Eva Nordmark: Arbetar för lagförslag med så brett stöd som möjligt Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) en pressträff om LAS-utredningen. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Eva Nordmark: Arbetar för lagförslag med så brett stöd som möjligt

Las Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) berättar för Arbetsvärlden att regeringen kommer arbeta för ett lagförslag som kan få ett så brett stöd som möjligt från parterna. Sju LO-förbund riktar gemensamt kritik mot att S går vidare med en överenskommelse utan LO.
29 okt 2020 | 09:26
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under en presskonferens på torsdagsmorgonen meddelar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att Socialdemokraterna vill gå vidare med parternas överenskommelse om las.

Överenskommelsen har undertecknats av PTK och Svenskt Näringsliv, men LO har än så länge nobbat den.

Arbetsvärlden frågar Eva Nordmark om parterna kommer ha fler chanser att påverka lagstiftningen:

– Regeringen kommer att arbeta för ett lagförslag som kan få ett så brett stöd som möjligt från parterna. Det är också regeringens ansvar att det kommande lagförslaget utformas för att fungera på hela arbetsmarknaden.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)
Foto: Amir Nabizadeh / TT

Självklart måste det analyseras hur omställningsavtalen i kommunal och statlig sektor kommer påverkas.

Kommer man ta hänsyn till befintliga avtal?

– Arbetsrätten gäller för alla arbetstagare i Sverige och måste fungera både för tjänstemän och arbetare, för privat och offentlig sektor. Självklart måste det analyseras hur omställningsavtalen i kommunal och statlig sektor kommer påverkas.

Accepterar ni parternas förslag om finansiering av arbetsgivares omställnings- och kompetensutvecklingsansvar via sänkta arbetsgivaravgifter för företag med kollektivavtal?

– Parterna har tagit ett helhetsgrepp och lägger fram en rad förslag som i kombination kan skapa bättre flexibilitet för företag samt en ökad trygghet på arbetsmarknaden för arbetstagare. Det handlar om ett paket med flera delar som hänger ihop. Jag tänker inte gå in och recensera de olika delarna av parternas förslag utan vi ser nu fram emot att få en närmare presentation av partsöverenskommelsen och en dialog med parterna om de förslag som de för fram.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt skriver på Twitter att överenskommelsen aldrig kan vara grunden för lagstiftning för LO:s medlemmar utan att LO är med på noterna.

Skarp kritik från sju LO-förbund

Sju av LO:s 14 medlemsförbund (Byggnads, Seko, Transport, Fastighets, Pappers, Elektrikerna och Målarna) är djupt kritiska till regeringens hantering av frågan.

– Vi sa senast förra veckan att om Svenskt Näringslivs förslag blir underlag för en ny lagstiftning så är det en krigsförklaring mot LO och alla medlemmar i ett LO-förbund. Det skulle skapa tysta arbetsplatser och godtyckliga uppsägningar. Det klassiska begreppet ”sist in först ut” skulle få en helt ny innebörd när antalet undantag från turordningen skulle (sic). Vi skulle helt enkelt få en arbetsmarknad som kommer präglas av rädsla och oro. Vi står fast vid detta budskap, säger de sju förbundsordförandena i en gemensam kommentar.

Förbundsordförandena uttrycker besvikelse över att Socialdemokraterna hellre lyssnar på Centerpartiet och Liberalerna än LO:s medlemmar:

– Det är helt klart att detta innebär en stor påfrestning på den facklig-politiska samverkan, avslutar de sju förbundsordförandena.

Susanna Gideonsson, ordförande LO, har tidigare sagt att överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK aldrig kan vara giltig eller ligga till grund för lagstiftning om inte LO är med på båten.

Men bland LO-förbunden är alla inte lika negativa till överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. IF Metall välkomnar Socialdemokraternas besked i ett pressmeddelande och uppger att man vill delta i samtal om hur lagstiftningen utformas.

– Problemen med bristen på kompetensutveckling och otrygga anställningar behöver lösas. Och vi tänker fortsätta försvara våra medlemmars intressen. Vi vill inte att de viktiga frågorna om trygghet och omställning ska avgöras av andra, säger Marie Nilsson, ordförande IF Metall, i en kommentar.

IF Metall har tidigare i tidningen Arbetet uppgett att de vill ta del av överenskommelsen.

Lars Calmfors: Tidigare otänkbart

För Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet, illustrerar beskedet från S en maktförskjutning som tidigare varit otänkbar.

– Går du tillbaka 40 år i tiden så var det helt otänkbart att över huvud taget överväga lagstiftning på arbetsmarknaden utan LO:s stöd, säger Lars Calmfors till Arbetsvärlden.

– Jag kommer ihåg hur min tidigare chef Assar Lindbeck brukade skämta när det kom något utspel från regeringen att vi vet inte hur det blir ännu, eftersom överregeringen inte sagt sitt, alltså LO.

Kan detta i förlängningen innebära sämre villkor för arbetare?

– Det skulle det kunna göra eftersom det är en maktförskjutning. Samtidigt hade LO länge ett väldigt stort inflytande så det är svårt att säga vad som är en rättvis maktfördelning. Förändringen bygger på att både arbetskraftens struktur förändras, med större andel tjänstemannajobb och akademikerjobb, och att organisationsgraden inom LO minskar, säger Lars Calmfors.

I slutändan blir det nog något som bygger på den här överenskommelsen

Även om Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Mats Green i en debattartikel i Aftonbladet ger stöd åt las-utredningens förslag, tror Lars Calmfors att det nu blir parternas överenskommelse som går i mål.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skriver på Facebook att ”överenskommelsen ligger en bra bit från den nu i praktiken skrotade LAS-utredningen, och därmed finns inget egentligt beredningsunderlag. Därför behöver arbetet följas noggrant så att slutprodukten inte blir ett hafsverk som skapar fler problem än det löser. Vi räds inte heller att ta egna initiativ i riksdagen om vi bedömer att det behövs.”

– I slutändan blir det nog något som bygger på den här överenskommelsen. Jag har svårt att se att M och KD skulle väcka misstroendeförklaring över något som PTK, Svenskt Näringsliv och flera LO-förbund sluter upp bakom, säger Lars Calmfors.

Han anser dock själv inte att las är något jätteproblem på arbetsmarknaden.

– Det finns egentligen viktigare saker som man borde diskutera. Exempelvis är enkla jobb med lägre lön en viktigare åtgärd för att få grupper som står långt utanför arbetsmarknaden att komma i arbete. En annan viktig fråga är märkessättningen i lönebildningen där märket borde kunna sättas på en annan nivå än utifrån industrin för att bättre fördela arbetskraften till exempelvis vård- och omsorg.

L och C positiva

Annie Lööf (C) välkomnar Socialdemokraternas besked:

Liberalernas Nyamko Sabuni ställer sig bakom Socialdemokraternas besked på Facebook.

Svensk arbetsmarknad och arbetsrätt måste moderniseras. Att så skulle ske var en av de största liberala…

Publicerat av Nyamko Sabuni Torsdag 29 oktober 2020

 

Tjänstemännens centralorganisation, TCO, som sågade las-utredningens förslag i ett 34 sidor långt remissvar, välkomnar också att utredningen inte blir lagstiftning.

Therese Svanström, TCO:s ordförande, skriver på Twitter att las-utredningen nu kan lämnas därhän.

Göran Arrius, ordförande Saco, tar också till Twitter för att välkomna S-beskedet.

Nyhetsbrev
29 okt 2020 | 09:26

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev