Frances O’Grady i fronten för brittiskt EU-medlemskap

Brexit I våras förlorade facket i Storbritannien striden om ett lagförslag som begränsar strejkrätten. Nu försöker centralorganisationen TUC rädda kvar landet i EU, inför folkomröstningen om några veckor. Arbetsvärlden har träffat kvinnan som går i spetsen för dessa strider: Frances O'Grady, TUC:s generalsekreterare sedan tre år.
Frances O’Grady i fronten för brittiskt EU-medlemskap
Foto: Denny Lorentzen. Först stred hon för britternas strejkrätt, nu för ett brittiskt EU-medlemskap - TUC:s generalsekreterare Frances O´Grady har en hektiskt vår.
Bengt Rolfer
2 jun 2016 | 09:01
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Frances O’Grady tar emot i TUC:s högkvarter i Londonstadsdelen Bloomsbury. Det är inte första gången jag kliver in här, hon är den fjärde i raden av generalsekreterare jag intervjuar. Den förste var Norman Willis på tidigt 90-tal, sedan kom John Monks och senaste gången var det Brendan Barber som satt mitt emot i det här rummet.

Idel män – och faktum är att Frances O’Grady är den första kvinnan på posten i denna 150 år gamla organisation. Varför har det tagit så lång tid att få en kvinna som ledare för TUC?

– Ja, säg det. Det har funnits många bra kvinnliga ledare inom facket, men även om vi pratar mycket om jämställdhet kanske vi inte alltid är så bra att leva som vi lär. Jag hoppas att vi har brutit mönstret nu, svarar hon.

Vilken skillnad blir det med en kvinna i toppen?

– Jag tror det är svårt för alla som är först med något att se sig som en representant för hela sitt kön, sin nationalitet, sin ras eller vad det är. Jag är här för att representera alla arbetstagare. Samtidigt har jag med mig livserfarenheter som är viktiga för att förstå hur medlemmarna har det. Jag har två barn och vet vad det innebär att det inte finns god barnomsorg, att ständigt ha ett öga på klockan och jobba ikapp sina timmar när barnen har somnat.

Varför ville du bli generalsekreterare?

– Oh, my God. Det var ju ingen tonårsdröm precis och inget jag har planerat för. Men jag har alltid varit en fackföreningsmänniska och när jag kom till TUC kände jag starkt att här finns mycket att göra. Inte minst behövde vi fart på medlemsrekryteringen. Jag har en vision av ett bättre och mer jämlikt samhälle som sätter arbetstagarnas intressen i förgrunden och jag vill göra min del av det.

Företräder sex miljoner medlemmar

Trots att facket motarbetas av den sittande regeringen håller TUC näsan över ytan och ligger relativt stabilt på cirka sex miljoner medlemmar.

– Det borde vara fler, men de har i alla fall inte tagit död på oss. Och jag konstaterar med glädje att barnmorskornas förbund anslöt sig till TUC förra året så nu kan vi säga att vi tar hand om folk från vaggan till graven, säger hon.

Det går dock inte att blunda för att uppförsbacken blivit brantare än på länge under den sittande Tory-regeringen med David Cameron i spetsen. Efter en utdragen process antog parlamentet tidigare i år ett förslag till ny fackföreningslag – trade union bill. Frances O’Grady beskriver den som en attack mot strejkrätten.

– Att gå ut i strejk är något som de flesta gör motvilligt, men utan att ha den rätten skulle all makt ligga i arbetsgivarnas händer vid förhandlingsbordet, påpekar hon.

”Går längre än vad Thatcher gjorde”

Den nya lagen innebär bland annat höjda trösklar för att en strejk ska anses laglig, samtidigt som det blir tillåtet för arbetsgivarna att ta in personal från bemanningsföretag som strejkbrytare.

– Vi har redan så många barriärer att ta oss över och då känns det fundamentalt orättvist att de ska få kalla in strejkbrytare, kommenterar hon.

Facket har dock lyckats stoppa visa delar av förslaget, till exempel att regeringen ville kriminalisera systemet med strejkvakter. Dessutom har man fått igenom ett löfte om en översyn av förbudet att anordna strejkomröstning online.

– Om de höjer trösklarna för att strejka kan de inte neka oss att anordna elektronisk omröstning, säger TUC-ledaren.

Hur allvarlig är situationen för facket om du till exempel jämför med åren under Margaret Thatcher?

– Den här lagen går länge än något som Thatcher gjorde.

Så Cameron är värre för facket än Thatcher?

– I det här avseendet, ja. Men han startar ju från en annan nivå.

”Vi vill att arbetstagarna ska ha en distinkt röst i Europa och delar inte alls Camerons agenda i fråga om vilket Europa han vill ha.”

TUC:s generalsekreterare Frances O´Grady. Foto: Denny Lorentzen.

TUC:s generalsekreterare Frances O’Grady. Foto: Denny Lorentzen.

Nu handlar den stora fighten för TUC om EU-medlemskapet och folkomröstningen den 23 juni. Frances O’Grady har nyligen skrivit en debattartikel tillsammans med TCO:s ordförande Eva Nordmark där de båda varnar för konsekvenser av en eventuell Brexit.

– TUC:s position är mycket tydlig. Det ligger i arbetstagarnas intresse att vara kvar i EU – även om EU också måste förändras. Folkomröstningen är ett sätt att sätta människors rättigheter och jobb på spel. Vi vill att arbetstagarna ska ha en distinkt röst i Europa och delar inte alls Camerons agenda i fråga om vilket Europa han vill ha.

– När han omförhandlade Storbritanniens villkor med EU ville han urholka arbetstagarnas rättigheter ytterligare, men det lyckades vi stoppa tack vare ett fantastiskt stöd från våra kolleger i Europafacket, säger Frances O’Grady.

”Problemet är inte den fria rörligheten”

Ändå mynnade omförhandlingen ut i en klausul som begränsar invandrarnas rätt att ta del av det brittiska välfärdssystemet – en ”benefits ban”. Inte heller detta är något som TUC ville ha.

– Återigen – vi delar inte synen att det är invandrarna som är problemet. Nu görs de till syndabockar fast det verkliga problemet är arbetsgivare som söker efter den billigaste arbetskraften. Problemet är alltså inte den fria rörligheten utan arbetsgivarnas dåliga uppförande, säger hon.

Bengt Rolfer

/ Kontakta skribenten

2 jun 2016 | 09:01

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar