Facket varnar britterna för sämre villkor om de väljer Brexit Två månader före folkomröstningen i Storbritannien står det jämt mellan Brexit och Bremain - lämna eller stanna i EU. Oavsett resultatet får det konsekvenser för EU. Foto: Frank Augstein/AP/TT.

Facket varnar britterna för sämre villkor om de väljer Brexit

Europeiska unionen Lämna EU eller stanna - oavsett vad britterna väljer i juni kommer det att få konsekvenser för arbetsmarknaden. Nu varnar det brittiska facket britterna för att deras anställningsvillkor försämras om Storbritannien väljer att går ur unionen.
Bengt Rolfer
22 apr 2016
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den 23 juni ska folket i Storbritannien rösta om att lämna unionen eller vara kvar. Den brittiska fackliga centralorganisationen TUC har tagit tydlig ställning och uppmanar sina medlemmar att rösta för att stanna i EU. Man varnar för att en rad rättigheter som har uppnåtts tack vare EU-medlemskapet annars riskerar att gå förlorade. Det handlar till exempel om arbetstagarnas rätt till inflytande och om skydd för deltids- och visstidsanställda. Häromdagen rapporterade TUC att mer än sju miljoner brittiska löntagare riskerar att bli av med sina semestertillägg om landet lämnar EU.

Förändringar oavsett resultat

Opinionsläget mellan ”Brexit” och ”Bremain” är helt jämnt, så här två månader före avgörandet. Men även om britterna skulle rösta för att stanna kvar så kommer det inte att bli som förut. I ett försök att få opinionen på sin sida har premiärminister David Cameron lyckats omförhandla Storbritanniens villkor för medlemskapet i EU. Framför allt har han skjutit in sig på att begränsa invandrares rätt till vissa sociala förmåner på den brittiska arbetsmarknaden.

Det är oklart i vilken utsträckning denna ”benefits ban” – eller sociala nödbroms – kommer att påverka utgången av folkomröstningen, men den är hur som helst en tydlig signal om att landet vill försvåra arbetskraftens rörlighet i det framtida Europa.

Undantag har gjorts förr

Uppgörelsen går stick i stäv med EU-kommissionens ambitioner om att öka rörligheten och likabehandlingen av arbetskraften i Europa, men anses tydligen vara ett pris som EU-ledarna är villiga att betala för att om möjligt blidka britterna. Att detta lyckas är dock långt ifrån säkert. På hemmaplan har Camerons uppgörelse mötts med en axelryckning.

Detta inte är första gången som EU-ländernas ledare spelar ut det här kortet. Inför den stora utvidgningen 2004 då flera östeuropeiska länder togs in i gemenskapen varnade den dåvarande svenske statsministern Göran Persson för social turism. Flera andra EU-länder införde övergångsregler för arbetskraft från de nya länderna. Men såväl Sverige som Storbritannien och Irland valde då som enda länder i EU15, att inte införa några övergångsregler.

Sedan dess har frågan om villkoren för arbetskraft från andra EU-länder varit en fråga som ständigt återkommit debatten. Föreställningen att välfärdssystemen fungerar som en magnet för personer som använder den fria rörligheten tycks seglivad, trots entydiga forskningsresultat som visar på motsatsen.

Europastudie visar motsatt mönster

I slutet av förra året presenterade EU:s arbetslivsinstitut Eurofound en bred studie där man undersökt hypotesen om denna välfärdsmagnet. Undersökningen omfattade migranter från tio öst- och centraleuropeiska länder som gick med i EU 2004 och 2007 och nio värdländer som redan varit med i EU en tid.

Huvudresultatet var att EU-migranterna ger ett positivt tillskott till värdländernas ekonomi. Deras utnyttjande av sociala förmåner är lägre än bland den infödda befolkningen, speciellt när det gäller bostadsbidrag, sjukvårdsförmåner och pensioner.

Eurofound konstaterar att det är främst arbetslöshetsunderstöd och liknande förmåner som utnyttjas och att det är svårt för EU-migranterna att få tillgång till de sociala förmånerna på grund av bristande språkkunskaper och krångliga system. Därför är det snarare ökade insatser för att underlätta för EU-migranterna som behövs, påpekar Eurofound. Alltså motsatsen till vad som kommer att ske om Storbritannien blir kvar i EU.

Bengt Rolfer

/ Kontakta skribenten

22 apr 2016

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar