Facken och skyddsombuden i Stockholms pendeltåg har varnat ända sedan tågvärdarna avskaffades. Stödfunktionen OTS som ska hjälpa den nu ensamma föraren med att evakuera de upp till 1800 resenärerna kommer inte hinna fram inom de utlovade 15 minuterna. Och som Arbetsvärlden har kunnat visa har de fått rätt. Stödet har dröjt 40, 53, och nyligen i Arlandatunneln, 80 minuter.
Men det är inte bara skyddsombuden som oroat sig för vad som ska hända om något går fel i den fem kilometer långa Arlandatunneln. Redan i april, svarade regionens trafikdirektör, Erik Norling, på hur stödfunktionernas åtkomst till tunneln säkerställs vid en eventuell evakuering.
”[Det] hanteras genom tydlig rollfördelning och ansvar där lokföraren är ansvarig för evakuering av det egna tåget, oavsett var situationen inträffar. Yttre driftledare är en resurs som kan bistå lokföraren med tekniskt och operativt stöd, men deras närvaro är inte avgörande för att genomföra en evakuering.”, svarade Erik Norling trafikdirektör vid trafikförvaltningen, numera synonymt med SL.
OTS och YDL
Det operativa trafikstödet, OTS, ingick i det projekt som Region Stockholms trafiknämnd klubbade 2021 då tågvärdarna avskaffades på pendeltåget.
Vid en olycka, brand eller annan händelse på tåget som innebär ett stopp tillkallas OTS till platsen.
OTS utför då de arbetsuppgifter som tågvärdarna ansvarade för.
De som bemannar funktionen är till stor del tidigare tågvärdar.
OTS-funktionen är bemannad dygnet runt och består av fyra bilar, utifrån pendeltågets fyra ben.
Till skillnad från tågvärdarna som redan var ombord på tåget var den ursprungliga planen att OTS skulle ha en inställelsetid på 15 minuter. Tiden utökades sedan till mellan 15 och 30 minuter.
Under de påkörningar med dödlig utgång som skedde fram till den sista juni 2023 överskreds den vid samtliga.
Inställningstiden vid allvarliga händelser har varierat mellan 20 och 80 minuter, men enligt uppgift till Arbetsvärlden även uteblivit.
Enligt SJ:s uppgifter har OTS inställt sig inom 30 minuter i 97 procent av fallen. Men facken anser att 3 procents felmarginal är för mycket.
Yttre driftledare, YDL, är en annan stödfunktion som kan bistå vid olyckor. Tjänsten bemannas dock enbart mellan 06 och 22.
Svaret kom i form av ett tjänsteutlåtande som Arbetsvärlden har tagit del av. Men SD:s trafikpolitiske talesperson Samuel Stephan, som ställde frågan, ville också veta hur det resonerats kring säkerhetsproblematiken nu när det inte längre finns tågvärd ombord.
”Framförande av tåg utan tågvärdar är i sig inget problem då det är lokföraren som är ansvarig för alla ingående delar kopplat till framförande av tåg, oavsett var situationen inträffar.”, svarade trafikdirektören.
Facket om direktörens svar: ”Jätteobehagligt”
Facket ST som nyligen tagit del av uttalandet tolkar det som att trafikdirektören tänker sig att evakuering huvudsakligen ska ske av den ensamma föraren själv. Det bekräftar den farhåga som förarna haft sedan tågvärdarnas avskaffande.
– Det är jätteobehagligt. Här öppnar de upp för att det de facto inte behövs någon förutom lokföraren som själv kan vara i chock, att det inte är jätteallvarligt att yttre driftledare eller OTS inte kan komma fram. Det precis vad de tidigare sade inte skulle hända, säger Swante Löfstedt, vice ordförande för ST i pendeln.
Trafikdirektörens svar väcker onekligen frågor. Hur rimmar det med att just stödet till förarna inom 15-30 minuter var grundläggande i Arbetsmijöverkets bedömning att säkerheten var tillräcklig? Är det huvudregeln att föraren ska sköta evakuering utan stöd? Gäller det bara Arlandatunneln, eller hela nätet?
Regionen nobbar möte med facken
När ST nyligen tog del av tjänsteutlåtandet bad de om ett möte med Trafikförvaltningen för att be om en förklaring av trafikdirektörens svar. ”Det är av vikt att vi tillsammans har en bra och öppen dialog”, skrev ordförande för ST-klubben i ett mejl. Svaret kom bara timmar senare.

”Trafikförvaltningen hänvisar till Trafikutövaren [SJ] som har hela bilden kring evakueringar och trafiksäkerheten”, svarade förvaltningen korthugget.
– Det är ett märkligt beteende. Man undviker att ha en bra dialog som kan förhindra slitningar i lokförargruppen som kan eskalera. Frågan har ju redan lett till en vild strejk. Det blir ju inte bättre av att bara gömma sig och hoppas att något annat företag får lösa deras problem, säger klubbordföranden Roger Delin.
”Omöjligt” att få intervju med trafikdirektören
Att få intervjua trafikdirektören om vad han menade i sina svar är enligt Trafikförvaltningens kommunikationsavdelning ”omöjligt”. Istället besvaras frågorna skriftligen av förvaltningens presskommunikatör Sophie Gunnarsson.

”Lokföraren är ansvarig för framförande av tåg i dialog med sin arbetsgivare. Vid evakuering i tunnlar gäller trafikutövarens rutiner utifrån säkerhetsstyrningssystemet.”, svarar Sophie Gunnarsson i ett mejl.
Frågorna om trafikförvaltningens hållning är att föraren som huvudregel ska evakuera själv hänvisas vidare till SJ.
Så när Erik Norling skriver till SD att det inte är avgörande att föraren får stöd vid evakuering så framför han bara SJ:s hållning?
”Vilka ytterligare resurser som SJ använder sig av vid evakuering eller andra stopp utgår ifrån deras processer och planer för att säkerställa säkerheten för personal och resenärer. Vi hänvisar till SJ som järnvägsföretag för mer information om deras rutiner.”, svarar Sophie Gunnarsson i ett mejl.
Samma svar lämnas på frågan om hur stöd till förare inom 15-30 minuter säkerställs. Vidare skriver trafikförvaltningen att de själva inte ställer några krav på säkerheten.
Däremot uppger förvaltningen att Arlandatunnelns status som skyddsobjekt inte utgör ett hinder i sig.
”OTS och YDL kan ta sig fram i tunneln vid en eventuell händelse. I övrigt kring OTS/YDL hänvisar vi till trafikutövaren.”, skriver Sophie Gunnarsson i mejlet.
SD: ”Absurt”
För bara lite mer än två veckor sedan blev ett pendeltåg stående i Arlandatunneln efter bromshaveri. Det dröjde då 1 timme och 20 minuter innan stöd kom fram till föraren och de runt 1000 resenärerna kunde evakueras, något Arbetsvärlden tidigare har kunnat berätta.
Efter Arbetsvärldens publicering reagerar SD:s trafikpolitiska talesperson Samuel Stephan och skickar ett mejl till tidningen. Att det kunde ske är ”absurt”, skriver han i mejlet och anklagar trafikförvaltningen för att ”återigen skylla ifrån sig”.
” Ska det krävas att någon mister livet innan man inser misstaget med att avveckla tågvärdarna? I situationer som denna ska det finnas ombordpersonal som kan bistå föraren och lugna resenärerna. Det här är inte bara dåligt utan rent av farligt”, skriver han i mejlet.