Susanne Ackum: Snabba reformen av AF ”lite huvudlös” Susanne Ackum, tidigare statssekreterare under Anders Borg och generaldirektör på IFAU, oroas av den snabba reformen av Arbetsförmedlingen. Foto: Fores, TT

Susanne Ackum: Snabba reformen av AF ”lite huvudlös”

Arbetsförmedlingen Ännu ett tungt namn i arbetsmarknadsfrågor sällar sig nu till skaran som kritiserar de snabba nedskärningarna av Arbetsförmedlingen. Susanne Ackum, tidigare statssekreterare och generaldirektör för IFAU, menar att myndigheten har större uppdrag än att bara matcha arbetssökande – och att lokala kontor fyller en viktig roll.
13 mar 2019 | 16:25
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Susanne Ackum, doktor i nationalekonomi, har tidigare varit statssekreterare under Anders Borg, lett Riksrevisionen och varit generaldirektör för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. I dag är hon forskare på den gröna och liberala tankesmedjan Fores.

På ett seminarium arrangerat av Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS, på onsdagen säger hon att den stora förvaltningspolitiska reformen av Arbetsförmedlingen verkar gå ”lite för fort och kanske lite huvudlöst”.

Varför då?

– De flesta är överens om att Arbetsförmedlingen måste reformeras, men det behöver ske under ordnade former. Det finns några saker man behöver tänka på, bland annat hur arbetslösheten ser ut. I dag har vi många långtidsarbetslösa och för dem är det värdefullt att ha arbetsförmedlare som kan fungera som karaktärsvittnen till arbetsgivarna, säger Susanne Ackum.

Hon hänvisar här till forskning som visar att jobb ofta förmedlas genom kontakter. Men många, exempelvis unga och nyanlända, har begränsade eller inga nätverk på arbetsmarknaden.

– Då kan arbetsförmedlare som har god kontakt med arbetsgivare fungera som det karaktärsvittnet. Men det förutsätter att Arbetsförmedlingens kontor finns där de långtidsarbetslösa finns, så att arbetsförmedlaren har en chans till detta. Långtidsarbetslösa har med andra ord stor användning av arbetsförmedlare med god kännedom av den lokala arbetsmarknaden, säger Susanne Ackum.

Arbetsmarknadspolitiken är ett stabiliseringsverktyg för staten

Hon poängterar att just Arbetsförmedlingen behöver ha en geografisk närvaro som återspeglar behoven hos de arbetslösa.

– Skatteverket är en myndighet som kan vara centraliserad, den behöver inte finnas lokalt. Men för Arbetsförmedlingen är det viktigt, säger Susanne Ackum.

Behöver kunna skalas upp

En annan poäng hon tar upp är att arbetsmarknadspolitiken också spelar en stabiliseringspolitisk roll, och behöver kunna skalas upp på kort varsel för att möta konjunkturförändringar – någonting som kan försvåras med många privata aktörer.

– Arbetsmarknadspolitiken är ett stabiliseringsverktyg för staten och man brukar säga att den ska vara ”timely, targeted and temporary” (i god tid, riktad och tillfällig). Det är viktigt att man inte tappar den här möjligheten att rikta insatser mot de som drabbas värst i en lågkonjunktur när man genomför de här stora förändringarna och privatiseringarna, säger Susanne Ackum.

I dag pratar man mest om matchningen, att Arbetsförmedlingen effektivt ska hitta jobb åt arbetssökande

I debatten om Arbetsförmedlingen har en viktig aspekt hamnat lite i skymundan, nämligen myndighetens roll att se till att arbetskraft inte lämnar arbetsmarknaden utan hålls igång också under en lågkonjunktur.

– I dag pratar man mest om matchningen, att Arbetsförmedlingen effektivt ska hitta jobb åt arbetssökande. Men då glömmer man bort att Arbetsförmedlingen också har en roll att i stabiliseringspolitiskt syfte se till att arbetskraften hålls aktiv i lågkonjunktur och inte försvinner från arbetsmarknaden. Det är någonting som skedde tidigare, att man pensionerade bort långtidsarbetslösa, säger Susanne Ackum.

Den rollen blir också viktigare när allt färre täcks av arbetslöshetsförsäkringen.

– I dagsläget pratar vi om automatiska stabilisatorer som a-kassa, men färre täcks av arbetslöshetsförsäkringen och då blir Arbetsförmedlingens åtgärder ännu viktigare också för arbetssökandes försörjning, säger Susanne Ackum.

13 mar 2019 | 16:25

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Per 19 mar 2019:

    Din reflexion är riktig, men så sen. Det som nu sker började planeras 2014. Mikael Sjöberg undantog avd rehabilitering från förnyelseresan, ”eftersom den funkade till skillnad från övriga delar”. Han gav avd direktör henrietta stein roll som biträdande gd och pensionerade sen henne och la ner avd rehab.
    Planen var satt redan då och nu genomförs den med den kraft som ngr sociopater kan driva en destruktiv nedläggning. Förra varvet var det Arbetslivsinstitutet. Det här kommer slå hårt mot svensk arbetsinriktad rehab i många år framåt. Borgarna får skulden. Men planen utformades och genomfördes av socialdemoktater.
    Mvh Per

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev