SD går starkt framåt bland TCO-männen Sverigedemokraterna går fram bland TCO-män medan Centerpartiet ökar mest bland TCO-kvinnor, i SCB:s partisympatimätning maj 2021. På bild Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C). Foto: Sofia Ekstršm/SvD/TT, Malin Hoelstad/SvD/TT

SD går starkt framåt bland TCO-männen

SCB:s partisympatimätning Sverigedemokraterna går starkt fram bland TCO-män i SCB:s partisympatimätning. Andelen TCO-män som skulle rösta på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet har stigit från 14 procent i november till hela 19,8 procent i maj. Bland TCO-kvinnorna är det i stället Centerpartiet som stiger.
10 jun 2021 | 12:22
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jämfört med november har andelen TCO-män som skulle välja Sverigedemokraterna i riksdagsvalet stigit med 5,8 procentenheter i majmätningen.

Det innebär att hela 19,8 procent av TCO-männen, eller nästan var femte, skulle lägga sin röst på SD i ett riksdagsval. Ökningen är approximativt statistiskt säkerställd. Som jämförelse så är det bara 6,3 procent av TCO-kvinnorna som sympatiserar med Sverigedemokraterna.

Bland TCO-kvinnorna är det i stället Centerpartiet som rycker fram

En annan förändring är att Liberalerna tappar stort bland TCO-medlemmar oavsett kön, och hamnar på 1,9 procent i maj, jämfört med 3,8 procent i november. Även den förändringen är statistiskt säkerställd.

Bland TCO-kvinnorna är det i stället Centerpartiet som rycker fram, med en statistiskt säkerställd ökning från 7 procent i november till 11 procent i maj.

Vänsterpartiet gör däremot stora landvinningar bland LO-kvinnorna, med en dryg fördubbling av stödet från 5,9 procent i november till hela 14 procent i maj. Samtidigt tappar Socialdemokraterna stöd i LO-kollektivet som helhet, från tidigare 40,1 procent till 35,1 procent.

Bland Saco-medlemmar framkommer inga statistiskt säkerställda förändringar.

10 jun 2021 | 12:22

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev