Parterna väntas stödja Danmarks stämning mot minimilöner Jan Olof Jacke, Svenkt Näringsliv, Susanna Gideonsson, LO och Martin Linder PTK. Parterna väntas stödja en svensk intervnetion i Danmarks process mot minimilöner.

Parterna väntas stödja Danmarks stämning mot minimilöner

Europeiska minimilöner LO, PTK och Svenskt näringsliv förväntas pressa regeringen att stödja Danmarks försök att ogiltigförklara EU:s minimilöner. Parterna tar beslut fredagen den 23 december.
Mats Wingborg
21 dec 2022 | 13:42
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Arbetsmarknadens EU-råd ska ta ställning till det danska beslutet om att stämma EU för att få Europaparlamentets beslut om minimilöner ogiltigt. I rådet, som har sitt möte den 23 december, ingår PTK, LO och Svenskt Näringsliv.

Den nytillträdda danska regeringen förklarade i regeringsförklaringen att man kommer att lämna in en stämningsansökan om minimilönerna till EU-domstolen.

– Nu kan Sverige agera på olika sätt. En möjlighet är att Sverige lämnar in en egen stämning. En annan möjlighet är att Sverige intervenerar i frågan på den danska sidan, det betyder i praktiken att man uttalar sitt stöd för den danska stämningen. Ytterligare en möjlighet är att Sverige avvaktar, säger Andreas Beckert, tillförordnad chef för EU/juridik på TCO.

PTK:s ordförande Martin Linder har tidigare förklarat för Arbetsvärlden att hans uppfattning är att Sverige bör stödja Danmark genom att intervenera i frågan. Den linjen bekräftas av PTK:s kommunikationschef Emillia Emtell. Det mesta tyder på att även LO och Svensk Näringsliv kommer att stödja ett sådant förslag.

Kräver snabba åtgärder

Vad som sedan sker i nästa steg är samtidigt oklart. Det är den svenska regeringen som fattar beslut om en eventuell intervention. Regeringen har visserligen varit kritisk till förslaget om minimilöner, men det behöver inte betyda att man nu försöker få beslutet att bli ogiltigt.

Om Sverige ska intervenera måste det ske inom drygt en månad. Om Sverige ska lämna in en egen stämning måste det ske skyndsamt, i princip omedelbart.

Svårt att nå framgång

I praktiken har det visat sig vara svårt att få beslut inom EU ogiltigförklarade. Få verkar tro att det danska initiativet kommer att leda till någon förändring, utan att det mer handlar om en skarp markering. Det är också möjligt att även motsidan i konflikten mobiliserar. Det skulle kunna ske genom att medlemsländer intervenerar till stöd för det antagna minimilönedirektivet.

Mats Wingborg
21 dec 2022 | 13:42

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev