En pendeltågsförare är idag ensam ansvarig för tågets framförande och för de upp till 1800 resenärerna. Om det sker en olycka har arbetsgivaren lovat både förarna och Arbetsmiljöverket att ett mobilt stödteam ska kunna vara på plats inom 15-30 minuter. De ska göra de numera avskaffade tågvärdarnas jobb.
Men när ett pendeltåg med 1000 passagerare i slutet av förra månaden fastnade i en tunnel dröjde det en timme och 20 minuter innan teamet var på plats. Under tiden kämpade en ensam förare mot klockan. Och risken att någon av resenärerna som bultade på rutorna själva skulle öppna dörrarna och kliva ut på spåret och dödas av ett mötande tåg.
”Jag är helt själv ombord på tåget och resenärerna började banka på fönsterrutorna när dom såg mig gå vid sidan av tåget och även på hyttdörren mellan kupén och hytten.”, skriver föraren i internrapporteringssystemet.
Föraren vill själv inte ställa upp på en intervju. Men via andra källor, får Arbetsvärlden ta del av förarens internrapportering. Men någon som har pratat med föraren är huvudskyddsombudet från facket ST, Johan Puka.
– Jag har ringt upp föraren och frågat hur han mådde. Det här var en enormt stressande oro och en psykiskt jobbig sak att gå igenom. Det var hemskt, refererar Johan Puka.
Aftonbladet var första med att rapportera om händelsen.
Pendeltåg fastnade i känd risktunnel
Det är den 25 november på Arlanda pendeltågsstation. Ett tusental pendlare, turister och reströtta flygresenärer vill hem och till hotellet. Klockan 17:17 lämnar tåget perrongen och börjar sin fartstegring mot topphastigheten 160 km i timmen. Plötsligt, en minut senare, slår bromsarna oannonserat till. Tåget tvärnitar.

Föraren följer trafikhandboken. Informerar resenärerna i högtalaren. Kontaktar driftledningscentralen och börjar felsöka. Tiden går. Resenärerna blir mer och mer otåliga. Oron för en så kallad spontanevakuering slår till.
– Det är inbyggt i oss lokförare. Det är det obehagligaste man kan hamna i. Där och då, när den första kliver ut på spåret, då har man tappat kontrollen. När det som här dröjer 40 minuter utan att kunna informera resenärerna då ökar risken drastiskt, säger Johan Puka, själv lokförare på pendeln.
Enligt Trafikhandboken ska föraren informera resenärerna ”upprepade gånger så länge tåget står stilla”. Förr var det tågvärdens uppdrag och föraren kunde fokusera på tåget. Nu är tågvärdarna avskaffade efter politiskt beslut och föraren är ensam med båda uppdragen. Kan inte föraren informera finns ett mobilt stödteam, OTS, som ska göra det. Men de är inte i Arlandatunneln.
Blir tåget stående ska det evakueras inom 60 minuter. Det kräver Trafikverket. Det står också i handboken. 40 minuter har gått. Föraren är fortfarande ensam. Ingen av resenärerna har tagit sig ut…än. Tåget måste evakueras. Det ska, enligt handboken göras med OTS på plats. De är fortfarande inte där. De står på Arlanda stations plattform utanför tunneln och har fått order att vänta på det tåg som ska evakuera resenärerna.
– Det blev ingen spontanevakuering, men det hade kunnat bli det. Det hade ju kunnat sluta hur illa som helst. Det är skrämmande, säger Johan Puka.
Förare ensam i 80 minuter innan hjälp kom
Enligt förarens uppgifter i det interna rapporteringssystemet tar det sammanlagt 80 minuter innan OTS anländer och kan hjälpa honom. Det är 50 minuter längre än vad som utlovats för att garantera säkerhet för resenärer och förare. Och då har ändå ursprungslöftet om 15 minuters inställelsetid utökats till 30. Detta av dåvarande entreprenören MTR som införde systemet.
– Det var ett av grundkraven för att få köra ensambemannade tåg. Det faller ju helt och hållet i ett sådant här fall. Vi har ju flaggat för att det ska kunna bli så här, just här i Arlandatunneln. Det är därför med stor irritation vi läser den här rapporten, säger Johan Puka.
Inte första gången löfte om stöd inte hålls
Men det är inte första gången utlovad tidsgräns överskrids. I april 2023 lade skyddsombuden i pendeltåget ett skyddsstopp för ensamarbetet sedan OTS-stödet dröjt 28 minuter till en olycka. Arbetsmiljöverket hävde stoppet. Men sedan blev det än värre.
I januari 2024 kunde Arbetsvärlden berätta om hur en förare bevittnade en dödsolycka och fick vänta ensam i 40 minuter. Under 2023 skedde sex sådana olyckor. Vid en tog OTS-bilen 45 minuter att anlända, vid en annan 53 minuter. Vid en av olyckorna kom den inte alls.
