I ena ringhörnan, i rött, Daniel ”Katalys” Suhonen. I andra ringhörnan, i blått, PM ”Timbro” Nilsson. Två tankesmedjor, den förra fackligt finansierad, den andra backad av näringslivet. Båda tungviktare med tidigare segrar i Arbetsvärldens årliga rankning av vilken profil bland de arbetsmarknadsinriktade tankesmedjorna som synts mest i media. Och nu är vinnaren korad. Men vi börjar med en titt på organisationsnivå.
Näringslivet dominerar
Det övertag som våra utvalda näringslivsfinansierade agendadrivande organisationer haft på genomslaget i media håller inte bara i sig, det ökar jämfört med mätningen 2023. De fackligt finansierade har å sin sida backat något under 2024.
Det är kanske i sig inte så överraskande eftersom de näringslivsanknutna smedjorna, inte bara har sammanräknat högre budget, utan också är många fler än sina fackliga motparter. Av de 19 tankesmedjor som ingår i Arbetsvärldens kartläggning av 2024 är 11 knutna till näringslivet. Bara fyra är fackligt finansierade.
Totalt har näringslivsanknutna tankesmedjor uppmärksammats nästan fyra gånger så mycket, som sina fackliga motsvarigheter. Och högst i Topp5 i Arbetsvärldens kartläggning, sedan 2018, tronar Timbro. Med tre gånger så många omnämningar i svensk media som nästa utmanare i listan är smedjan helt ohotad.
Frivärld toppar i orolig värld
Tankesmedjan Frivärld, med fokus på frihandel och säkerhetspolitik, gör ett bra år som präglats av en instabil omvärld med en framstående roll i Nato-debatten. De tar därför klivet upp på plats 2, i topplistan. Därefter skuttar Institutet för näringslivsforskning upp från plats 5 till plats 3.
Samtliga tre överst rankade organisationer finansieras huvudsakligen eller till stor del av Svenskt Näringsliv. Först på plats fyra möter vi Topp5:s första och enda fackligt finansierade smedja, Katalys. Smedjan gör ett närmast identiskt avtryck som förra året, en fjärdedel av Timbros genomslag. På femteplatsen landar Studieförbundet för Näringsliv och Samhälle, SNS, som förra året intog andraplatsen.
Facken fortfarande effektivare än näringslivet
Att näringslivets organiserade aktörer satsar hårt på greppet om idédebatten märks inte bara i antalet organisationer utan också deras storlek. Arbetsvärlden har bett de rankade organisationerna att uppge hur många heltidstjänster deras verksamhet omfattar. Ratio har nekat att svara med hänvisning till att de inte betraktar sig som en tankesmedja. Vi har därför fått utgå ifrån uppgifter på deras hemsida.
Enligt dessa uppgifter utgjordes näringslivsstödda tankesmedjors fasta arbetsstyrka av sammanlagt 123,5 heltidstjänster. Det är sex gånger fler än den fackliga sidan som går runt på bara drygt 19 tjänster. Jämförelsevis redovisar Timbro 24 heltidstjänster mot Katalys 4,5.
Katalys effektivare än Timbro
Tar man det förhållandet med i beräkningen av hur många gånger smedjan nämnts i media genererar varje anställd på en facklig tankesmedja i genomsnitt 25 procent fler citeringar. På det stora hela ser det alltså ut som om de fackliga finansiärerna får mer pang för pengarna.
Det hindrar dock inte näringslivsfinansierade Frivärld från att komma ut som den mest effektiva smedjan. Men det bör nämnas att 80 procent av alla de citeringar som Frivärld kan tillgodoräkna sig för 2024 stod Patrik Oksanen för. Han delar tillsammans med smedjans sex övriga ”fellows” på en ersättning motsvarande en halvtidstjänst. Utan honom skulle smedjan landat på fjärde plats i effektivitetstoppen med 36 citeringar per anställd.
På andra plats finner vi Katalys där varje heltidsstjänst genererat 70 omnämningar. Trots att Balans i år åker ur Topp10 norpar tvåpersonsmedjan, med skolfrågor på agendan, tredje plats i effektivitetstoppen. Trots sitt stora genomslagsövertag återfinns Timbro först på plats fyra.
Timbros PM Nilsson får bära mästarbältet
Med få undantag har Daniel Suhonen, sedan Arbetsvärlden 2019 första gången mätte tankesmedjeprofilernas genomslag, stått i slutstrid mot Timbros förkämpe. När gong-gongen ringt har antingen hans eller duellantens händer lyfts till seger som den mest omnämnde i svensk media. Den duellanten har alltid varit Timbros Benjamin Dousa.

Men 2023 kom en ny utmanare in i ringen under pågående match, PM Nilsson. Snöpligt fick Suhonen då inte bara lida nederlag mot ärkerivalen utan också se utmanaren springa om honom till mästarmötet.
När nu förra årets utmanare PM Nilsson och Daniel Suhonen möttes, båda på var sida om skiljelinjen mellan arbete och kapital, var stämningen hög. Men Suhonens hopp grusades när Timbros kämpe tog kombattanten från Katalys på teknisk knock-out med närmare dubbelt så många omnämningar i media 2024.
Näringslivet backar 6 av 10 profiler
Av de tankesmedjeprofiler som organisationerna själva rapporterat in var Frivärldsknutna Patrik Oksanen den mest exponerade. Men även om Oksanen gjort ett imponerande år var hans bidrag uteslutande inom, de under 2024 ständigt närvarande, säkerhetsfrågorna.

Arbetsvärldens topplista, å sin sida, har sitt fokus på de arbetsmarknadsrelaterade frågorna. Därför diskvalificerar vi Patrik Oksanen från vår rankning.
Med det för ögonen kan konstateras en stor dominans för näringslivet. I Topp10 backar näringslivet 6 profiler, medan facket backar fyra.
I Topp5 är det endast Daniel Suhonen som inte tillhör Timbro. Trots att Timbro förlorade sin all-time starkaste Benjamin Dousa har de inte bara ersatt honom i toppen med Adam Daniel, utan norpar ännu en Topp10-plats med Lovisa Lanryd.
Männen syns ohotat mest
Topp10 har sedan 2018 dominerats av män. Så är även fallet i år, men till skillnad från förra årets enda kvinna, är antalet nu tre. Ulrica Schenström står för 2024 års raket när hon rusar från plats 14 förra året till plats 7, en position hon delar med Kalle Sundin från Katalys och Topp10:s tredje kvinna Elinor Odeberg från Arena Idé.

Förra årets enda kvinna Åsa Plesner från Balans som nätt och jämt kom in står för det största raset från plats tio till plats 22. Men den andra hälften av Balans, Marcus Larsson, rasar även han, vilket lämnar hela tankesmedjan utanför Topp10 med god marginal.
Men de är inte de enda att rasa ur. Den tidigare ständige närvarande Gunnar Hökmark, Frivärld, faller från plats 6 till plats 13. Ut åker också Arena Idés German Bender och får se dörren till Topp10 snöpligt slå igen framför näsan.
De 25 profilerna som syntes mest 2024
Förra årets ranking inom parentes. Profiler med samma antal pressklipp delar plats i listan.
1. PM Nilsson, Timbro (2)
2. Daniel Suhonen, Katalys (3)
3. Fredrik Kopsch, Timbro (4)
4. Adam Danieli, Timbro (ny)
5. Andreas Johansson Heinö, Timbro (5)
6. Magnus Henreksson, Institutet för näringslivsforskning (11)
7. Ulrica Schenström, Fores (14), Kalle Sundin, Katalys (7) och Elinor Odeberg, Arena Idé (ny)
10. Lovisa Lanryd, Timbro (ny)
11. German Bender, Arena Idé (9)
12. Daniel Waldenström, Institutet för näringslivsforskning (19)
13. Gunnar Hökmark, Frivärld (6)
14. Rutger Brattström, Timbro (ny)
15. Fredrik Bergman Evans, Centrum för rättvisa (12)
16. Marcus Larsson, Tankesmedjan Balans (8)
17. Payam Moula, Tiden (16)
18. Lars Calmfors, Institutet för näringslivsforskning (16)
19. Johan Sjölander, Tankesmedjan Tiden (18)
20. Jonas Grafström, Ratio (29)
21. Ann-Therese Enarsson, Futurion (13)
22. Åsa Plesner, Tankesmedjan Balans (10)
23. Max Jerneck, Katalys (ny)
24. Lisa Pelling, Arena Idé (20)
25. Fredrik Sjöholm, Institutet för näringslivsforskning (30) och Mattias Karlsson, Oikos (26)
Topplista tankesmedjor 2024
Förra årets ranking inom parentes.
- Timbro (1)
- Frivärld (3)
- Institutet för näringslivsforskning (5)
- Katalys (4)
- SNS (2)
- Arena Idé (6)
- Centrum för rättvisa (7)
- Fores (9)
- Tankesmedjan Tiden (12)
- Oikos (14)
- Tankesmedjan Balans (11)
- Futurion (13)
- Entreprenörskapsforum (10)
- Synaps (ny)
- Skandinaviska Policyinstitutet (ny)
- Ephi (ny)
- Ratio Näringslivets forskningsinstitut (15)
- Leading Health Care (17)
- Den nya välfärden (18)
Så gjorde vi rankningen
Arbetsvärldens rankning utgår ifrån antalet omnämningar i riks- och branschmedia under 2024.
Riksmedier: Aftonbladet, Dagens Nyheter, Di DIGITAL Plus, Di TV, ETC (web), Expressen, Fokus Premium, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, Sveriges Television, TV4.
Magasin/tidskrift: Allt om arbetsmiljö, Arbetet, Axess, Dagens Arena, Dagens Samhälle, Di Dimension, Di Weekend, Finansliv, Fokus, Hem & Hyra, Kollega, Publikt, Smedjan.
Branschmedier: Affärsvärlden, Akademikern, Akavia Aspekt, Altinget, Arbetaren, Arbetaren Premium, Arbetarskydd, Arbetet, Arbetsliv, Arbetsvärlden, Arkitekten, Breakit, Byggnadsarbetaren, Chef & Karriär, Dagens Arbete, Dagens industri, Dagens Opinion, Dagens PS, Dagens Samhälle, Di DIGITAL, di.se, di.se Plus, ETC Nyhetsmagasin, Fastighetsfolket, Fokus, Förskolan, Grundskolläraren, Handelsnytt, Hem & Hyra - inkl alla lokala editioner, Hotellrevyn, Ingenjören, Journalisten, Kollega, Kommunalarbetaren, Lag & Avtal, Läkartidningen, Mål & Medel, Målarnas Facktidning (arkiv), Officerstidningen, Polistidningen, Psykologtidningen, Realtid, Sekotidningen, Skolledaren, Socionomen, Specialpedagogik, Tandläkartidningen, Tidningen Elektrikern, Tidningen Näringslivet, Tidningen Vision, Universitetsläraren, Vi Lärare, Vision, Vårdfokus, Yrkesläraren, Ämnesläraren.
Vår topplista fokuserar på tankesmedjor som berör arbetsmarknaden.
SNS och IFN är inte renodlade tankesmedjor, men är med för att de delvis finansieras av parterna på arbetsmarknaden och har ett inflytande i samhällsdebatten.
Tankesmedjor vi räknar med koppling till näringslivet/arbetsgivarsidan är: Centrum för rättvisa, Den Nya Välfärden, Entreprenörskapsforum, Ephi, Frivärld, Institutet för näringslivsforskning, Leading Health Care, Ratio, Skandinaviska Policyinstitutet, Synaps, Timbro.
Tankesmedjor med facklig koppling: Arena Idé, Futurion, Katalys, Tankesmedjan Tiden.
För personer söker vi på namnet samt tankesmedjans namn, tex <"PM Nilsson" AND Timbro>. Detta för att filtrera bort pressklipp där personen nämns utan koppling till tankesmedjan.