AF vill halvera personalen i stödet till funktionsnedsatta Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg vill skära kraftigt i rehabilitering till arbete, trots att januariavtalet skyddar stödet för funktionsnedsatta från reformerna. Arkivbild: Vilhelm Stokstad / TT

AF vill halvera personalen i stödet till funktionsnedsatta

Arbetsförmedlingen Arbetsvärlden har tagit del av siffror som visar att Arbetsförmedlingens avdelning för rehabilitering till arbete ska skäras ner med nära hälften. Trots att januariavtalet undantar just stödet till personer med funktionsnedsättning från förändringarna som Arbetsförmedlingen ska göra.
28 mar 2019 | 09:21
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I dag väntas Arbetsförmedlingen komma med besked om vilka kontor som kommer att läggas ner ute i landet. Samtidigt är det är bara ett par veckor kvar innan regeringen kommer med sin vårändringsbudget. Ylva Johansson sade nyligen i en intervju i Publikt att Arbetsförmedlingen inte kan vänta sig något stort tillskott i den budgeten, men att myndigheten ska ha fortsatt ansvar för stöd till arbetssökande med funktionsnedsättningar, helt enligt januariavtalet med Centern och Liberalerna.

Januariavtalets lydelse

Januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna beskriver i punkt 18 hur Arbetsförmedlingen ska reformeras. Här finns också en mening om att "insatser för personer med funktionsnedsättning inte ska beröras av omläggningen".

+ Expandera
Men nu visar det sig att Arbetsförmedlingen planerar att skära ner det stödet i samma omfattning som annan verksamhet.

Enligt ett internt dokument som Arbetsvärlden har tagit del av har facket och ledningen i samband med samverkan om turordningskretsarna den här veckan också behandlat en omfattande neddragning av Avdelningen Rehabilitering till arbete.

Avdelningen samlar specialister som arbetar i hela landet med arbetssökande som har funktionsnedsättningar och behov av stöd och anpassningar. De nära tusen personer som i dag arbetar på avdelningen får nu en målbemanning som redan i slutet av det här året ska ha minskats med nära hälften, till 553 personer. Redan 1 juli ska en ny organisation träda i kraft.

De största neddragningarna gäller de två stora specialistgrupper som arbetar med rehabilitering till arbete: psykologer och socialkonsulenter. I fråga om socialkonsulenter kan över 80 procent av personalen försvinna.

Båda dessa grupper har i uppgift att stötta, samordna och hjälpa människor som på olika sätt har nedsatt arbetsförmåga.

Tycker att ledningen går för långt

Facket ST:s avdelning på Arbetsförmedlingen bekräftar för Arbetsvärlden att det finns sådana siffror i förhandlingarna, men ordförande Fredrik Andersson säger att man egentligen inte har kommit längre än att diskutera hur turordningskretsarna ska se ut.

– Vi har satt frågetecken kring neddragningen, det blir kluvet med tanke på januariavtalet. Vi tycker att ledningen går för långt nu, och tar för många steg. Vi försöker lugna ner takten, utifall det finns chans att man ändrar sig från politiken.

Har ni fått något svar på varför ledningen har så bråttom?

– Man säger att man vill hålla i taktpinnen själva, så att man inte står handfallna i ett senare läge. Det är förstås viktigt att reagera på den styrningen som finns, men man behöver inte gå så långt som görs nu.

Alla frånsäger sig ansvaret. Framför allt politiker, det gäller alltifrån regeringen till oppositionen, Kristdemokraterna och Moderaterna, Centern och Liberalerna.

Men den störa skulden, säger Fredrik Andersson, har politikerna just nu.

– Alla frånsäger sig ansvaret. Framför allt politiker, det gäller alltifrån regeringen till oppositionen, Kristdemokraterna och Moderaterna, Centern och Liberalerna.

– Sedan finns ett visst tolkningsutrymme vilka som har funktionsnedsättningar och inte, det är ju resultatet av en utredningsprocess, ofta ganska lång, och sedan får inskrivna ta del av specialistfunktionerna här. Men det finns ju många här som är utsatta på arbetsmarknaden.

80 procent försvinner

Den specialistfunktion som arbetar med just detta är socialkonsulenterna, som ledningen nu vill skäras ner med 80 procent, från dagens 184 personer till endast 40. Enligt Fredrik Andersson är dessutom många av psykologerna specialiserade arbetspsykologer, en kompetens som nu utarmas genom nedskärningarna.

Enligt uppgifter till Arbetsvärlden har beskedet om nedskärningarna på avdelningen för rehabilitering till arbete orsakat många upprörda känslor bland personalen.

Men hur ska vi nu säkra att funktionsnedsatta och andra som behöver stöd också får det?

Nyhetsbrev

Fredrik Andersson konstaterar å sin sida att förändringsarbetet i stort handlar om en omfattande digitalisering, och att budskapet har varit att myndigheten måste göra det bland annat för att kunna arbeta mer med de som står längst ifrån arbetsmarknaden.

– Men hur ska vi nu säkra att funktionsnedsatta och andra som behöver stöd också får det? undrar Fredrik Andersson. Nu läggs också kontoren ner, och de leverantörer som ska ta över senast 2021 – de finns ju inte där i verkligheten och vi är redan halvvägs in i 2019. Den ekvationen går inte ihop.

Arbetsvärlden väntar kommentarer från såväl Arbetsförmedlingens ledning som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson med anledning av nedskärningarna på Rehabilitering till arbete.

28 mar 2019 | 09:21
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev