder för att möta utbrotten av Coronavirus, är man nu enligt statsministern överens om att i större grad än tidigare samordna åtgärder. Detsamma gäller också att värna olika länders behov av medicinsk skyddsutrustning, där Sverige deltar i en EU-gemensam upphandling.

Ska samtala med parterna

Stefan Löfven träffar i dag på förmiddagen, med start kl 11, övriga partiledare i riksdagen angående Coronakrisen. Och senare under eftermiddagen kommer han också att möta företrädare för fack och arbetsgivare för att lyssna till synpunkter och önskemål.

Enligt statsministern kommer man bland annat att diskutera slopat karensavdrag vid sjukdom och företagens likviditet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen Foto: Virginia Mayo AP/TT

Krispaket från EU-kommissionen

På tisdagen meddelade också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att man avser att frigöra runt 285 miljarder kronor för att mildra effekterna av Coronaviruset inom EU:s gränser.

Medlen kommer att gå till  ”nödvändiga” åtgärder som liknar det svenska korttidsarbetet, till sjukvården och andra arbetsmarknadsåtgärder men också till branscher som man ser är  särskilt utsatta på grund av smittspridningen.

För att klara detta kommer hon att söka stöd hos ministerrådet och Europaparlamentet för att frigöra runt 85 miljarder kronor i likvida medel och få lov att använda hittills outnyttjade medel från EU:s strukturfonder.

11 mar 2020 | 11:22

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev