Så blir M-KD-SD-budgeten för arbetsmarknaden I den gemensamma budgetreservationen från KD, SD och M, som röstades igenom i riksdagen, omfördelas 20 miljarder kronor. FOTO: SVT

Så blir M-KD-SD-budgeten för arbetsmarknaden

Statsbudgeten 2022 Mindre pengar till arbetsmarknadsutbildningar, mer till polisen. Om Magdalena Andersson väljs får hon regera med den budgetreservation M, KD och SD fick igenom i riksdagen.
25 nov 2021 | 19:24
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

Om Magdalena Andersson åter väljs till statsminister på måndag så är det en budget som M, Kd och Sd förhandlat fram tillsammans som hon har att administrera.

Den nya regeringen väntas isåfall presenteras på tisdag.

Högeroppositionen har utgått från regeringens statsbudget som omfattar 1 137 miljarder kronor för 2022 och har omfördelat 20 miljarder.

Delegation mot segregation läggs ned

Den så kallade familjeveckan, där föräldrar till barn mellan 4 och 16 år skulle få rätt till en extra vecka betald föräldraledighet för att göra aktiviteter med eller för barnen, är en av de satsningar som försvinner. Satsningen skulle ha inletts i april nästa år och beräknades kosta 3,2 miljarder kronor under 2022.

Delegationen mot segregation, som fördelat statsbidrag till kommer, regioner och ideella organisationer för insatser som ska minska segregation på lokal och regional nivå läggs ned den 1 januari 2023.

Nystartsjobb prioriteras

1,8 miljarder till nya arbetsmarknadsutbildningar försvinner och de så kallade ”extratjänsterna”, en subventionerad anställning i kulturen, eller offentlig och ideell sektor försvinner. I stället skjuts nästan en miljard kronor till för fler så kallade nystartsjobb som är ett jobb med bidrag till den som anställer någon som står långt från arbetsmarknaden.

Arbetsmiljöverket får 50 miljoner kronor mer årligen jämfört med regeringens budget för att göra fler arbetsplatsinspektioner och Myndigheten för arbetsmiljökunskap får 10 miljoner kronor om året för att utreda pandemins konsekvenser för vårdpersonal och löntagare som arbetat hemifrån under en längre period.

Mer pengar till polisen och vården

Samtidigt skjuts mer pengar till inom vissa områden.

Polisen får 400 miljoner kronor för att kunna höja lönerna och ytterligare 1,7 miljarder för att lyckas nå målet att ha 10.000 poliser anställda senast år 2024.

Också vården får ett extra tillskott, totalt 3,4 miljarder kronor, de kommande tre åren, jämfört med regeringens budget.

Längre skoldagar för alla elever

De tre partierna vill förlänga skoldagarna för alla skolelever med en timme om dagen, med start på lågstadiet. Skolverket får fem miljoner kronor under 2022 för att utreda hur lärarna kan arbeta mindre med att dokumentera elevernas lärande och mer med att undervisa. Från och med 2023 ska resurser i stället satsas på att göra skoldagarna längre.

Också Skolinspektionen får mer pengar, 50 miljoner kronor årligen, för att  granska alla landets skolor i förhållande till elevernas kunskapsresultat och undervisningens kvalitet.

De stora förlorarna i budgetreservationen från M, Kd och Sd är miljön och klimatet, där bensin- och dieselskatten sänks med 50 öre från den 1 maj, vilket beräknas kosta 2,4 miljarder nästa år och 2 miljarder som skulle ha gått till en ny satsning för att skydda fjällnära skog stryks, samtidigt som de befintliga anslagen ska minska.

Här finns reformerna och besparingarna i den gemensamma M, KD och SD-budgetreservationen jämfört med regeringens budgetförslag: Reformtabell 20211122.

25 nov 2021 | 19:24

Relaterad läsning

Relaterade dokument

Kommentera
Kommentera

Relaterade dokument

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev