”IT-jättarna lika fack-fientliga som traditionella företag” Demonstranter protesterar i Berlin 2017 mot villkoren för Amazon-anställda. Nätjätten har länge verkat för att förhindra facklig organisering bland sina anställda.

”IT-jättarna lika fack-fientliga som traditionella företag”

It-jättarna Å ena sidan är de innovativa, dynamiska och lockar till sig it-spjutspetsarna. Å den andra har de ett enormt behov av personal som utför slitiga rutinjobb – och de har visat sig vara minst lika fientligt inställda till facket som de gamla företagen.
Karin Henriksson
9 sep 2020 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det handlar om de fem stora, The Big Five. Amazon, Apple, Facebook, Google och Microsoft som på förhållandevis kort tid blivit de högst värderade bolagen i världen och gjort sina ägare till supermiljardärer. Bland de relativt nya tillskotten i den alltmer gig-baserade ekonomin finns också Uber, Lyft, Airbnb, Kickstarter med flera.

I synnerhet Amazon, som är på väg in i Sverige på allvar, har ögonen på sig i både traditionella och sociala medier. Tidigare anställda som slutat – eller sparkats – tar initiativ till protestaktioner och bildar grupper av ”tech worker activists” som bedriver allt hårdare kampanjer mot nätbjässen både i USA och i andra länder genom till exempel Amazon Workers International, Athena, Tech Workers Coalition och Rideshare Drivers United.

Flera av it-koncernerna hör hemma på amerikanska västkusten med synliga progressiva rörelser i delstaterna Washington och Kalifornien.

– Attityderna till facket varierar inom it-sektorn, men generellt sett är många minst lika hårda motståndare till facket som de traditionella amerikanska företagen. På till exempel Google är personalen i ett par enheter numera fackligt organiserad. Samtidigt ser vi hur andra som Uber, Lyft och Amazon kämpat emot lika intensivt och med lika smutsiga metoder som Walmart, med åtskilliga fall där enskilda anställda bestraffats för att driva på för att personalen ska organisera sig, säger Steve Smith, talesman på California Labor Federation.

Några av de dominerande jättarna, till exempel Apple och Facebook, erbjuder vissa förmåner, det kan vara barnledighet, dagis i anslutning till jobbet, bidrag till vidareutbildning.

– Men, det sträcker sig bara till en viss punkt. Samma företag tar till taktik som tvångsmedling och avtal om tystnadsplikt för att tysta ner kritik internt, fortsätter Steve Smith.

Ingår gör också avskedanden, skrämseltaktik, stängning av hela enheter där fackklubbar är på gång. I just Amazons fall har detta pågått lika länge som företaget funnits, 25 år, även om en höjning av minimilönen till 15 dollar i timmen genomfördes förra året. It-koncernernas speciella kunskaper kommer dessutom väl till pass, med digitalt spårande av nyckelord i personalens kommunikationsutbyten.

Avtal om tystnadsplikt för att tysta ner kritik internt

Under coronapandemin har läget skärpts ytterligare, eftersom vinst och omsättning ökat dramatiskt i flera av de här koncernerna samtidigt som de anklagas för att inte ta smittspridning på tillräckligt stort allvar.

– Pandemin har blottlagt farorna med bristande jämställdhet som inget annat på flera årtionden. Osäkerheten är större än någonsin och det leder till ett ökat intresse för facket, menar Steve Smith som heller inte är ensam om den slutsatsen.

Nyligen fick Amazon dra tillbaka vad som beskrevs som en platsannons där man sökte analytiker som skulle spåra ”facklig organisering mot företaget” och ”pengainsamling och aktiviteter knutna till kampanjer (interna och externa) mot Amazon”. En felaktig formulering, uppgavs det från Amazon, medan en representant för ovan nämnda Athena krävde svar på om de här tjänsterna verkligen tillsätts.

Arbetsrättsexperter på de stora universiteten konstaterar att i synnerhet säkerhet på jobbet motiverar it-anställda att försöka organisera sig. De nämner också kritik om att fackliga ledare hellre koncentrerar sig på en enda arbetsgivare än på att titta på arbetsvillkoren mer generellt.

Nyhetsbrev
Karin Henriksson
9 sep 2020 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev