Spellistor på Spotify ska få anställda att tänka pension Nyss blivit av med jobbet? Kanske sugen på låtlistan "Att bli arbetslös"? Foto: Janerik Henriksson

Spellistor på Spotify ska få anställda att tänka pension

Kolllektivavtalad pension och försäkring Spellistor om att dö, skada sig på jobbet eller bli arbetslös. Det är partsgemensamma bolaget Avtalets pr-kupp för att få fler privatanställda att upptäcka försäkringar och tjänstepension de har rätt till.
30 nov 2022 | 10:43
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Vi har några av världens bästa kollektivavtalsförhandlade förmåner men vad spelar det för roll om folk inte känner till dem? Efter hårda, dygnslånga, förhandlingar som resulterar i genomtänkta kollektivavtal gällande försäkringar och pension är det sorgligt att en så stor del av arbetsgivarna och de anställda inte vet vad de får, säger Niklas Hjert som är vd på Avtalat i en kommentar.

Avtalat, som bildades förra året av LO, PTK och Svenskt Näringsliv, riktar sig till landets privatanställda som omfattas av kollektivavtal.

Syftet är att informera om tjänstepensioner och framförhandlade försäkringar som anställda med kollektivavtal har.

Låtlistor om att dö, skada sig eller gå i pension

Nu lanserar Avtalat spellistor på Spotify för att få bukt med det här.

Så den som till exempel inte upptäckt det där föräldrapenningtillägget finns listan Att vara föräldraledig med låtar som Väntar av Slowgold.

Listorna som finns:

  • Att vara föräldraledig
  • Att gå i pension
  • Att skada sig på jobbet
  • Att bli arbetslös
  • Att vara sjukskriven
  • Att förbereda sig på det värsta
+ Expandera

I andra änden, det vill säga döden, finns listan Att förbereda sig för det värsta med bland annat När jag dör av Ola Magnell.

Blivit av med jobbet? Då finns listan Att bli arbetslös med låtar som Jag hatar dig med LOAM.

Låtlistorna ska lyssnas på uppifrån och ner, för att skapa ”en berättelse”.

Avtalat vill också se att 200 000 arbetsgivare inom den privata sektorn skickar spellistorna till närmare tre miljoner anställda som omfattas av parternas försäkringar och tjänstepensioner.

I skrivande stund har Avtalats låtlistor på Spotify 32 följare.

Så många har koll

Enligt Avtalat har tre av fyra arbetare och hälften av tjänstemännen inom privat sektor har dålig eller mycket dålig kännedom om sin tjänstepension.

40 procent av arbetsgivarna anser att de har dålig kännedom om hur de anställda är försäkrade.

Och den andel som plockar ut sitt tillägg till föräldrapenningen har sjunkit med 20 procent under de senaste åren.

+ Expandera

30 nov 2022 | 10:43
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från tecnosuper.net - "Alle compagnie assicurative piace fare appello ai pensieri di morte con la musica" 30 nov 2022:
    […] mentre attraversano la valle dell’ombra della morte. A tal fine, ha riferito la società Giornale ArbetsvärldenSpotify ha lanciato alcune playlist che ti fanno riflettere su cosa significhi “prepararsi al […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev