Om S hade löst bostadsbristen, så hade vi sluppit marknadshyror En ny bostadsutredning kan behövas, skriver Mikael Feldbaum. Foto: TT och TCO.

Ledare Om S hade löst bostadsbristen, så hade vi sluppit marknadshyror

Regeringskris Socialdemokraterna hade ingen vision för att lösa bostadsbristen. Då tog Centern initiativet. Nu finns istället en chans till en utredning om ett nytt halvmiljonprogram, skriver Mikael Feldbaum.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Är det Socialdemokraterna som ligger bakom regeringskrisen? Man skulle faktiskt kunna hävda det, även om konflikten främst stått mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet.

Marknadshyror är tänkt att lösa ett reellt existerande problem: bostadsbristen. Socialdemokraterna hade sin chans att föreslå en lösning på bostadsbristen 2014-2018. Man tog den inte. Nu tar Centerpartiet sin chans.

Bostadssituationen i storstäderna är akut för många. Stockholm krymper när det borde växa. Idag behöver du en hög inkomst, helst två, eller ärvda pengar för att få fast boende inom rimligt avstånd från huvudstaden. Vilket lägger en våt hand över arbetsmarknaden.

Marknadshyror är den marknadsliberala lärobokens 1A-lösning på problemet.

En halv miljon människor är trångbodda enligt Boverket.

Marknadshyror är den marknadsliberala lärobokens 1A-lösning på problemet. Men marknadshyror löser tyvärr inte problemen på bostadsmarknaden. Inget land litar till exempel helt till marknadshyror. Enligt experterna kommer fri prissättning i nyproduktion leda till en marginell ökning av bostäder för höginkomsttagare. Men det har aldrig funnits något problem för höginkomsttagare. Problemet är låginkomsttagare, som i dag inte har ”råd” att efterfråga en nybyggd bostad. Det finns heller inga belägg för att flyttkedjor når fram till låginkomsttagare.

Socialdemokraterna hade en mandatperiod 2014-2018 med V- och MP-stöd där man hade kunnat ta krafttag för att lösa problemet. Man valde att satsa några få miljarder på att subventionera små bostäder. Vad som hade behövts, och fortfarande behövs, är egentligen ett nytt ”halvmiljonprogram” åt den halva miljonen trångbodda svenskar vars inkomster inte räcker till på bostadsmarknaden.

Vad som hade behövts är egentligen ett nytt ”halvmiljonprogram”.

När kommunerna inte har några incitament att bygga, utan tvärtom tjänar på att strypa tillgången på mark för att hålla uppe sina försäljningspriser, så måste staten ta en mer aktiv roll. Antingen genom att kräva ett visst antal bostäder av kommunerna eller genom att subventionera fram incitament för kommunerna att ta ansvar för byggandet.

Just på bostadsmarknaden (som inte är som vilken marknad som helst) uppfattar jag att den här typen av ”sossiga” lösningar har ganska brett stöd bland experter. Vad hindrade då Socialdemokraterna när de hade makten? Kanske det statsfinansiella ramverket. Kanske den självpåtagna krona-för-krona-ideologin. Kanske bara visionslöshet.

Men löser man inte problemen, då kommer någon annan att föreslå en annan lösning. Det kan man i alla fall vara säker på.

De viktigaste nyheterna en gång i veckan
Nyheter

Nu menar Annie Lööf att frågan om marknadshyror är ”politiskt död”. Men bostadsfrågan har ju precis väckts som politisk fråga efter att av många ha betraktats som ett individuellt ansvar.

”En utredning kan man inte bo i” brukar det heta när nya bostadsutredningar kommer på tal. Men kanske finns ändå förutsättningar för en ny utredning nu. En som fokuserar på hur låginkomsthushåll ska kunna få vettiga boenden. Det skulle Sverige tjäna på.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar