Nytt krispaket: A-kassehöjning förlängs och staten tar sjuklönekostnad Från vänster finansmarknadsminister Per Bolund (MP, finansminister Magdalena Andersson (S), Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström (C) och Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson (L) under en pressträff om utökade budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Foto: Henrik Montgomery / TT

Nytt krispaket: A-kassehöjning förlängs och staten tar sjuklönekostnad

Höjningen av ersättningen i a-kassan förlängs till den sista december och utökas till 300 dagar. Samtidigt förlängs och utökas statens ansvar för sjuklönekostnaderna. Ett nytt krispaket på nära 15 miljarder kronor presenterades på torsdagseftermiddagen.
Carl von Scheele
7 maj 2020 | 18:39
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Coronakrisen slår hårt mot svenska företag och arbetstagare. Bara korttidspermitteringarna omfattar 400 000 löntagare. Därutöver finns flera hundratusen arbetslösa.

Men ytterligare höjningar av a-kassan lindrar verkningarna för de arbetslösa. Höjningen av den maximala ersättningen till 1 200 kronor om dagen under de första hundra dagarna förlängs och kommer att gälla året ut.

Det meddelande finansminister Magdalena Andersson på dagens pressträff, som regeringen höll tillsammans med samarbetspartierna Liberalerna och Centern.

De fyra januaripartierna har också kommit överens om att höja ersättningen i a-kassan för dag 101 till 300. Dagpenningen blir nu maximalt 1 000 kronor.

– En bussförare som blivit av med jobbet får nu betydligt bättre möjligheter att ta sig igenom coronakrisen utan att behöva sälja villan, säger Magdalena Andersson.

Arbetslösa får ut 80 procent av lönen till och med dag 200 och därefter 70 procent till och med dag 300. Förutsättningarna är att man uppfyller det uppmjukade medlemsvillkoret för a-kassan.

Från den 1 augusti till den sista september kan företagen dessutom få ersättning för de extra sjukkostnader som coronaviruset orsakar.

Det höjda taket i a-kassan innebär att den arbetslöse ersätts med dessa belopp upp till en tidigare lön på 33 000 kronor i månaden.

Regeringen och stödpartierna räknar med att 80 procent av de som har a-kassa ska gynnas fullt ut av dessa förbättringar.

Slopandet av karensavdraget på lönen för sjuka förlängs till den sista september. Även i fortsättningen handlar det om en schablonersättning, som nu höjs till 804 kronor och som de sjuke själv får ansöka om. I paketet ingår också att kravet på läkarintyg under de 14 första sjukdagarna slopas till samma datum.

För egenföretagare med F-skatt innebär dagens paket att man kan får en schabloniserad sjukersättning på 804 kronor de första 14 sjukdagarna.

Fler företag kan klara den här krisen och också behålla sina anställda.

I det nya krispaketet finns också stora lättnader när det gäller företagens ansvar för sjuklönekostnaderna. Statens förlänger sitt ansvar för dessa fram till och med sista juli.

– Som alla inser har Försäkringskassan haft ett hektiskt arbete för att få detta att fungera och snabbt kunna betala ut ersättning till arbetsgivarna. För att möta detta på bästa sätt har myndigheten nu börjat betala ut ersättningen månadsvis istället för årsvis. Detta underlättar inte minst för likviditeten i företagen, säger Emil Källström, Centerpartiet.

Från den 1 augusti till den sista september kan företagen dessutom få ersättning för de extra sjukkostnader som coronaviruset orsakar. Regeringen bereder nu detaljer i förslaget, som är det kostnadsmässigt tyngsta i dagens krispaket. Den delen kommer att kosta över 9 miljarder kronor.

Sammanlagt kostar dagens satsningar nära 15 miljarder kronor. Sammanlagt har krispaketen fram till idag kostat 185 miljarder kronor. Därtill kommer likviditetsförstärkningar och garantier, som inte har direkt budgetpåverkan, på över 550 miljarder kronor.

– Det här är utgifter som gör stor nytta så att fler företag kan klara den här krisen och också behålla sina anställda. Men detta är också åtgärder för att invånarna i vårt land ska ha ekonomisk trygghet när man blir sjuk eller hamnar i arbetslöshet, säger finansmarknadsminister Per Bolund och bedömde att det skulle komma fler åtgärder framöver.

I dag har också Tillväxtverket meddelat att man ändrar sin tolkning av lagen korttidsarbete. ”Aktieutdelningar är alltså enligt analysen inte förenligt med lagen om korttidsarbete”, skriver verket i ett pressmeddelande.

Tillväxtverket poängterar att stödet till korttidsarbete är preliminärt och att man kan kräva återbetalning av stödet.

Carl von Scheele
7 maj 2020 | 18:39

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev