När MTR lämnade och Transdev tog över Mälartåg förra året drog många anställda en lättnadens suck. Men för lokförare och tågvärdar visade det sig vara ett steg ur askan in i elden. Katastrofal relation till fack och personal har bytts mot schemahaveri med arbetspass på mellan 11 och 12 timmar.
– Folk känner sig väldigt förbannade. Sjukskrivningarna ökar och folk säger ”Det här är fan värre än MTR”. Vi trodde inte att det var möjligt, men så blev det, säger en av förarna med mångårig erfarenhet och som arbetat under båda operatörerna.
För järnvägare i trafik som pågår dygnets alla timmar, veckans alla dagar, är förutsägbarhet i schemat avgörande. Det avgör om man kan ha ett liv utanför arbetet, träffa vänner, träffa sin familj, hämta på förskolor och gå på skolavslutningar. Så skulle det bli när Transdev tog över. Nu skulle man se de anställda och ta större hänsyn. En ny giv, var budskapet, berättar föraren. Så blev det inte.
Nya osäkra scheman varje månad
Istället för de fasta så kallade gruppscheman går nu alla på ständig ”skubb”, det vill säga olika scheman varje månad. Men trots den korta framförhållningen kan en tur läggas om från morgon till kväll i ett sms dagen innan, berättar föraren. Detta trots att kollektivavtalet säger att schemaändringar ska ske i dialog med de anställda. Som anställd känner man sig som en ”livegen slav”, säger han.
– Du vågar inte planera. Du kan inte ens planera en läkartid. Skubben innebär att du inte har koll på ditt liv. De ska söka dialog, men du får ett sms med texten ”hej, vi har ändrat din tur”. Ringer du upp och säger att det inte går får du svaret att det är vad som gäller. Det är en monolog, säger föraren.
80-procentigt missnöje med turerna
Och hans kollegor tycks dela hans syn. Den medarbetarundersökning som skyddsorganisationen lät göra i februari bland tågvärdar och lokförare är idel röda siffror. 60 procent uppger att arbetsbelastningen är ohälsosam.
70 procent av lokförarna anser sig inte kunna påverka sin arbetssituation. 68 procent av tågvärdarna och 58 procent av förarna anser sig inte få den återhämtning de behöver.
84 procent av förarna och 79 procent av tågvärdarna anser att turerna i schemat är så konstruerade att de inte motverkar stress, trötthet och olyckor.
Personal: ”Går till jobbet med ångest”
Fritextsvaren från de anställda i undersökningen kan inte vara någon rolig läsning för cheferna.
”Jag skäms över mitt arbete. När någon externt frågar vad jag jobbar med så ljuger jag och säger att jag jobbar inom industrin.”
”Jag har under mina 10 år aldrig varit med om en arbetsgivare som beter sig så respektlöst gentemot sina anställda.”
”Utnyttjad, icke respekterad. Jag hade det bättre som anställd av kinesiska staten.”
”Går till jobbet med ångest.”
”Jag jobbar för att leva men jag har inget liv längre.”
”Är på väg att bli sjukskriven pga av allt detta.”
”Är sjukskriven pga arbetssituationen.”
Transdev om missnöjet: ”Oacceptabelt”
Carl Fredrik Bernmar är sedan i april tillförordnad affärschef på Transdev med ansvar för Mälartåg.

Foto: Transdev
– Det är helt oacceptabelt. Jag ska inte ha någon som ska känna sig som en slav, det är ett underbetyg för oss. Schemat är centralt för hur medarbetarna trivs. Vi måste komma upp i en högre grad av förutsägbarhet i schemana, säger han.
Vad tänker du om att man säger att ni är sämre än MTR?
– Det är beklagligt. Vi ska inte vara där. Vi har tagit över det här. Det är ett nödavtal. Det är klart att vi ska vara bättre. Jag ser redan nu att vi är på väg åt rätt håll. Vi har varit nere och vänt på botten.
Över hälften av de anställda vill lämna
Arbetsvärlden har tidigare rapporterat om vad facket kallade ”massflykt” från Mälartåg under MTRs regi 2023. Någon sådan har dock inte inletts…än. I undersökningen uppger 59 procent av förarna att det inte är troligt att de jobbar kvar om ett år. Bland tågvärdarna är siffran 65 procent.
–Folk letar andra jobb. Jag har själv skickat ut trevare för att se om det finns andra ställen. Får de inte koll på det snart kommer den här ballongen att spricka, säger föraren.
Facket: ”Aggressiv ensidig tolkning av kollektivavtalet”

Foto: Privat
Anna Bergström är ordförande för Sekoklubben på Mälartåg. Hon förvånades inte av de röda siffrorna i medarbetarundersökningen. Hon säger att avtalsförhandlingarna i oktober förra året strandade. Det pågår också tvister med arbetsgivaren om den bristande dialogen vid schemaändringar.
– Allt bottnar i att man har haft en aggressiv ensidig tolkning av kollektivavtalet på ett sätt som gör att folk blir sjuka av långa turer och ingen återhämtning, säger hon.
Men även Carl Fredrik Bernmar håller med om bilden att de skulle ”hålla på och utmana kollektivavtalet”.
– Vi ligger en bra bit ifrån på den positiva sidan med om ramtiderna. Vi försöker hålla mera anständiga sådana än man kan göra inom ramen för kollektivavtalet. Vi upplever inte att de tillbud vi utrett har varit relaterade till att någon varit trött, säger han.
Transdev lovar fasta scheman i december
Enligt Transdev så beror schemana på att de på kort varsel fick ta över trafiken från MTR, men också att företaget samtidigt även fick ytterligare kontrakt på Uppsala-pendeln. Han håller också med om att dialogen måste bli bättre. Men även om han villigt erkänner att de inte fått till schemana på ett bra sätt så ser han klara förbättringar redan nu. Skubben får personalen dessvärre leva med till i december.
– Vår ambition är att hitta gruppbasscheman till nästa års tidtabell i mitten av december. Men vi tror att vi successivt under hösten får bättre schema och ser en förändring redan nu.
Men alla har inte lika lätt att tro på det löftet.
– Jag kan hålla med om att det eventuellt är lite mindre dåligt nu. Vi har gått från ett tursnitt på 11 timmar till 10. Men, jag och många andra, är mycket skeptiska till deras fagra ord. Från början skulle skubben vara borta i mars, sedan till sommaren, sedan till september. Nu är senaste budet december. Vi får se vad de säger imorgon, säger föraren.