OTS
Det operativa trafikstödet, OTS, ingick i det projekt som Region Stockholms trafiknämnd klubbade 2021 då tågvärdarna avskaffades på pendeltåget.
Vid en olycka, brand eller annan händelse på tåget som innebär ett stopp tillkallas OTS till platsen.
OTS utför då de arbetsuppgifter som tågvärdarna ansvarade för.
De som bemannar funktionen är till stor del tidigare tågvärdar.
OTS-funktionen är bemannad dygnet runt och består av fyra bilar, utifrån pendeltågets fyra ben.
Till skillnad från tågvärdarna som redan var ombord på tåget var den ursprungliga planen att OTS skulle ha en inställelsetid på 15 till 20 minuter.
Under de påkörningar med dödlig utgång som skedde fram till den sista juni 2023 överskreds den vid samtliga.
Inställningstiden vid allvarliga händelser har varierat mellan 20 och 50 minuter, men enligt uppgift till Arbetsvärlden även uteblivit.
I samband med facket ST:s överklagan av Arbetsmijöverkets hävning av skyddstoppet uttryckte Förvaltningsrätten skarp kritik för hur OTS-systemet brustit. Men MTR lovade då att systemet förstärkts och var säkert och överklagan avslogs.
Nu sker det alltså igen i en tunnel som facket varnat för. Denna gång under SJ som sedan mars tagit över driften.
SJ: ”Känns inte acceptabelt”
Tomas Sibbmark är trafikchef på SJ Stockholmståg.
– Vi har tillsatt en utredning av det här för det är saker som inte känns acceptabla. Jag vill inte uttala mig för mycket innan den är klar. Men något har hänt och för en ensam förare är det förstås en mycket obehaglig och extremt utsatt situation att vara i. Det måste man ha respekt för, säger han.
Tomas Sibbmark säger att han är medveten om att facket varnat för vad som ska hända om något händer i tunneln. Men han kan inte svara på om eller varför inte någon plan tagits fram för att hantera det om det skulle ske.
Varför blev stödet stående på Arlanda?
– Uppenbarligen har det fattats ett sådant beslut. Varför kan jag inte säga i det här skedet. Vi hoppas få större klarhet i början av nästa vecka.
Han säger att företagets generella uppfattning är att ensamarbetet är säkert och att OTS-funktionen fungerar väl. Enligt Stockholmstågs egna siffror har OTS varit på plats inom 15 minuter i 67 procent av fallen. 97 procent av alla gånger OTS har kallats ut har de varit på plats inom 30 minuter.
– Men det gör inte att det blir mindre allvarligt de få situationer som vi uppenbarligen inte når fram i tid, som i Arlandatunneln. Jag förstår att föraren upplevde den tiden som ännu längre. Vi ska inte hamna där, men något har inte fungerat den här gången.
Skyddsombudet: ”Säkert i 97 procent av fallen räcker inte”
Även om relationerna mellan fack och arbetsgivare tinats upp väsentligt sedan SJ tog över driften från MTR så är positionerna kring ensamarbetet desamma. Och nu anser ST att de fått ytterligare exempel på arbetsmiljöriskerna med pendeltåg utan tågvärd.
– Det måste ju vara hundraprocentigt säkert. 97 procent låter bra, men för den förare som hamnar i 3-procentssituationen är det en katastrof. Man har hela tiden vetat att det finns skuggdelar. Överallt där vi kör måste det kunna finnas personal på plats. Det är grundkravet, säger Johan Puka.
Inte inrapporterat till Arbetsmiljöverket
Enligt arbetsmiljölagen ska en arbetsgivare ”utan dröjsmål” underrätta Arbetsmiljöverket om ”tillbud som inneburit fara föra liv och hälsa”. Någon sådan har dock SJ Stockholmståg lämnats in.
– Det anser vi att arbetsgivaren borde ha gjort i det här fallet, säger Tomas Fröstberg ombudsman och regionalt skyddsombud på ST.
”Vi har inte skickat in någon anmälan och jag ser inte att vi borde gjort det heller då det inte var någon som skadades eller förelåg någon allvarlig risk för liv och hälsa vad jag känner till.”, skriver Tomas Sibbmark i ett sms till Arbetsvärlden.
Utan rast, mat eller vatten i nio timmar
Evakueringståget kommer till slut fram. En timme och 27 minuter efter förarens larm inleds evakueringen. Sammanlagt tar det två timmar och en kvart från stoppet tills dess alla passagerare till slut flyttats över till ett annat tåg och kan lämna platsen.
”Redan efter evakueringen så fick jag värk i båda axlarna och i ryggen, då när jag höll deras hand och var stöd till dom och bar ner deras resväskor och barnvagnar ner till makadamen och stod [i en] väldigt oergonomisk ställning för att kunna nå resenärerna.”, skriver föraren i rapporten och fortsätter:
”Efter konstant jobb i cirka 9 timmar utan någon rast, mat och vatten så slutade jag klockan 00:05”.