Om ett tåg måste evakueras ur en av tunnlarna i Stockholms pendeltågsnät är förarna ensamma med upp till 1800 resenärer. Vid en olycka lovar pendeloperatörerna att stöd ska kunna komma inom 15-30 minuter sedan tågvärdarna avskaffats. Men det har inte hållits och någon handlingsplan för hur det ska gå till har inte gjorts.
Nu agerar skyddsombuden från båda pendelfacken på Arbetsvärldens uppgifter och kräver handling.
– Ensamarbetet innebär en i grunden ökad press på lokföraren. Men i de situationer som kan uppstå har varken arbetsgivare eller uppdragsgivare tagit sitt ansvar och sett till att det finns planer och idéer för hur ska man kunna hantera det, säger Tomas Fröstberg, ombudsman på ST, ett av två fack för pendellokförare.
Kräver dubbelbemanning i Arlandatunneln
Den 25 november blev ett pendeltåg strömlöst mitt i den fem kilometer långa tunneln. De runt 1000 passagerarna behövde evakueras. Men OTS, de mobila stödfunktionerna som ersatt tågvärdarna, kom inte fram till tåget förrän efter en timme och 20 minuter.
OTS och YDL
Det operativa trafikstödet, OTS, ingick i det projekt som Region Stockholms trafiknämnd klubbade 2021 då tågvärdarna avskaffades på pendeltåget.
Vid en olycka, brand eller annan händelse på tåget som innebär ett stopp tillkallas OTS till platsen.
OTS utför då de arbetsuppgifter som tågvärdarna ansvarade för.
De som bemannar funktionen är till stor del tidigare tågvärdar.
OTS-funktionen är bemannad dygnet runt och består av fyra bilar, utifrån pendeltågets fyra ben.
Till skillnad från tågvärdarna som redan var ombord på tåget var den ursprungliga planen att OTS skulle ha en inställelsetid på 15 minuter. Tiden utökades sedan till mellan 15 och 30 minuter.
Under de påkörningar med dödlig utgång som skedde fram till den sista juni 2023 överskreds den vid samtliga.
Inställningstiden vid allvarliga händelser har varierat mellan 20 och 80 minuter, men enligt uppgift till Arbetsvärlden även uteblivit.
Enligt SJ:s uppgifter har OTS inställt sig inom 30 minuter i 97 procent av fallen. Men facken anser att 3 procents felmarginal är för mycket.
Yttre driftledare, YDL, är en annan stödfunktion som kan bistå vid olyckor. Tjänsten bemannas dock enbart mellan 06 och 22.
Båda fackens skyddsombud kräver nu i en gemensam så kallad 6:6a-begäran att SJ omedelbart genomför en riskbedömning av evakuering i Arlandatunneln och att en handlingsplan tas fram. Fram till dess att plan finns på plats kräver de att en OTS-resurs åker med ombord på alla tåg som passerar genom tunneln. Detta från och med den 20 december.
– Man lägger hela hanteringen av säkerhetsfrågan på en ensam lokförare. Det är fullständigt vansinne att man inte hanterat det här på ett bättre sätt, säger Tomas Fröstberg.
Vidare kräver skyddsorganisationen att incidenten i Arlandatunneln rapporteras in till Arbetsmiljöverket, något Arbetsvärlden kunnat rapportera inte har skett.
”Att man inte riskbedömt evakuering i tunnlar är väldigt märkligt och det behöver göras skyndsamt.”, skriver Melissa Svenhard i ett sms till Arbetsvärlden.
Om inte SJ hörsammar samtliga krav kommer begäran om åtgärd lämnas vidare till Arbetsmiljöverket den 20 december.
Efter att denna artikel publicerats inkommer SJ med en kommentar:
”Vi delar bilden av att en risk- och konsekvensanalys behöver göras och har bokat in ett första möte redan nu på onsdag. Men gällande anmälan till arbetsmiljöverket är vår hållning fortsatt att händelsen inte var av den karaktär som faller under AML 3.3a.”, skriver SJ Stockholmtågs kommunikationschef, Stina Petrini, i ett mejl till Arbetsvärlden.