Nätjättarna tar sikte på en återgång till kontoret Silicon Valley har fått upp ögonen för vad kontoret betyder, skriver Martin Gelin. Googleplex, Googles huvudkontor i Mountainview, Californien, USA. Foto: Margareta Gustafsson-Kubista / TT

Nätjättarna tar sikte på en återgång till kontoret

Distansarbete I Silicon Valley sätts trenderna för hur resten av världen jobbar. Ironiskt nog är det just företagen som var mest offensiva med distansjobb som nu påminner oss om varför kontoret fortfarande behövs.
Martin Gelin
21 sep 2020 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

86 procent av amerikaner som arbetat hemifrån under pandemin säger i en färsk undersökning att de gillar det.

Bara en av fem säger att de saknar sina arbetsplatser.

Preliminära undersökningar i USA visar dessutom att det inte skett någon märkbar nedgång i produktivitet sedan miljontals började distansjobba i mars.

Betyder det att en revolution är på gång när det gäller amerikanska arbetsmiljöer?

Har kontoret blivit överflödigt?

Förmodligen inte.

Ironiskt nog verkar det i stället som att just de teknikföretag som varit allra mest offensiva med distansjobb också är bäst på att påminna oss om varför kontoret faktiskt har betydelse.

Tidigare i år gick tekniksektorn i Silicon Valley i bräschen för en offensiv strategi med distansjobb.

Google, Facebook och Twitter var bland de första företagen i USA som skickade hem anställda redan i början av pandemin. Många förlängde sedan möjligheten att hemmajobba långt in på 2021 och de var i många fall även först med att säga att en del av arbetskraften kommer att kunna jobba på distans permanent.

Mark Zuckeberg förklarade i början av sommaren att han räknar med att omkring hälften av Facebooks drygt 45.000 anställda kommer att arbeta hemifrån inom ett decennium.

Tom parkeringsplats i Facebooks campus i Menlo Park i april 2020. (AP Photo/Jeff Chiu)

Om någon borde veta det så är det Silicon Valley. Där har många teknikföretagen nu lite överraskande börjat öppna sina kontor igen.

Facebook har samtidigt investerat stora summor i ny teknik för konferenssamtal, videomöten och mjukvara som underlättar distansjobb för företagets anställda. Det är en tydlig signal att distansjobbet normaliserats under året. Det kan bidra till en oåterkallelig förändring där anställda i tekniksektorn förväntar sig och kräver mer flexibilitet.

Fördelarna för dessa företag är tydliga. De flesta som arbetat hemma under året säger att de gillar det. En undersökning av Stanford University 2015 visade att produktiviteten bland anställda på ett reseföretag ökade med 13 procent när alla fick arbeta hemifrån. Preliminärt verkar årets pandemi ge samma resultat.

Enligt konsultfirman Gartner kan företag spara i snitt 20 procent i minskade kontorskostnader på distansarbete, vilket innebär att de tjänar på det även om produktionen går ner en smula.

Zillow, en populär sajt för bostadsmäklare, har i vanliga fall bara haft två procent distansarbete men gick i år över till 100 procent.

‒ Jag tror aldrig de siffrorna kommer återgå till vad de brukade vara. Vårt motstånd till att jobba hemifrån har helt rämnat” säger en personalchef till New York Times, som poängterar att det inte skett någon märkbart tapp i produktivitet sedan anställda började hemmajobba.

Facebooks gigantiska huvudbyggnad i Menlo Park erbjuder ett ölbryggeri, ett kafferosteri och en scen för livemusik på taket, där de anställda förväntas umgås flera kvällar i veckan för att stärka gemenskapen.

Så det är kanske värt att fråga sig vad vi egentligen får ut av att gå till kontoret, mer än en social gemenskap och den disciplin som associeras med att lämna hemmet?

Om någon borde veta det så är det Silicon Valley. Där har många teknikföretagen nu lite överraskande börjat öppna sina kontor igen.

En omedelbar risk med distansjobb, enligt folk jag pratat med i Silicon Valley, är att lojaliteten och gemenskapen bland anställda försvagas, vilket kan göra det svårare för teknikföretagen att behålla de mest eftertraktade arbetarna.

De senaste åren har Kaliforniens techföretag attraherat anställda med allt mer extravaganta förmåner, där vardagsupplevelsen på kontoret ofta påminner mer om ett resorthotell än om en konventionell arbetsplats. Det kan handla om gratis yogalektioner, massage och prisbelönta kockar som lagar gourmetmat på beställning. Facebooks gigantiska huvudbyggnad i Menlo Park erbjuder ett ölbryggeri, ett kafferosteri och en scen för livemusik på taket, där de anställda förväntas umgås flera kvällar i veckan för att stärka gemenskapen.

Men den viktigaste faktorn för att rädda kontoret, ur företagens egen synvinkel, är att distansjobb skadar företagens innovation och förmåga att förnya sig.

I Silicon Valley började kontoret dödförklaras redan på 1970-talet, då de första försöken gjordes att skapa en infrastruktur för distansjobb. Då var idealet inte att jobba hemifrån, eftersom få hade persondatorer eller internet, utan däremot att skapa satellitkontor i exempelvis villaförorter, som förkortade pendelavståndet för anställda.

Under internets breda genombrott på 1990-talet blev det vanligare att förutse att alla inom högutbildade yrken och i synnerhet i tekniksektorn snart skulle jobba hemifrån.

Under sommaren har klagomålen från Silicon Valleys företagsledare vuxit.

I stället blev det precis tvärtom: det geografiska läget för kontor blev viktigare än någonsin. De mest innovativa företagen i USA har aldrig varit så hårt koncentrerade till ett fåtal storstadsområden; 65 procent av allt riskkapital som investerades i USA förra året gick till företag i bara två regioner av landet: dels Silicon Valley och dels den så kallade Acela-korridoren, döpt efter snabbtåget Acela som löper från Washington DC via New York till Boston i nordöstra USA. Det förklarar varför ett kontorsutrymme i Palo Alto kan kosta tusentals dollar per kvadratmeter, medan du kan hyra ett slott med en hel vingård för samma kostnad ett par mil norrut.

Den insikt som Silicon Valley exporterat till otaliga nav för tekniksektorn världen över, från New Yorks Silicon Alley till Bangalore, Tel Aviv och Shenzhen, är att människor behöver vara nära varandra för att utveckla och finslipa nya idéer.

Även företag mår bra av att vara nära varandra, inte minst för att det är ovärderligt att ha en bred begåvningsreserv på taxiavstånd.

Under sommaren har klagomålen från Silicon Valleys företagsledare vuxit. Distansjobb innebär att det tar längre tid att slutföra projekt, det är svårare att få till spontana samarbeten, det är omöjligt att rekrytera ny personal och skapa nya team med bra sammanhållning för viktiga projekt. Problemlösning har blivit krångligare och det är knepigare för nyanställda att förstå sig på den nya arbetsplatsens kultur och miljö när de inte kan träffas i verkligheten;

I New York har Facebook precis skrivit kontrakt på ett gigantiskt kontorsutrymme intill Madison Square Garden, på 73 000 kvadratmeter.

Farleybyggnaden, ett gammalt postkontor i New York, har köpts av Facebook i år. Foto: Thehornet/Wikimedia.

‒ Det finns en växande känsla av att det här inte är hållbart“, säger Laszlo Bock, tidigare personalchef på Google, till Wall Street Journal.

Att produktiviteten var skyhög bland distansjobbare under våren berodde inte på att vardagsrummet var en mer produktiv miljö, utan på att de var livrädda för att förlora sina jobb under pandemin, menar Bock.

I New York har Facebook precis skrivit kontrakt på ett gigantiskt kontorsutrymme intill Madison Square Garden, på 73 000 kvadratmeter. Det låter inte som ett företag som är på väg att skicka hem alla anställda för gott. Även Amazon har kraftigt expanderat sina kontorsplatser i tre amerikanska storstäder under sommaren.

Rajat Bhageria, som driver ett litet robotföretag med åtta anställda i San Francisco, valde i slutet av sommaren att inte lägga ner kontoret, utan flyttade i stället till en större lokal så att hela gänget kunde jobba tillsammans, med mindre hälsorisker.

‒ Det är något särskilt med att vara en liten klick av hackers på en startup som käkar pizza och nudlar tillsammans, som har lite pengar men ett gemensamt uppdrag, säger han till Wall Street Journal.

Silicon Valley har utveckat tekniken som gör det möjligt för miljontals yrkesarbetare världen över att fortsätta jobba på distans.

Själva verkar de redan vara på väg tillbaka till kontoret.

Martin Gelin
21 sep 2020 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev