Först till kvarn – så fungerar nya omställningsstudiestödet Vill du söka det nya studiestödet för omställning? Då är det hög tid att förbereda ansökan. Den 1 oktober öppnar CSN för ansökningar och det är först till kvarn som gäller. Foto: Janerik Henriksson / TT

Först till kvarn – så fungerar nya omställningsstudiestödet

Omställning Vidareutvecklas i ditt yrke eller byta spår? Från den 1 oktober kan du söka stöd för att plugga med upp till 80 procent av lönen i så kallat omställningsstudiestöd. Men det är först till kvarn som gäller. Under 2023 räknar utbildningsdepartementet att stödet ska räcka till 5 650 heltidsstuderande – en bra bit från de 40 000 studenter som ska omfattas på ett par års sikt.
Catrin Hellmark, Malin Crona
15 sep 2022 | 06:00
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0

Det första att tänka på är förstås om du har rätt till stöd: det krävs att du arbetat minst 96 månader (8 år) av de senaste 14 åren och minst 12 av de senaste 24 månaderna. Du kan söka studiestöd från 27 till 62 års ålder och kompletterande studielån tills du blir 60.

Nästa steg är att fundera över vad du vill plugga – och om det kommer att stärka dig på arbetsmarknaden, för det är nämligen också ett villkor för att få bidraget.

Alla svenska utbildningar som ger rätt till studiemedel ska även kunna ge rätt till studiestödet, likaså de som en omställningsorganisation finansierar.

Hjälp att välja studier

Så hur kan du bäst stärka din ställning på arbetsmarknaden? Genom att bredda din kompetens med kompletterande utbildning? Eller slutföra tidigare, inte avslutade studier för att få en viss behörighet? Eller med en helt ny, längre utbildning?

Hjälp på vägen kan du få av till exempel Trygghetsfonden TSL och Trygghetsrådet, TRR, som är två av flera omställningsorganisationer som administrerar stödet tillsammans med CSN.

Det är kollektivavtalet på din arbetsplats som styr vilken omställningsorganisation som ger stöd. Om du står utanför kollektivavtal eller är egenföretagare kan du i stället vända dig till Kammarkollegiet.

Fundera sedan över om du vill studera heltid eller deltid och om bidraget räcker eller behöver kompletteras med lån.

Skicka ansökan till CSN

Är du säker på vad du vill plugga så kan du ansöka direkt till CSN som i sin tur kontaktar din omställningsorganisation och skickar vidare din ansökan dit. Efter godkänd villkorsprövning där får du kontakt med en vägledare för att resonera kring hur du har tänkt. Omställningsorganisationen skickar sedan ett yttrande till CSN som fattar beslut om omställningsstudiestöd eller ej.

Är du däremot osäker på hur du bäst stärker din ställning på arbetsmarknaden kan du få hjälp med studievägledning först. Då ansöker du om vägledning hos din omställningsorganisation, och om du och vägledaren hittar en lämplig utbildning skickar organisationen ett yttrande till CSN, parallellt som du ansöker om studiestödet hos CSN.

Viktigt inför ansökan

När du söker kommer du också att behöva ha koll på uppgifter som din arbetsgivares organisationsnummer, din årsarbetstid och årsinkomst före skatt, eventuella andra ersättningar, som aktivitetsersättning och föräldrapenning, och datum för dina studier. Se konkreta ansökningstips hos CSN.

+ Expandera

Men stödets budget är begränsad och det är ”först till kvarn” som gäller, eftersom det är ansökningsdatumet hos CSN som reglerar turordningen. Under 2023 räknar Utbildningsdepartementet att stödet ska räcka till motsvarande 5 650 personer som studerar på heltid.

Det kan därför vara klokt att ansöka om stödet där så snart som möjligt efter 1 oktober förutsatt att du vet precis vad du vill studera och kan argumentera för att utbildningen stärker dig på arbetsmarknaden. Det är två ansökningsomgångar per år: i oktober och april.

Kollektivavtal ger möjlighet att söka mer pengar

Studiestödet täcker upp till 80 procent av lönen, upp till 21 298 kronor per månad före skatt, men du som har högre lön och kollektivavtal kan söka ytterligare bidrag hos din omställningsorganisation. Det kompletterande studiestödet fyller ut det offentliga stödets bidragsdel upp till 80 procent av inkomsten upp till 5,5 inkomstbasbelopp per år. År 2022 motsvarar det en månadslön på ungefär 32 500 kronor.

Om du har högre inkomst än så fyller det kompletterande omställningsstudiestödet ut upp till 65 procent av inkomsten upp till ett tak på 12 inkomstbasbelopp per år. 2022 motsvarar det en månadslön på 71 000 kronor.

– Hos TRR kan man söka kompletterande kollektivavtalat studiestöd. Du erhåller det under förutsättning att omställningsstödet beviljas. Du som arbetar i ett företag som omfattas av huvudavtal kan, genom din omställningsorganisation, få kompletterande kollektivavtalat studiestöd utöver det offentliga omställningsstudiestöd du får via CSN, berättar Anton Almqvist Källén på TRR.

Detsamma gäller för TSL.

Det går också att söka kompletterande studielån för utbildningen, från 2 520 kronor per månad vid en månadslön på 20 000 kronor till 11 030 kronor för den som har en månadslön på 50 000 kronor och omfattas av kollektivavtal. För den utan kollektivavtal går det att söka maximalt 12 330 kronor i kompletterande studielån vid en månadslön på 50 000 kronor.

Nyhetsbrev

Ingen garanterad plats på utbildningen

Men du måste också komma in på den utbildning du söker. Ett beslut om omställningsstudiestöd innebär inte att du får plats på utbildningen, eller att du får behålla beslutet om stödet tills du kommer in vid ett senare ansökningstillfälle. I så fall måste du skicka in en ändringsansökan. Om du inte påbörjat studierna inom en månad från det datum du sökt studiestöd för upphävs beslutet om omställningsstudiestöd och du måste skicka in en helt ny ansökan.

Arbetsgivaren är skyldig att ge den anställde rätt till studieledighet. Eftersom det kan dröja upp till tre månader att få besked om stödet kan det för arbetsgivaren bli aktuellt att hitta en vikarie med bara ett par veckors varsel.

Hur många som kommer att beviljas omställningsstudiestöd kommer enligt regeringen att bero på tillgängliga medel. Vid en tidigare pressträff när stödet presenterades uppgavs att beräkningen är att när systemet är fullt utbyggt om några år så kommer det att kunna omfatta upp emot 40 000 personer årligen.

Men dit är det långt kvar.

För 2023 har 1,3 miljarder avsatts i budgeten för omställningsstudiestödet. Det motsvarar ungefär 5 650 heltidsstudier, skriver avgående utbildningsminister Anna Ekströms (S) pressekreterare Anja Lindberg Sundberg, i ett svar från departementet.

Catrin Hellmark, Malin Crona
15 sep 2022 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev