Den första oktober var startdatum för det nya omställningsstödet. Och ansökningarna strömmade in till CSN, som administrerar stödet.
Ett krav för att få gå en utbildning och få stödet är att studierna ska stärka din ställning på arbetsmarknaden, med hänsyn till arbetsmarknadens behov.
Nu vill de nya samarbetsregeringen ändra på det här.
Skarpare formulering i Tidöavtalet
I Tidöavtalet som presenterades förra veckan finns stödet med som en punkt. Och nu med en skarpare formulering. För beviljat studiestöd ska utbildningen ha ”hög efterfrågan på arbetsmarknaden”.
Arbetsvärlden har sökt den nya arbetsmarknadsministern Johan Pehrson (L), men har ännu inte fått svar.
Under tisdagen, när den nya regeringen presenterades, sa han till TT att man kommer att ”skruva lite” på stödet.
Stödet till människor att vidareutbilda sig var den främsta segern enligt flera fackförbund i den så kallade las-överenskommelsen, mot att man gick med på bland annat ändrade turordningsregler.
Politiken kan inte rycka ut vissa delar här
LO vill inte kommentera i dagsläget, utan vill vänta in vad som händer. Via presstjänsten poängterar man att överenskommelsen är en helhet.
Bred parlamentarisk enighet
Martin Wästfelt, Unionen, var med och förhandlade fram omställningsstudiestödet för PTK:s räkning.
Om stödet i Tidöavtalet
"Omställningsstödet, som är en följd av parternas överenskommelse, ska förvaltas på så sätt att det används till utbildningar med hög efterfrågan på arbetsmarknaden och därmed motverkar kompetensbrist och stärker näringslivets konkurrenskraft."
– Det skedde genom bred parlamentarisk enighet och var ett paket med många olika komponenter. Politiken kan inte rycka ut vissa delar här.
Om avsikten är att ändra i fundamenta har vi ett stort problem.
Han tolkar i dagsläget inte skrivningarna i Tidöavtalet som att det sänder signaler om att man behöver göra förändringar i regelverket.
– Det är nya regler, det finns inskrivet att man ska följa upp och utvärdera.
– Men om avsikten är att ändra i fundamenta har vi ett stort problem för det här är en helhet. Har de den idén kommer vi tydligt påtala det för ministern och hela regeringen.
Han säger att Liberalerna varit djupt engagerade i arbetet genom januariavtalet och att parterna också träffat M och KD under arbetets gång.
– Jag känner mig inte jätteorolig, men det är samtidigt viktigt att poängtera att har de sådana idéer kommer vi att agera.
”Inte vad vi kom överens om”
Även Marie Nilsson ordförande i IF Metall reagerar på den nya ministerns uttalande.
– Vi blir naturligtvis fundersamma och oroliga. Johan Pehrson behöver förklara mer vad han menar.
– Vi var väldigt noga med att förankra det här brett i politiken, just för att det inte skulle bli förändringar när politiken skiftar. Så jag blir naturligtvis orolig, det här är inte vad vi kom överens om.
Uttalandet om att ändra i omställningsstudiestödet oroar också andra fackliga företrädare, som Akavias samhällspolitiska chef Patrik Nilsson. Liksom politiker som Centerns partiledare Annie Lööf. På Twitter skriver de:
Ja, verkligen.
— Annie Lööf (@annieloof) October 19, 2022