Unionen har lämnat in sin femte stämning mot apoteksjätten Apotea på ett drygt halvår. Denna gång med anklagelser om diskriminering, sedan ett huvudskyddsombud fått sitt skift bytt trots funktionsnedsättning.
– Från Unionens sida värnar vi modellen att frågorna görs upp och löses bäst på lokal nivå. Men det fordrar att det är två som dansar. Sedan är det osedvanligt många förhandlingsfrågor på Apotea i sig, säger Anders Fredriksson, central ombudsman på Unionen.
Huvudskyddsombudet har enligt stämningen en kronisk sjukdom, vilket gör hennes arbetsförmåga lägre dagtid. Men trots att detta klargjorts omplaceras hon från sitt nuvarande kvällsskift. För detta yrkar förbundet 150 000 kronor i diskrimineringsersättning.
– Vi har haft ett extremt stort tålamod med den här arbetsgivaren. Vi har gett arbetsgivaren flera möjligheter att komma tillrätta med felaktigheter, men om man inte gör det är vi tvingade att snäppa upp ett steg och påtala att det är här är oacceptabelt. Vi förutsätter att man rättar sig efter svensk lag och gällande kollektivavtal, säger Anders Fredriksson
Företagets vice vd, Stefan Eriksson, slår dock ifrån sig kritiken i tidningen Svensk Farmaci och säger att omplaceringen bland annat sker av omsorg för samverkan med företaget. Men också för ombudet självt eftersom det skulle innebära mindre övertidstimmar.
I övrigt anser han att fackets krav generellt, exempelvis på eget arbetsrum, är orimliga.
— Vi har sedan länge en infekterad tvist med den lokala Unionenklubben i Morgongåva, där de ledande fackliga representanternas personliga intressen oftast verkar vara viktigare än medarbetarnas. Våra övriga fackklubbar har inte gett uttryck för att det finns något problem med att utföra de fackliga uppdragen dagtid och på plats i våra lokaler, säger vice vd:n Stefan Eriksson till tidningen.
Apotea: facket har grumliga avsikter
Det är inte första gången ledningen är på kollisionskurs med både anställda och fack. Under det senaste året har Unionen lämnat in sammanlagt fem stämningar till Arbetsdomstolen. Som Arbetsvärlden tidigare rapporterat kräver Unionen sedan i en stämning i januari rekordskadeståndet 10 miljoner kronor för systematisk otillåten övertid.
Men merparten av stämningarna handlar om att facket på olika sätt hindras att verka på företaget. I december stämde Unionen apoteksjätten sedan företaget infört ett förbud mot att skyddsombuden håller möten utan att en chef närvarar.
Unionen: På gränsen till smutskastning
Men vid samtliga tillfällen slår företagets ledning hårt tillbaka i media. I mars sade företagets vd Pär Svärdsson till Dagens Industri att facket ”bara bråkar för bråkets egen skull” och att de har ”väldigt grumliga avsikter”.
– Jag blir ganska irriterad av den tonen. Vi har inget intresse av att smutskasta en arbetsgivare eller driva orimligt många ärenden. Vi är satta att företräda våra medlemmar och se till att arbetvillkor efterlevs. Det sättet arbetsgivaren uttrycker sig på är på gränsen till smutskastning, säger Anders Fredriksson.
Men facket är inte de enda som har haft åsikter om personalpolitiken. Till Dagens ETC har närmare 30 anställda vittnat om hur kameraövervakning, påtvingad arbetstid, bestraffningar och hotfulla sms från vd:n. Vid ett tillfälle ska cheferna ha låst dörrarna för att ett hundratal anställda inte skulle gå hem istället för att ta ett sista-minuten övertidspass. Vd:n förnekade de flesta uppgifterna och förklarade sms:en med att han ”uttryckt sig slarvigt”.