Personalen lämnar AF efter osäkerheten Avgångarna på Arbetsförmedlingen ökar. Foto: Jessica Gow / TT

Personalen lämnar AF efter osäkerheten

Arbetsförmedlingen Antalet avgångar på Arbetsförmedlingen har efter lång tids osäkerhet stigit. – Det är fortfarande lätt att få jobb och vi märker att folk försvinner fort nu, säger Fredrik Andersson, ordförande för facket ST:s avdelning på Arbetsförmedlingen.
15 mar 2019 | 15:25
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

4 500 anställda på Arbetsförmedlingen varslades i slutet av januari och i början av mars kom nyheten att 130 kontor ska läggas ner. De snabba neddragningarna på myndigheten har väckt skarp kritik från arbetsmarknadsforskare, och även från experter som i sak delar uppfattningen att Arbetsförmedlingen behöver reformeras.

På Arbetsförmedlingen har de anställda redan börjat röra på sig.

I februari hade antalet avgångar från myndigheten ökat med 37 procent jämfört med samma månad 2018. Det var 211 personer som lämnade myndigheten, jämfört med 154 i februari förra året. Men antalet avgångar steg redan i höstas. De ökade avgångarna kan till stor del förklaras med att Arbetsförmedlingen flitigare använder visstidsanställningar som löper ut. Antalet tillsvidareanställda som lämnat myndigheten under den senaste tolvmånadersperioden har dock också ökat 7,5 procent om man jämför med två år tidigare.

Samtidigt som avgångarna ökar så nyanställs betydligt färre. Den senaste tolvmånadersperioden nyanställdes bara 60 procent av vad som var fallet under föregående tolvmånadersperiod.

Den senaste tolvmånadersperioden ligger antalet avgångar på 14,4 procent av det totala antalet anställda (totalt cirka 14 000), jämfört med 11,8 procent för föregående period. Samtidigt är det nu bara 4,6 procent som nyanställs, ner från tidigare 7,3 procent.

Är det verkligen så här långt politikerna tänker gå, frågar man sig

Fredrik Andersson, ordförande på facket ST:s avdelning på Arbetsförmedlingen, vittnar nu om en pressad arbetsmiljö.

– Vi sitter i löneförhandlingar just nu och vi märker att det är många namn vi får stryka från listorna för att den och den personen nyss slutat. Det märks väldigt tydligt. Samtidigt blir arbetsbördan större på de som är kvar vilket leder till andra negativa effekter som ökade sjuktal, säger Fredrik Andersson.

Hur är känslorna på Arbetsförmedlingen?

– Många är arga, upprörda och lite chockade. Är det verkligen så här långt politikerna tänker gå, frågar man sig. Det finns mycket ilska där man känner sig som en bricka i ett politiskt spel och många är ledsna över situationen. Sedan finns så klart en oro – vad kommer hända med mig? Säger Fredrik Andersson.

Han påpekar att siffran på avgångar är positiv på det vis att den visar att personalen har lätt att få nya jobb.

– Vi har eftertraktad kompetens på Arbetsförmedlingen och det är fortfarande lätt att få jobb. Samtidigt är det inte bra att det är en sådan okontrollerad personalomsättning eftersom det skapar brister i verksamheten och försvårar arbetet, säger Fredrik Andersson.

Vad gör facket i en sådan här situation?

– Vi lyfter att vi behöver ordna en bra arbetsmiljö när personalomsättningen ökar och att arbetsgivaren ska mäta hur det ser ut, säger Fredrik Andersson.

15 mar 2019 | 15:25

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev