Klart för etableringsjobb – ”Det satt långt inne” I december förra året preciserade parterna i ett avtal, här i form av Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen anställningsformen etableringsjobb. Sedan kom det att dröja lite till. Foto: Claudio Bresciani /TT

Klart för etableringsjobb – ”Det satt långt inne”

Etableringsjobb Frågan om att införa etableringsjobb i Sverige har dragits i långbänk. Men nu går regeringen ut med att de ska bli verklighet till nästa år.
12 sep 2023 | 11:00
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

2,4 miljarder av höstbudgeten, som presenteras nästa vecka, ska gå till etableringsjobb.

Det har gått över fem år sedan parterna på arbetsmarknaden, det vill säga arbetsgivare och fack, var överens om att införa dem. En helt ny anställningsform för långtidsarbetslösa och nyanlända, där man kan kombinera arbete och kortare utbildning som till exempel svenska för invandrare.

Men på statlig nivå tog det stopp. Och missnöjet växte hos parterna. Men nu står det alltså klart att det blir av med start nästa år. För att de ska bli verklighet måste parterna nu teckna branschvisa avtal.

”Stort ansvar läggs på parterna”

– Etableringsjobben bidrar till att öka nyanländas och långtidsarbetslösas möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden. Det ska vara enkelt för arbetsgivarna att anställa till en låg kostnad, samtidigt som arbetstagaren får en statlig ersättning som kompenserar för den lägre lönen. Det ligger nu ett stort ansvar på parterna att se till att det sluts nödvändiga avtal för att etableringsjobben ska bli verklighet, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) i en kommentar.

Unionen: ”Det satt långt inne”

Jobben kommer alltså att vara subventionerade av staten, men till skillnad från andra sådana anställningar kommer pengar att gå direkt till individen. Inte till arbetsgivaren.

Det blir billigare för arbetsgivare att anställa, samtidigt som individen får kompensation för en lägre lön. Tanken är de ska ligga i nivå med lägsta lönerna i det aktuella kollektivavtalet.

– Det satt långt inne, men nu lämnar regeringen äntligen besked om att man inför etableringsjobb på svensk arbetsmarknad. Fack och arbetsgivare ligger bakom reformen som har varit startklar sedan länge, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

Svenskt näringsliv: ”Vi har väntat”

Ersättningen kan betalas ut i max två år. Tanken är också att anställningen ska leda till tillsvidareanställning på heltid hos den aktuella arbetsgivaren.

– Vi har väntat på detta besked, det är en viktig pusselbit för att minska utanförskapet och bygga arbetsmarknaden stark. Vi ser i våra mätningar att arbetsgivare är intresserade av att anställa etableringsjobbare. 68 procent av företagen kan tänka sig att använda sig av etableringsjobb i någon utsträckning, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

12 sep 2023 | 11:00
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev