SD går starkt framåt bland TCO-männen Sverigedemokraterna går fram bland TCO-män medan Centerpartiet ökar mest bland TCO-kvinnor, i SCB:s partisympatimätning maj 2021. På bild Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C). Foto: Sofia Ekstršm/SvD/TT, Malin Hoelstad/SvD/TT

SD går starkt framåt bland TCO-männen

SCB:s partisympatimätning Sverigedemokraterna går starkt fram bland TCO-män i SCB:s partisympatimätning. Andelen TCO-män som skulle rösta på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet har stigit från 14 procent i november till hela 19,8 procent i maj. Bland TCO-kvinnorna är det i stället Centerpartiet som stiger.
10 jun 2021
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Jämfört med november har andelen TCO-män som skulle välja Sverigedemokraterna i riksdagsvalet stigit med 5,8 procentenheter i majmätningen.

Det innebär att hela 19,8 procent av TCO-männen, eller nästan var femte, skulle lägga sin röst på SD i ett riksdagsval. Ökningen är approximativt statistiskt säkerställd. Som jämförelse så är det bara 6,3 procent av TCO-kvinnorna som sympatiserar med Sverigedemokraterna.

Bland TCO-kvinnorna är det i stället Centerpartiet som rycker fram

En annan förändring är att Liberalerna tappar stort bland TCO-medlemmar oavsett kön, och hamnar på 1,9 procent i maj, jämfört med 3,8 procent i november. Även den förändringen är statistiskt säkerställd.

Bland TCO-kvinnorna är det i stället Centerpartiet som rycker fram, med en statistiskt säkerställd ökning från 7 procent i november till 11 procent i maj.

Vänsterpartiet gör däremot stora landvinningar bland LO-kvinnorna, med en dryg fördubbling av stödet från 5,9 procent i november till hela 14 procent i maj. Samtidigt tappar Socialdemokraterna stöd i LO-kollektivet som helhet, från tidigare 40,1 procent till 35,1 procent.

Bland Saco-medlemmar framkommer inga statistiskt säkerställda förändringar.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar