Inbetalningar till tjänstepension och sjukpension förlängs till 66 års ålder Höjd pensionsålder får nu effekt också på tjänstepensioner. Parterna har kommit överens om förlängda insättningar i ITP1 till 66 år och möjlighet till sjukpension inom ITP upp till 66 år. Foto: Henrik Montgomery/TT

Inbetalningar till tjänstepension och sjukpension förlängs till 66 års ålder

Höjd pensionsålder Tjänstepensionen ITP1 får nu förlängd inbetalningsperiod från 2023. Det innebär att inbetalningar ska göras upp till 66 års ålder, likaså möjligheten för alla med ITP att få sjukpension till 66. Det har PTK och Svensk Näringsliv nyligen kommit överens om.
21 jun 2022 | 10:39
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Från och med 2023 kommer den som omfattas av ITP1 att tjäna in tjänstepension upp till 66 års ålder i stället för dagens 65-årsgräns. Även rätten till sjukpension inom ITP höjs till 66 år. Det har PTK och Svenskt Näringsliv nyligen kommit överens om. Förändringarna införs samtidigt med höjda åldersgränser i den allmänna pensionen och näraliggande trygghetssystem.

– Allt fler tjänstemän arbetar längre upp i åldrarna, och det är viktigt att man då kan fortsätta att tjäna in ålderspension och även har rätt till sjukpension. Det är bra för våra medlemmar att vi nu höjer gränsen till 66 år, vilket också går i linje med förändringarna i det allmänna systemet, säger Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, i ett pressmeddelande.

Inför tak för höga inkomster

Svenskt Näringsliv har å sin sida fått igenom kravet att införa ett tak för intjänande av premiepensioner, något de länge har efterfrågat, enligt Mattias Dahl, vice vd i Svenskt Näringsliv, i samma pressmeddelande. Pensionsinbetalningar ska inte göras för den delen av lön som överstiger 30 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar en månadslön på 177 500 kronor.

ITP1 omfattar i huvudsak tjänstemän födda 1979 eller senare. Ingen förändring sker i ålderspensionen i ITP2, en förmånsbestämd pension som i huvudsak omfattar tjänstemän födda 1978 eller tidigare. Däremot höjs rätten att få ITP:s sjukpension för alla som har ITP, till 66 års ålder.

21 jun 2022 | 10:39
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev