Regeringen får bakläxa om tjänstepensioner Finansutskottet ger statsminister Stefan Löfven och regeringen bakläxa ifråga om regler för tjänstepensionsföretag.(Arkivbild) Foto: Sören Andersson / TT

Regeringen får bakläxa om tjänstepensioner

Riksdagen Regeringens förslag om nya regler för tjänstepensionsföretag ser ut att gå igenom i Finansutskottet imorgon tisdag. Men samtidigt tvingas man backa och omarbeta flera punkter, erfar Arbetsvärlden.
11 nov 2019 | 16:45
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Finansutskottet ska under tisdagen diskutera ett nytt betänkande som rör nya regler för tjänstepensionsföretag, och bottnar i ett nytt EU-direktiv. Redan på onsdag väntas riksdagen i sin helhet fatta beslut i ärendet.

Som Arbetsvärlden tidigare berättat har regeringens proposition, som ligger till grund för riksdagens betänkandet, blivit hårt kritiserad på senare tid.

Risk för sämre tjänstepension

Arbetsmarknadens parter, LO, Saco och Svenskt näringsliv, och även de gamla allianspartierna, har i olika debattartiklar fruktat att förslaget ska urholka miljontals svenska arbetstagares tjänstepensioner framöver.

De skilda tjänstepensionsbolagens avkastningsmöjligheter skulle nämligen riskera att försämras av ett nytt högre kapitalkrav och av hårdare företagsstyrning. Dessutom skulle kollektivavtalsparterna gå miste om rätten att avtala om att kunna informera de som är försäkrade i tjänstepensionsföretag. Likaså skulle det, enligt propositionen, bli omöjligt för egenföretagare att teckna tjänstepensionsavtal.

Skog: Regeringen tvingas återkomma

Men nu uppger Miljöpartiets ledamot i finansutskottet Karolina Skog att regeringen i det nya betänkandet kommer att tvingas återkomma med en eller flera nya propositioner för att tillmötesgå parterna.

– Kontentan blir att regeringen tvingas återkomma till riksdagen ganska snart, säger hon.

Källström: Vi tänkte avslå propositionen

Även Centerpartiets ledamot Emil Källström uppger att regeringen gjort ”ett omtag”.

– Vi var tidigare beredda avslå propositionen, säger han.

De senaste två veckorna uppges en intensiv dialog ha förekommit mellan regeringen och kollektivavtalsparterna.

Skälet till att propositionen ändå planeras att baxas igenom på onsdag är att införandet av reglerna är starkt försenat, och att ytterligare försening skulle drabba försäkringstagarna negativt, uppger Karolina Skog.

Några närmare detaljer vill de två politikerna dock inte avslöja före Finansutskottets beslut i morgon.

– Men regeringen och parterna är överens om det fortsatta arbetet, säger hon.

Och enligt Emil Källström finns det en majoritet för det nya betänkandet i utskottet.

– Som det ser ut nu så kommer vi att gå i mål med detta

Bland annat lovar regeringen att respektera den svenska partsmodellen och det ska även bli möjligt för egenföretagare att signera avtal om tjänstepensioner.

– Som det ser ut nu så kommer vi att gå i mål med detta, säger Emil Källström

Finansinspektionen får backa

Dessutom ska Finansinspektionen – som innan betänkandet ens antagits i riksdagen föreslagit nya, men hårt kritiserade föreskrifter – ha fått tänka om när det gäller tolkningen av reglerna.

11 nov 2019 | 16:45

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev