PTK och Svenskt näringsliv vill fortsätta las-förhandla Maattias Dahl, Svenskt näringsliv, och Martin Wästfelt, Unionen, är beredda att fortsätta att förhandla om stora las-ändringar, trots att tunga LO-förbund hoppat av samtalen. Foto: Jessica Gow, TT, och Unionen

PTK och Svenskt näringsliv vill fortsätta las-förhandla

Las-förhandlingarna Tjänstemannafacken och Svenskt näringsliv vill fortsätta förhandla om las, medan LO är splittrat. Unionen är inställt på att orka hela vägen, och Svenskt Näringsliv gör sitt yttersta för en överenskommelse.
Gert Lundstedt
12 dec 2019 | 10:22
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hur påverkas de fortsatta förhandlingarna mellan PTK, LO och Svenskt Näringsliv om ändrade las-regler efter att nu totalt sex LO-förbund hoppat av?

Det som nu händer är att centralorganisationerna ska träffas och bestämma om man ska fortsätta att förhandla.

Förhandlingarna genomförs efter krav i januariöverenskommelsen om att las och turordningsreglerna ska förändras, samtidigt som en statlig utredning om las pågår och blir klar i vår.

Bland de LO-förbund som lämnat förhandlingarna finns Kommunal som är överlägset störst, och tillsammans representerar avhopparna en majoritet av LO:s medlemmar. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger till Arbetet att LO vill fortsätta förhandla och att detta torde vara formellt möjligt. Medan Kommunals ordförande Tobias Baudin menar att ”det blir svårt för LO att gå in i förhandlingsrummet när en stor del av förbunden inte står bakom”.

Idag kom beskedet att även PTK-förbundet Lärarnas riksförbund lämnar förhandlingarna eftersom det enligt förbundet ”helt saknas grund för att vara en del i framtida förhandlingar”, uppger Arbetet.

Uppgifter till Arbetsvärlden gör gällande att förhandlingarna nu håller ett högt tempo för att parterna ska kunna lägga fram en avsiktsförklaring innan årsskiftet. Därefter tar överläggningarna paus för inför avtalsförhandlingarna 2020 för runt tre miljoner arbetstagare.

Att det är svåra frågor ska inte hindra oss från att orka hela vägen och komma i mål med förhandlingarna.

Unionens chefsförhandlare Martin Wästfelt väljer att inte låta sig intervjuas om förhandlingarna utan meddelar i ett mejl att:

”Det är tråkigt att några LO-förbund har valt att lämna förhandlingarna. För Unionen är förhandling vägen framåt och för att påverka måste man stanna kvar i förhandlingsrummet. Det är svåra frågor men jag upplever överläggningarna som konstruktiva. Att det är svåra frågor ska inte hindra oss från att orka hela vägen och komma i mål med förhandlingarna”.

På Arbetsvärldens följdfrågor om innehållet i avsiktsförklaringen svarar Martin Wästfelt att ”en avsiktsförklaring väntas komma innan det görs paus för avtalsförhandlingar”.

Däremot ger Svenskt Näringslivs vice VD med ansvar för arbetsmarknadsfrågor Mattias Dahl en intervju.

Hur reagerade du när du fick beskedet om LO-förbundens avhopp?

– Att det är tråkigt, och att det blir bättre om alla står bakom det fortsatta förhandlingsarbetet. Det är det önskvärda tillståndet.

Kommunal är ett av de stora LO-förbund som vänder sig mot att slopa saklig grund i las.
Foto: Maja Suslin / TT

Överraskas av avhoppen

Det förvånar honom att LO-förbunden kliver av innan förhandlingarna är klara.

– Det blir konstigt.

Har ni hunnit diskutera den uppkomna situationen?

– Nej, vi har inte träffats sedan dess.

Vi pratar om las men vi ägnar minst lika mycket tid åt att diskutera omställningspaketet.

Är det lättare att föra samtal med PTK än LO?

– Nej, det tycker jag inte. Vi pratar om las men vi ägnar minst lika mycket tid åt att diskutera omställningspaketet. Och det är inte en justering vi diskuterar utan ett helt nytt paket på arbetsmarknaden, hur vi gör det lättare och möjligt för folk att ställa om till nya arbeten.

Påverkar avhoppen på LO-sidan på något sätt de fortsatta förhandlingarna med PTK?

– Det är svårt att säga eftersom det precis har skett. Det får man se med tiden. Men det är klart att om några hoppar av så skapar det en stämning som man måste diskutera och förhålla sig till. Och den är sällan positiv.

Fast Svenskt Näringsliv påverkas inte, menar Mattias Dahl:

– Vi har full enighet, vår position är densamma och vi har alla med oss.

Jag kan bekräfta att vi diskuterar och pratar om en bred förändring av las. Det är inga smågrejor utan handlar i praktiken om att hitta ett nytt system.

Han understryker att de tre som förhandlar LO, PTK och Svenskt näringsliv, är centralorganisationer med femtio medlemsorganisationer under sig, och att de förhandlar väldigt svåra frågor.

– Det sliter hårt även på oss att sitta och diskutera flera av de frågor som LO för fram. Men vi har bestämt oss för att göra vårt yttersta för att se om vi i slutänden kan nå en överenskommelse som alla inblandade tjänar på.

Omdiskuterat att slopa ”saklig grund”

Bråket inom LO ska ha gällt att i avsiktsförklaringen ersätta skrivningen ”saklig grund” för uppsägning i anställningsskyddslagen med en ny reglering.

Pågår sådana diskussioner kring begreppet ”saklig grund” i förhandlingarna?

– Att hitta en ny ordning innebär att så fort man ska titta på las i grunden så måste man titta på saklig grund.

– Och det innehåller saker som vi vill få igenom och som Kommunal och andra förbund absolut tycker är superjobbiga.

Vad är det för saker?

– Jag vill inte exakt gå in på det. Men jag kan bekräfta att vi diskuterar och pratar om en bred förändring av las. Det är inga smågrejor utan handlar i praktiken om att hitta ett nytt system.

Finns det en färdig avsiktsförklaring?

– Nej, det finns inget sådant dokument klart.

Mattias Dahl vill inte nämna när de nu pågående förhandlingarna ska ”parkeras” för att parterna ska kunna ägna sig åt de ordinarie avtalsförhandlingarna. Men en kvalificerad gissning är att det sker nu i december fram till någon gång i vår.

Vill Svenskt Näringsliv fortsätta las-förhandlingarna?

– Absolut. Vi har ett jättetufft krav från våra medlemmar att göra allt vi kan för att hitta nya moderna lösningar för företagen men även för företagens anställda som facken företräder. Det måste vara en win-win för samtliga.

Gert Lundstedt
12 dec 2019 | 10:22

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Av Tobias 12 dec 2019:

    Är det inte bättre att göra alla knegare/arbetare/tjänstemän och övriga blue collar-workers till livegna så slippar man allt vad las heter.

    Sedan kan man avlägsna mbl också. Då blir ju näringslivet inte glada om man översätter bokstavskombinationen mbl som följer Mera Bättre Lönsammare.

    Nu måste det bli ordning på torpet.

  2. Av Åskar Andersson 13 dec 2019:

    ”Det måste vara en win-win för samtliga.”

    Det är en omöjlighet.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev