Villkorligt fängelsestraff för visselblåsarna i LuxLeaks-affären

Meddelarskydd Det blev villkorliga fängelsestraff för de två visselblåsarna som avslöjade revisorsbolaget PWC:s skatteplanering åt storbolag i den så kallade LuxLeaks-skandalen. Den journalist som också stod åtalad frikändes dock.
30 jun 2016 | 11:28
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

På onsdagen kom domslutet efter rättegången i Luxemburg mot två visselblåsare och en journalist i den så kallade LuxLeaks-skandalen (för bakgrund, se tidigare artikel i Arbetsvärlden). Visselblåsarna Antoine Deltour och Raphael Halet döms till 12 respektive 9 månaders fängelse villkorligt samt böter, medan Le Monde-journalisten Edouard Perrin frikänns. Antoine Deltour och Raphael Halet har nu 60 dagar på sig att överklaga.

De agerade helt utifrån allmänhetens intressen när de avslöjade att hemlig skatteplanering hade enorm finansiell påverkan på offentliga tillgångar.

Det europeiska journalistfackets, EFJ:s, ordförande Mogens Blicher Bjerregard kommenterar domen med att säga att varken visselblåsarna eller journalisten Edouard Perrin borde ha åtalats över huvud taget:

– De agerade helt utifrån allmänhetens intressen när de avslöjade att hemlig skatteplanering hade enorm finansiell påverkan på offentliga tillgångar. Vi är naturligtvis tillfreds med frikännandet av journalisten men vi är också extremt otillfredsställda med det utdömda fängelsestraffet mot de två visselblåsarna.

Mogens Blicher Bjerregard påminner om att EU-parlamentet under tio års tid har efterlyst ett europeiskt skydd för visselblåsare.

– Efter den här rättegången och den heta debatten runt antagandet av direktivet för företagshemligheter är det nu bråttom att arbeta för direktiv för att skydda visselblåsare. Konkreta förslag finns redan på europeisk nivå (läs mer om det här).

30 jun 2016 | 11:28
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev