Löfven: Vi ska inte ha direktiv om minimilöner Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under den EU-politiska partiledardebatten i riksdagshuset. Foto: Claudio Bresciani / TT

Löfven: Vi ska inte ha direktiv om minimilöner

Europapolitik Statsminister Stefan Löfven lovar försvara den svenska lönebildningsmodellen i EU. – Vi ska slå vakt om den nordiska modellen, vi ska inte ha direktiv på det området, uppgav han under partiledarnas debatt om svensk Europapolitik på onsdagen.
13 nov 2019 | 14:27
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Tisdagens artikel på DN Debatt från parterna på den privata arbetsmarknaden om att alla rättsliga initiativ om minimilöner i EU bör stoppas, ökar pressen på regeringen att agera i frågan.

Samtidigt omfamnas den av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). I ett inlägg på Facebook skriver hon att hon välkomnar ett nära samarbete med parterna.

Och även statsminister Stefan Löfven (S) gick under partiledarnas EU-politiska debatt i riksdagen på onsdagen ut och deklarerade att det inte är aktuellt med lagstiftning som hotar den svenska modellen.

– Andra länder vill ha schyssta villkor på arbetsmarknaden men det ska inte ske på bekostnad av den svenska modellen, sade han som svar på en fråga från Moderatledaren Ulf Kristersson om vad regeringen gör på området.

– Vi vill vara tydliga med att vi ser det som ett stort hot

I artikeln beskriver LO, PTK och Svenskt näringsliv vilka risker man ser med att ett rättsligt förslag från EU-håll ifråga om europeisk minimilön.

– Vi vill vara tydliga med att vi ser det som ett stort hot, säger PTK:s ordförande Martin Linder.

Enligt parterna vill man försvara den svenska modellen ”med alla till buds stående politiska och rättsliga medel”. Martin Linder bekräftar för Arbetsvärlden att det kan innebära att parterna tar frågan vidare till EU-domstolen eller vidtar andra rättsliga åtgärder.

Likaså Eva Nordmark vill ”med alla tillgängliga medel” försvara den svenska modellen i EU, skriver hon på Facebook.

Von der Leyen: Ska möjliggöra ett värdigt liv

Bakgrunden till att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i september aviserade att hon snabbt vill presentera ett rättsligt förslag om minimilöner, är att hon vill försöka minska sociala klyftor och överbrygga interna konflikter i medlemsländerna.

”Det (rättsligt initiativet, red anm) ska göra det möjligt att leva ett värdigt liv var än man arbetar”, skriver hon i sin programförklaring ”En union som strävar efter mer”.

Men den nya kommissionen har inte tillträtt ännu. Vilket instrument och rättslig grund de tillträdande kommissionärerna tänker sig använda, ett direktiv eller möjligen en rekommendation, är för tidigt att säga.

Von der Leyen lovade under utfrågningen i EU-parlamentet i september att respektera kollektivavtalsmodellen. I sin programförklaring  uppger hon att minimilöner bör införas i enlighet med nationell tradition, antingen via kollektivavtal eller lagstiftning.

Linder: direktiv hotar svenska modellen

LO, PTK och Svenskt Näringsliv är alla starkt emot att EU kan komma att ges beslutskompetens inom området överhuvudtaget.

Martin Linder, PTK:

– Vi vill understryka att vi anser att alla former av direktiv eller rättsliga instrument från EU per definition hotar den svenska modellen, säger han Arbetsvärlden.

Det uttrycks på följande vis i debattartikeln.

”Från svenskt håll är det nödvändigt att klargöra att lönebildning är nationell kompetens och att artikel 153.5 i fördraget om den Europeiska unionens funktionssätt uttryckligen undantar ”löneförhållande, föreningsrätt, strejkrätt eller lockout” från EU:s lagstiftningskompetens inom det social­politiska området. Alla rättsliga initiativ på det lönepolitiska området riskerar, oavsett utformning, att allvarligt störa självreglerande kollektivavtalssystem”, anser LO, PTK och Svenskt näringsliv i debattartikeln.

Nyhetsbrev

13 nov 2019 | 14:27

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev