Moderaterna vill sänka a-kassan med 37 procent Fr v Partiledare Ulf Kristersson (M), partiledare Ebba Busch Thor (KD), Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt samt Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. I oppositionens skuggbudgetar finns betydande reformförslag för a-kassan. Foto: TT

Moderaterna vill sänka a-kassan med 37 procent

Skuggbudgetar Moderaterna vill rulla tillbaka ersättningsnivåerna i a-kassan till nivåer från innan 2015 och KD säger nej till förlängningen av den generösare a-kassan som januaripartierna infört. Både SD och KD vill också göra a-kassan obligatorisk för alla.
6 okt 2020 | 14:55
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0

Sverigedemokraterna vill knoppa av a-kassorna från fackförbunden och i stället införa en statlig a-kassa.

I skuggbudgeten skriver Sverigedemokraterna att det är otidsenligt att koppla en så viktig institution som a-kassan till ”den i stor utsträckning politiserade fackföreningsrörelsen.”

Partiet beräknar att förslaget ökar utgifterna i statens budget med 4,4 miljarder kronor 2021. Partiet aviserar samtidigt att man vill se en höjning av ersättningstaket i a-kassan men anger inga nivåer i skuggbudgeten.

SD kastar ut facken

Därutöver vill Sverigedemokraterna också ta bort finansieringen av fackens skyddsombud och i stället införa ett nytt system med arbetsmiljörådgivare som är underställda Arbetsmiljöverket. Även denna reform motiveras med att man anser att facken är politiserade och står för nära Socialdemokraterna.

SD räknar med att reformen av systemet med skyddsombud kostar staten ytterligare 100 miljoner kronor 2021.

Dock slutar notan för utgiftsområdet arbetsmarknad och arbetsliv på plus jämfört med januaripartiernas satsningar. Sverigedemokraterna sparar in drygt 6,7 miljarder, framför allt genom stora besparingar på arbetsmarknadspolitiska program och insatser, nystartsjobb, etableringsjobb och stöd för yrkesintroduktionsanställningar och etableringsersättning till vissa nyanlända invandrare.

SD satsar på ”Cash” till medborgarna

Däremot lägger SD rejält med krut på ett annat utgiftsområde, nämligen Samhällsekonomi och finansförvaltning. Här spenderar partiet hela 91,7 miljarder kronor för att dela ut klumpsummor till alla hushåll i Sverige, ett stöd som de kallar ”Centralt administrerat stöd till hushållen”, förkortat ”Cash”. Engångsbidraget är tänkt att uppgå till 10 000 kronor till varje svensk medborgare och 5 000 kronor för barn under fem års ålder.

Moderaterna vill reformera a-kassan och rulla tillbaka ersättningsnivåerna till lägre nivåer än vad som gällt sedan 2015. I den förstärkta a-kassan är taket i arbetslöshetsersättningen för nuvarande 1 200 kronor per dag under de första hundra dagarna, en höjning från nivån på 910 kronor per dag som gällt sedan höjningen 2015.

Moderaterna vill dock sänka taket till 760 kronor per dag de första hundra dagarna och därefter sänka ytterligare till 680 kronor per dag. Samtidigt vill partiet minska antalet ersättningsdagar i en ersättningsperiod från dagens 300 till 265 ersättningsdagar. Det innebär en sänkning av nuvarande ersättningsnivåer med 37 procent.

Samtidigt vill Moderaterna ta bort deltidsregeln i a-kassan, återinföra tidsgränsen i sjukförsäkringen, sänka ersättningsgraden i sjukpenningen och införa en ny karensdag vid dag 15.

KD vill införa konjunkturbaserad a-kassa

Kristdemokraterna vill också spara in på a-kassan och säger nej till januaripartiernas förlängning av de förstärkta ersättningsnivåerna, vilket enligt partiet ger en besparing på drygt 5,6 miljarder kronor 2021.

Liksom Moderaterna vill även KD ta bort deltidsregeln som infördes 2017 och innebär att deltidsanställda kan få ersättnings från arbetslöshetsförsäkringen under en längre period än vad som gällde innan.

KD räknar med att spara in 128 miljoner kronor på den slopade deltidsregeln.

Kristdemokraterna vill också i likhet med Sverigedemokraterna införa en obligatorisk a-kassa – och göra ersättningsnivåerna konjunkturbaserade, vilket tidigare föreslagits av ekonomiprofessor Lars Calmfors. Tanken är att ersättningarna blir lägre under högkonjunktur, när det finns fler jobb tillgängliga, och höjs under lågkonjunktur.

Miljardregn över Arbetsförmedlingen från V

Vänsterpartiet lägger dock en skuggbudget som är ännu generösare än januaripartiernas höstbudget, och spenderar 4,3 miljarder kronor mer på utgiftsområde arbetsmarknad och arbetsliv än regeringen 2021.

Framför allt skjuter man till ännu mer pengar till Arbetsförmedlingen: 1,5 miljarder kronor extra till Arbetsförmedlingens förvaltningskostnader och 1 miljard extra till kostnader för Arbetsmarknadspolitiska program och insatser.

Dock är det oklart om Arbetsförmedlingen ens har förmåga att spendera alla de extrapengar som januaripartierna skjuter till i höstbudgeten, vilket Arbetsvärlden rapporterat om tidigare.

Vänsterpartiet föreslår även en skattereduktion för medlemskap i a-kassan för att uppmuntra fler att ansluta sig till försäkringen.

Nyhetsbrev
6 okt 2020 | 14:55

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev