Världsfacket: Stycka upp Amazon i flera företag Amazon har officiellt gjort intåg i Sverige och slagit upp portarna till sin svenska sajt. Men IT-jätten har upprört såväl fack som EU-kommissionen för sina metoder i flera länder. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Världsfacket: Stycka upp Amazon i flera företag

IT-jättar Amazon måste styckas. Företaget har blivit en ohanterlig global jätte som sätter sig över enskilda länders lagar och skattesystem. Världsfacket ITUC och internationalen för tjänstesektorn Uni har fått nog. De driver nu en kampanj för att bryta upp den globala jätten och tror på framgång.
Carl von Scheele
1 dec 2020
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Amazon har också hamnat i konflikt med EU-kommissionen efter att ha avslöjats med att använda oschyssta affärsmetoder i Europa för att knäcka mindre konkurrenter.

Att bryta upp Amazon i flera företag är inget omöjligt mål. Det har tidigare skett med stora telekommunikationsbolag, där man skilt på nätuppbyggnaden och den operativa verksamheten, konstaterar Sharan Burrow, generalsekreterare i Världsfacket, ITUC.

– Amazon är så stort att ingen enskild regering är berett att reglera dem. Förmodligen har de inte heller möjlighet att reglera dem själva. När enskilda länder tycker att detta är för svårt är den enda möjligheten att använda konkurrensregler för att dela upp företaget, säger hon till Arbetsvärlden.

Världsfacket ITUC och den fackliga internationalen i tjänstesektorn, Uni, samarbetar i en större grupp med gräsrotsrörelser för att tämja Amazon.

”Make Amazon pay”

Världsfacket ITUC och den fackliga internationalen för tjänstesektorn, Uni, deltar i kampanjen ”Make Amazon pay” tillsammans med flera andra internationaler och nationella fack och en mängd ideella organisationer.

De ställer 23 krav mot Amazon. Bland annat kräver de:

  • höjda löner som motsvarar företagets stora vinster
  • möjlighet för facket att komma in på arbetsplatserna och låta arbetstagarna välja om de vill vara med i facket
  • återanställning av de arbetare som avskedats för att de tagit upp brister i hälsa och säkerhet

Källa: https://makeamazonpay.com

+ Expandera

Kravet på en uppdelning är heller inte helt nytt. Den amerikanske senatorn Elizabeth Warren gjorde ett liknande utspel för ett drygt år sedan. Hon krävde inte bara att Amazon skulle delas, utan också Facebook och Google och kallade dem konkurrensbegränsade teknikjättar.

– Dagens teknikjättar har för stor makt över vår ekonomi, vårt samhälle och vår demokrati, hävdade Warren.

Amazon är så stort att ingen enskild regering är berett att reglera dem

Amazon har satt i system att pressa ner löner och arbetsvillkor för sina anställda. Bolaget förhindrar och motverkar facklig organisering, har kartlagt anställda som är fackligt aktiva och sparkat arbetare som ställt krav på schysta villkor.

Bolaget betalar inte heller en rättvis andel skatt i de länder där bolaget verkar och Amazon har använt sig av oschysta affärsmetoder för att nå sin marknadsledande ställning och stoppa konkurrens från mindre och medelstora företag.

Så beskriver ITUC och Uni bakgrunden till kraven i kampanjen.

Egen underrättelseverksamhet

Men avslöjanden om att Amazon har byggt upp en stor avdelning för underrättelseverksamhet, vars syfte bland annat är att stoppa facklig organisering och spionera på fackligt aktiva anställa ligger också bakom det tuffa agerandet från internationalernas sida.

– Amazon är inte ett företag som kan fortsätta att verka utan att regleras, säger Sharan Burrows.

Medan arbetstagarna som jobbar på Amazons lager och distribuerar dess försändelser arbetar under vidriga villkor har bolaget ökat vinsten med över 40 procent sedan coronapandemin bröt ut, konstaterar hon.

Dess ägare, Jeff Bezos, har under denna period blivit 17 miljarder dollar rikare (145 miljarder SEK), enligt Världsfacket ITUC.

– Det här handlar om girighet, om exploatering av arbetare och miljön, men också om skatter. Regeringar förlorar värdefulla skatteintäkter när de behöver dem som mest för att parera pandemins skadeverkningar, säger Sharan Burrow.

Hon är optimistisk över att kampanjen kan nå framgång. I Europa har nyligen EU-kommissionen inlett ett ärende mot Amazons affärsmetoder och i USA finns andra möjligheter med anti-trustlagar.

Det här handlar om girighet, om exploatering av arbetare och miljön, men också om skatter.

På Uni säger dess generalsekreterare Christy Hoffman att man agerar tillsammans med fackföreningsrörelsen i USA.

– Vi samarbetar för att tillsynsmyndigheter och lagstiftare ska rikta sin uppmärksamhet mot Amazons otillbörliga inflytande över stora delar av den amerikanska ekonomin, säger hon till Arbetsvärlden.

Uni har nyligen vidtagit juridiska åtgärder i USA tillsammans med landets handelsfack och dess LO mot Amazons hälso- och säkerhetsbrister för de anställda. Trots att arbetstagarna inte är fackligt anslutna driver de fallet.

Även Christy Hoffman hoppas mycket på EU-kommissionens granskning av Amazons affärsmetoder.

– Vi är glada över att Europeiska kommissionen tar ledning, men anser att tillsynsmyndigheter på nationell nivå också bör undersöka företaget.

Arbetsvärlden har sökt Amazon för kommentarer till den hårda fackliga kritiken och kravet på en uppdelning av företaget, men inte fått svar. Det är heller inte ovanligt att Amazon avstår från att svara på mediernas frågor.

Affärsmetoder kritiseras

Vid sidan av den fackliga konflikten har Amazon hamnat i blåsväder på flera andra sätt.

Amazons konflikt med EU-kommissionen rör deras hårt kritiserade affärsmetoder.

”Vår preliminära slutsats är att Amazon har utnyttjat sin ledande position på marknaderna i Tyskland och Frankrike på ett olagligt sätt”, skriver ansvarige kommissionären, danskan Margrethe Vestager, på Twitter.

Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor. Foto: Olivier Hoslet, Pool via AP

Bolaget har använt data från tredje part som de får via sina sajter för att skaffa sig bättre marknadspositioner. Nu måste de förklara sig för EU-kommissionen, som konstaterar att allt fler företag och konsumenter är beroende av de stora plattformarnas tjänster. Konkurrenslagstiftningens uppgift är att säkerställa oförvrängd konkurrens, betonar EU-kommissionen.

I amerikanska medier har avslöjandet om Amazons spionverksamhet och underrättelseavdelning väckt stor uppståndelse.

Amazons inställning är att facklig verksamhet är ett hot

Det amerikanska nyhetsbolaget Vice har kartlagt underrättelseavdelningen, som samlar in mycket detaljerad information om facklig verksamhet. Den registrerar fackligt aktiva och deras aktiviteter.

Amazons inställning är att facklig verksamhet är ett hot och företaget vill kunna slå ner mot strejker innan de bryter ut.

Men underrättelseverksamheten riktar sig inte bara mot fack, utan andra sorters aktivister som miljövänner. Till och med Greta Thunberg Fridays for Future har väckt avdelningens intresse, enligt Vice.

Uni hävdar apropå avslöjandet, att Amazon exporterar amerikansk union busting-metoder till Europa. Företaget använder samma hårdföra metoder här för att motverka facklig organisering som i USA. Bolaget struntar i lagar, de spionerar på anställda och använder union busting för att tysta anställda som ställer krav, enligt Uni.

Amazon har bland annat använt den amerikanska detektivbyrån Pinkerton, som ägs av svenska Securitas, för uppdrag i Europa. Pinkerton är känt för hur de använt union busting för att knäcka lokal facklig verksamhet, konstaterar Vice.

Kartläggning av facklig organisering

Ytterligare en skandal kring Amazon är dess försök till rekrytering av personal till sin säkerhetsavdelning för bland annat kartläggning av facklig organisering. I samband med detta avslöjande visade det sig att underrättelseavdelningen också kartlade politiker på olika nivåer, enligt affärstidningen Fortune.

Efter avslöjandet, som skedde på sociala medier, drog Amazon tillbaka platsannonserna.

Kartläggningen av politiker har upprört en grupp EU-parlamentariker.

Amazons vd Jeff Bezos fick i förra månaden ta emot ett skarpt brev från dem. Bland de 37 undertecknarna finns svensken Johan Danielsson (S).

– Vi frågar oss om inte bara europeiska fackförbund, utan även politiskt förtroendevalda på alla nivåer, omfattas av denna övervakning, skriver de i brevet och understryker att de representerar länder där demokrati och yttrandefrihet inte kan ifrågasättas av något företag.

Inte ens Amazon, betonar undertecknarna.

– Den exponentiella tillväxten av företagets vinster under den globala coronapandemin tillåter dig inte att befria dig från att respektera grundläggande rättsliga principer, skriver EU-parlamentarikerna till vd Jeff Bezos.

I sitt svar framställer Bezos underrättelseverksamheten främst som en metod att undvika vardagliga störningar av verksamheten, som väderfenomen, trafikstockningar och elavbrott. Allt bygger på offentlig information, enligt Bezos.

Men något tydligt svar på om underrättelseverksamheten även omfattar kartläggning av politiker fick inte EU-parlamentarikerna.

Nyheter

Relaterad läsning

Carl von Scheele
1 dec 2020
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar