LO-förhandlare: Därför nobbade vi slutbudet Tommy ANdersson och Veli-Pekka Säikkälä. Foto: LO och IF Metall.

LO-förhandlare: Därför nobbade vi slutbudet

Lasförhandlingar Lasförhandlingarna är nu döda, konstaterar LO:s förhandlare. Men vissa frågor måste centralorganisationen nu ta strid för om man inte ska "dö sotdöden".
Göran Jacobsson
18 okt 2020 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LO säger nej till budet i las-förhandlingarna på grund av förslagen om turordning, hyvling och visstid. Facken är dock oeniga. PTK sa ja till avtalsförslaget.

– Det var inte tillräckligt för att vi skulle kunna säga ja, förklarar Tommy Andersson, som varit en av LO:s förhandlare och som också är chef för LO:s avtalsenhet.

Det var ett bud från arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv som LO och PTK tog ställning till. Tommy Andersson berättar att facken fick vänta 6-7 timmar extra på budet i torsdagskväll. Det ser han som ett tecken på arbetsgivarna haft problem att komma överens om linjen i förhandlingarna.

– Förändringarna när det gäller turordningsreglerna var alldeles för långtgående, säger LO:s förhandlare.

Maxundantag på 15 procent

Förslaget tar både upp lagstiftningsförändringar och ändringar i huvudavtalet. Den föreslagna ändringen i lag beskrivs som färre undantag vid uppsägning på grund av arbetsbrist än i Toijer-utredningen, som vill undanta 5 personer från sist in-först ut. Förändringen i huvudavtalet skulle vara mer långtgående och omfatta ett visst antal arbetare och ett visst antal tjänstemän och med en gräns som innebär att arbetsgivaren maximalt får göra undantag för 15 procent av dem som sägs upp.

Tommy Andersson förklarar att det här skulle vara en stupstocksregel, vilket innebär att fack och arbetsgivare först ska försöka komma överens i förhandlingar och om inte det lyckas får arbetsgivaren göra sina undantag och därefter sägs resten upp enligt sist in-först ut.

Dessutom pekar LO-förhandlaren på att det saknas förslag om hur ofta en arbetsgivare ska kunna göra undantag vid uppsägning. Statliga Toijer-utredningen tänker sig att en arbetsgivare kan göra undantagen var tredje månad.

”Uppträdandet har varit öppenhjärtigt”

Tommy Andersson förklarar att LO-förbunden har problem med olika saker. Hyvling är ett problem för bland annat Handels samt Hotell och restaurangfacket medan allmän visstid är besvärlig för bland annat Kommunal och Handels. Industrifacken ogillar att inhyrning av personal kan pågå år efter år.

LO-förbunden kunde inte acceptera förslaget om hyvling i budet som innebär att någon slags turordningsprincip skulle införas.

– Det betyder att man accepterar hyvling och det tycker vi är en dålig reglering, säger Tommy Andersson.

Enligt slutbudet från arbetsgivarna skulle den allmänna visstiden bytas mot särskild visstid som skulle innebär att en sådan anställning övergår i tillsvidareanställning efter 18 månader – idag är gränsen 24 månader. Dessutom skulle det finnas en förtur efter 9 månaders visstidsjobb och det skulle vara förtur till mer visstid.

Det tycker inte LO duger utan vill att det ska finnas ordentliga skäl för att visstidsanställa och att vikariat ska vara äkta vikariat – att den tillfälligt anställda verkligen ersätter någon som är tillfälligt ledig.

Tommy Andersson säger att lasförhandlingarna är slut. Det finns inget sätt att komma vidare.

– Det är dags att dödförklara dem. För LO-förbunden handlar det nu om att ta upp de här frågorna i avtalsförhandlingarna.

Men han pekar också på att förhandlingsklimatet varit bra.

– Parterna har haft gott samarbete och uppträdandet har varit öppenhjärtigt.

Allmän visstid: ”Sminkad gris”

LO-förbundens beslut att säga nej till budet var enhälligt. IF Metalls avtalssekrterare Veli-Pekka Säikkälä säger dock att beslut var svårt, eftersom budet innehöll flera delar som skulle vara mycket bra för IF Metalls medlemmar.

– Men de föreslagna turordningsreglerna var alldeles för långtgående, säger han.

Veli-Pekka Säikkälä förklarar att IF Metall inte har problem med hyvling. Visstidsfrågorna är reglerade i avtal för IF Metall, men han kan också se att den föreslagna ändringen av allmän visstid inte var acceptabel. Han kallar den för en sminkad gris.

Han pekar på att förslagen när det gäller kompetensutveckling och inhyrning är bra. På en arbetsplats med kollektivavtal skulle en anställda kunna studera i mer än ett år med 80 procent av lönen.

Inhyrningen skulle begränsas till två år och därefter skulle den inhyrde få tillsvidareanställning på det inhyrande företaget. Om den inhyrde inte får anställning ska arbetsgivaren betala ett belopp på 3 månadslöner till den inhyrde.

– Det skulle vara jättebra och sätta stoppa för de långa inhyrningarna. Nu kan folk vara inhyrd i 10-15 år.

Kan ändra beslut om ”saklig grund”

En del av diskussionen har handlat om saklig grund för uppsägning av personliga skäl. Veli-Pekka Säikälä säger att förslaget innebär en förflyttning till arbetsgivarnas fördel. Det skulle helt enkelt bli lite lättar att säga upp någon av personliga skäl som handlar om samarbetssvårigheter, missbruk, brottslighet och arbetsvägran.

LO har dock ett beslut från sitt representantskap att inte gå med på några ändringar av saklig grund. Veli-Pekka Säikkälä säger dock:

– Det är representantskapets beslut och de skulle kunna ändra sig och fatta ett annat beslut om de tycker helheten är tillräckligt bra.

Arbetsmarknadsmininstern bjuder in parterna

Diskussionen om de här frågorna är med all säkerhet inte avslutad. Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl säger i ett pressmeddelande att det nu blir lagstiftning utifrån Toijer-utredningen. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark ska enligt TT bjuda in LO, PTK och Svenskt Näringsliv till fortsatta diskussioner. Vänsterpartiet hotar alla att fälla regeringen. Och PTK förklarar i ett pressmeddelande att man säger ja till budet från arbetsgivarna och gör bedömningen att innehållet skulle stärka tryggheten på arbetsmarknaden och medföra bättre möjligheter till omställning.

Nyhetsbrev

– Det kan bli stökigare på svensk arbetsmarknad nu. Problemen med otrygga anställningar är inte lösta, säger Veli-Pekka Säikkälä.

”Har LO inlett en promenad mot sotdöden?”

Flera LO-förbund tänker ta upp anställningsfrågor i sina avtalsförhandlingar. Dock inte industrifacken enligt Veli-Pekka Såikkälä. Och han tillägger:

– De här problemen måste dock lösas och om LO inte kan lösa problemen så är frågan vad vi ska ha LO till. Har LO inlett en promenad mot sotdöden?

Göran Jacobsson
18 okt 2020 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev