Ny extra ändringsbudget kommer Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén berättar att antalet inrapporterade varsel nu stiger kraftigt. Foto: Pontus Lundahl / TT

Ny extra ändringsbudget kommer

Coronakrisen Varslen om uppsägning ökar fort, i Stockholms län allra mest. Finansministern säger i dag att regeringen just nu jobbar hårt med ännu en ändringsbudget, efter samtal med bland annat fack och näringslivet.
23 mar 2020 | 16:01
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I hela landet har nu nära 18 400 personer varslats om uppsägning i mars, varav 10 300 i Stockholm. Nära 14 000 av varslen kom förra veckan, och Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén påpekade vid en presskonferens på måndagen att man inte hunnit registrera alla varsel än – den verkliga siffran ska enligt henne ligga på runt 20 000.

Det är ett av de största varslen på svensk arbetsmarknad som vi har sett i modern historia

Finansminister Magdalena Andersson kommenterar utvecklingen med beskrivningar av en mycket snabb utveckling, där virusets effekter chockar världsekonomin både när det gäller efterfrågan och utbudet.

– I dag kom Arbetsförmedlingens varselstatistik, och det är ett av de största varslen på svensk arbetsmarknad som vi har sett i modern historia, och det är klart att det är ett väldigt allvarligt läge, konstaterade hon på måndagseftermiddagen.

– Hur många av varslen som till slut kommer att leda till uppsägningar är för tidigt att säga. Det kommer sannolikt att påverkas av hur länge den här situationen kommer pågår. Men innan de som är varslade drabbas, drabbas nu de som är tillfälligt anställda och egna företagare.

1,7 miljoner kan omfattas av korttidspermitteringar

Regeringen har redan kommit med paket för att lindra den här effekterna av krisen, understryker hon.

– Inte minst om vi nu får korttidspermitteringar på plats där staten stöder arbetsgivare och arbetstagare och där kostnaderna för anställda kan halveras.

– Här har fack och arbetsgivare jobbat oerhört snabbt, nu är det 1,7 miljoner löntagare som kan komma att omfattas, och det kan innebär att många av de som nu blivit varslade i stället för att bli uppsagda kan gå ner i arbetstid.

Den senaste tidens utveckling har visat hur viktigt det är att vara med i en a-kassa, och att arbetsplatserna har ett kollektivavtal.

Men allra mest akut drabbas visstidsanställda och egenföretagare, något som bland andra kulturarbetarorganisationer och TCO har uppmärksammat den senaste tiden.

– Den senaste tidens utveckling har visat hur viktigt det är att vara med i en a-kassa, och att arbetsplatserna har ett kollektivavtal. Det blir uppenbart att vissa löntagare är mer utsatta än andra när krisen slår till. Och redan nu står de med osäkra anställning och egna företagare utan försörjning.

Kommer med ännu en extra ändringsbudget

Regeringen tittar nu tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna på ännu fler krisåtgärder, och för samtal med olika aktörer, däribland både fackföreningsrörelsen och näringslivet.

– Jag kommer inte att presentera något ytterligare krispaket i dag, men kan redan nu meddela vi kommer att lägga fram en ytterligare en extra ändringsbudget så fort vi är klara med det intensiva arbetet som har pågått under hela helgen, och som pågår även nu.

Jag vill vara tydlig med att de som varslas och permitteras nu INTE behöver kontakta Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har svårt att hinna ta emot alla telefonsamtal från allmänheten, med långa telefonköer som konsekvens. På webben uppmanas människor att i stället för att ringa använda chatten och webben.

– Jag vill vara tydlig med att de som varslas och permitteras nu INTE behöver kontakta Arbetsförmedlingen, uppmanade generaldirektör Maria Mindhammar på måndagens presskonferens.

Bakom den snabba utvecklingen av varsel inom rese-, hotell- och restaurangbranschen finns ett stort antal som inte syns i varselstatistiken: de som är tillfälligt anställda och som har fått sluta.

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén säger i dag att just här tillämpas också visstids- och timanställningar i hög grad, med många ingångsjobb på arbetsmarknaden för unga och utrikes födda.

Grupper som kanske i lägre grad än andra är medlemmar i en a-kassa.

Många är inte med i a-kassan, och vi vet redan att kopplingen mellan arbetslöshet och ekonomiskt bistånd är stark.

Många aktörer har redan uppmärksammat ett stort behov av tillfälliga regelförändringar inom a-kassan, så att fler grupper kan omfattas av försäkringen. En ökad arbetslöshet har direkt effekt på kommunernas kostnader för ekonomiskt bistånd.

– Rent allmänt är vi oroade för ökade kostnader, säger Leif Klingensjö, senior advisor på SKR till Arbetsvärlden.

– Många är inte med i a-kassan, och vi vet redan att kopplingen mellan arbetslöshet och ekonomiskt bistånd är stark. Men inte bara för att få är med i a-kassan, utan också för att många som har a-kassa behöver fylla upp med ekonomiskt bistånd och bostadsbidrag när de blir arbetslösa.

Nyhetsbrev

Arbetsvärlden har sökt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark för närmare besked om den kommande extra ändringsbudgeten. Hennes pressekreterare Gabriel Dahlander svarar i ett mejl att man inte kommer att ge några detaljerade svar förrän arbetet är klart och det finns konkret politik att kommunicera.

”Regeringen och samarbetspartierna fortsätter arbetet med att ta fram tillfälliga åtgärder för att både rädda jobb och stötta de som ändå blir arbetslösa till följd av de varsel vi ser nu” avslutar Gabriel Dahlander.

23 mar 2020 | 16:01
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev