S kan acceptera jobbskatteavdraget (igen)
Mikael Feldbaum tror inte att oppositionens budget kommer att ställa till det nämnvärt för den nya statsministern Magdalena Andersson.
Ledare

S kan acceptera jobbskatteavdraget (igen)

Ledare Det blir en snålare budget för arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Och klimatet får sig en törn. Men Magdalena Anderssons beslut att regera på oppositionsbudgeten lär inte ha varit särskilt svårt, skriver Mikael Feldbaum.
24 nov 2021 | 11:57
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det tog sannolikt inte många minuter för Socialdemokraternas partiledning att svälja förtreten och besluta sig för att regera på M-KD-SD-budgeten. I tre år har de anpassat sig till Annie Lööfs vilja och möts sedan av denna örfil. Men vad är alternativet? Det är ändå snart val. Annie Lööf å sin sida får en budget som ligger närmare Centerns politik och lägger sig dessutom mer i mitten av det politiska landskapet.

Om det är smart spelat får väl framgå när krutröken lagt sig efter valet i september 2022 och det eventuellt blir dags för nya förhandlingar.

Poliserna kan jubla eftersom M-KD-SD stoppat in en pott för löneförhöjning

Den stora pucken som skiljer M-KD-SD-budgeten från regeringens är jobbskatteavdraget. Åtta miljarder inriktas mot dem som jobbar eller är pensionerade. Men regeringens satsning på dem som har a-kassa eller sjukpenning försvinner. Socialdemokraterna och Magdalena Andersson har ju i efterhand accepterat tidigare jobbskatteavdrag, så det är ingen enorm förlust för partiet.

Lite sanning ligger det kanske i Grotescosketchen som hävdar att jobbskatteavdrag är Socialdemokraterna absolut emot att införa själva. Det vill man i stället att någon annan inför.

Socialdemokraternas ”stora idé” i januariavtalet, familjeveckan (3,3 miljarder), försvinner dock helt. A-kassan och sjukförsäkringen förstärks precis som hos regeringen. Där har SD stoppat M:s och KD:s spariver.

Poliserna kan jubla eftersom M-KD-SD stoppat in en pott för löneförhöjning. Något som nog även regeringen hade velat har det låtit som om det inte vore för att det någonstans mellan finansen och polismyndigheten blev ett missförstånd.

Efter allt nervigt förhandlande och kompromissande ska det bli rätt skönt med en valrörelse där partierna tillåts vara sig själva

På arbetsmarknadsområdet sparar M, KD och SD in 1,5 miljarder på extratjänster och introduktionsjobb. Man sparar också 300 miljoner på arbetsmarknadsutbildningar jämfört med regeringens budget. Nyanlända ska inte heller få låna pengar till hemutrustning, vilket sparar in 167 miljoner. I stället kommer förstärkta nystartsjobb som kan behöva finansieras med pengar som man hoppas ska komma från EU.

I fråga om klimatet går Centern och M-KD-SD-budgeten isär. Frågan är vad Centerpartiets väljare tycker om den saken. Den sänkta bensinskatten, som kostar 3,5 miljarder, är kanske ett förslag många på landsbygden jublar inför, även om Centerpartiet aldrig själva skulle kunna rösta ja till ett sådant förslag som det gröna borgerliga partiet.

Att två miljarder i ersättning till skogsägare för fjällnära skog försvinner kommer kanske att svida mer. Kärnkraftsforskningen står dock utan pengar, trots att Kd och M gjort kärnkraften till klimatfråga.

Socialdemokraterna och Magdalena Andersson har ju i efterhand accepterat tidigare jobbskatteavdrag, så det är ingen enorm förlust för partiet

Som helhet är det ingen stor dramatik. Det är ingen myndighet som slaktas den här gången. Budgetramarna är desamma. Även högersidan i svensk politik har fått kompromissa. Därmed inte sagt att de olika budgetarna inte drar åt olika håll och kan få långsiktiga konsekvenser.

Efter allt nervigt förhandlande och kompromissande ska det bli rätt skönt med en valrörelse där partierna tillåts vara sig själva. Kanske kan det då komma nya ”stora idéer” för Sverige. En ny statsminister innebär såklart extra krydda åt politikåret 2022.

24 nov 2021 | 11:57
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev