Vetlanda kommun har 23 kommunala badplatser, och dessutom badmöjligheter i ytterligare 300 insjöar. Rätt fantastiskt en fin sommar.
Men alla somrar är inte fina, och även fina somrar tar slut. Då finns det två badhus att välja mellan: ett i centralorten, och ett i Myresjö 10 km därifrån. Två badhus låter kanske mycket för en kommun med 27 000 invånare. Men att bevara båda visade sig i fjol vara en valvinnare för det lokala partiet Vetlanda framåtanda. De blev näst störst lokalt, och ökade till 23 procent av rösterna, hack i häl på Socialdemokraterna.
Det kan annars vara svårt att förstå Vetlanda framåtandas attraktionskraft.
Det kan annars vara svårt att förstå Vetlanda framåtandas attraktionskraft. Partiprogrammet är ideologiskt luddigt: för allt som är bra, och emot allt som är dåligt.
Utifrån Vetlanda-Postens fullmäktigereferat verkar partiledaren lida av kronisk grälsjuka, som drabbar både politiska motståndare och vanliga Vetlandabor. Hemsidan uppdaterades senast i januari och ser ut ungefär som Bert Karlssons slipsar, så det verkar inte heller vara någon avancerad digital strategi bakom succén.
Men. Utöver löftet om dubbla badhus, tror jag att Vetlanda framåtandas framgångsfaktor heter ”lokala profiler”. I nästan varje mindre samhälle i kommunen har partiet lyckats rekrytera bekanta och respekterade personer, profiler som till och med en sommargäst som jag känner till.
Jag kan inte låta bli att imponeras. Var det kanske till och med så här det var tänkt att lokal demokrati skulle vara?
Många föreningsaktiva, småföretagare, och några bönder som satsat och som det gått bra för. Praktiskt snarare än ideologiskt lagda personer, med stark förankring och stort engagemang i sina hemorter. Paradexemplet är nog cykelhandlaren i Korsberga, som expanderat till fiskeutrustning, trädgård- och skogsprylar, fritidsbåtar och mycket annat, och vars varuhus i skogen blir större för varje år. En gång sålde han företaget, investerade pengarna i en ny Ica-affär och i ett nytt litet bostadsområde i Korsberga. Men när de nya ägarna glunkade om att flytta verksamheten till en större ort, köpte han tillbaka det hela, och fortsatte expandera. Och så sitter han i kommunfullmäktige.
Jag kan inte låta bli att imponeras. Var det kanske till och med så här det var tänkt att lokal demokrati skulle vara? Det vill säga, att det skulle finnas personer där som börjat någon annanstans i samhället, och som sedan kommit in politiken. Så att inte politiken domineras av personer som mest har erfarenhet av, ja, politik.
Över sådana frågor kan Vetlanda framåtanda, som inte har några partikamrater i region och riksdag, bara gnissla tänder.
Kan det vara så att de traditionella partiernas lite svart-vita ideologier stöter bort en del av de här engagerade personerna? Och att den ideologiska luddigheten hos Vetlanda Framåtanda i själva verket är en förutsättning för att kunna rekrytera dem? Det kanske inte är en slump att Vetlanda framåtanda går allra bäst i de valkretsar där traditionellt luddiga Centern förr var starkast (Centern var förr näst störst, nu sjätte största parti i kommunen).
Borde då alla kommuner ha ett lokalt parti, för en vital demokrati? Kanske. Men hur viktigt lokalt engagemang än är, finns det många frågor som avgör förutsättningarna för att bo och verka i Vetlanda, som inte kan lösas i Vetlanda.
Statlig och regional rationaliseringsiver har till exempel lett till att Lantmäteriet, Skogsstyrelsen, skuldsaneringen, och till med bårhuset flyttat sina verksamheter från kommunen. Trafikverket gör allt för svälta ut små järnvägslinjer, som den som förbinder Vetlanda med stambanan och resten av Sverige. Skattesystemet, som ger högst skatt där den offentliga servicen är som sämst, kan inte heller göras om lokalt.
Över sådana frågor kan Vetlanda framåtanda, som inte har några partikamrater i region och riksdag, bara gnissla tänder. Och i Leksand och Hagfors och en rad andra kommuner med samma problem sitter andra framgångsrika lokala partier utan partikamrater i region och riksdag, och gnisslar tänder. Det är helt enkelt frågor som ett nationellt parti skulle behöva driva (återigen − vad gör Centerpartiet?)
Och så var det badhusen. En viktig symbolfråga för lokalt engagerade, att både centralorten och en mindre ort som Myresjö ska kunna ha en sådan inrättning. Men det är två ganska små och gammaldags badhus det handlar om. Jag tycker själv de är mysiga. Men barnen brukar kräva att vi åker över kommungränsen, till Sävsjö. En grannkommun med inte ens halva Vetlandas invånarantal, men med ett enda präktigt badhus, med äventyrsbad, vattenrutschkana och jaccuzzi med utsikt över en gammal slottsruin.