Chef anklagades för schemafusk – blev förföljd, hotad och skyldig 755 000 En restaurangchef anklagades för att ha fuskat sig till 755 000 kronor extra i lön, för några dagars fel i schemat. Han hade en timlön på 170 kronor i timmen. Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT

Chef anklagades för schemafusk – blev förföljd, hotad och skyldig 755 000

Arbetsrätt Efter fem år i koncernen blev restaurangchefen inkallad till möte med fyra representanter från arbetsgivarsidan. De säger att han fuskat med schemat. Plötsligt är han skyldig arbetsgivaren över 750 000 kronor. Och hotar honom med polisanmälan och privat övervakning. Nu tar Unionen fallet till domstol.
4 sep 2024 | 13:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Det var förra hösten som mannen blev inkallad till ett möte med sin arbetsgivare. Han tror att det ska handla om renoveringen av den restaurang som han ansvarar för. Väl inne sitter fyra representanter från bolagskoncernen och väntar.

Mötet handlar inte om någon omgörning, utan att mannen ska ha gjort fel i programmet för scheman, och på så sätt fått för mycket i lön. Det ska röra sig om några dagar under föregående månad. Några summor nämns inte.

Restaurangchefen ber om ursäkt och lovar att betala, enligt den stämningsansökan som Unionen nu lämnat in till Arbetsdomstolen i fallet. Han har jobbat för koncernen i fem år. Utöver att vara ansvarig för en av koncernens restauranger har han också snickrat, skött kontakten med Migrationsverket för andra anställda och skjutsat runt kockar till olika krogar.

En månad senare får han ett mejl från ekonomiansvarig i koncernen. Hon skriver att han är skyldig bolaget 755 000 kronor. Mannen blir chockad. Han kallas till nytt möte.

Arbetsgivare dök upp hos mamman

I mötet väntar fem representanter från koncernen, varav en kommer att följa med honom ut efter mötet och går runt och övervakar honom tills hans skjuts dyker upp. Samme man ska senare även dyka upp hos restaurangchefens mamma, som också jobbat i restaurangen, och meddela att ingen av dem eller någon i deras familj, längre är välkomna till restaurangen.

I mötet uppmanas mannen att skriva under ett dokument där han förbinder sig att jobba av skulden. Han vill ta en bild av dokumentet och kontakta facket, men får inte. Arbetsgivaren säger att de ska stämma honom om man han inte skriver under. De hotar också med polis och fängelse.

Han skriver inte på.

Unionen ”framprovocerad uppsägning”

Efter mötet kommer hotfulla sms. I ett av dem blir han uppsagd med omedelbar verkan. Sedan tecknas en överenskommelse om att han ska jobba kvar. Bolaget drar sig senare ur överenskommelsen. I stället ska han bli omplacerad. Några dagar senare ändrar sig bolaget igen. Han ska jobba på sin gamla tjänst. Sedan blir han omplacerad igen.

När en ombudsman från Unionen ska förhandla dyker arbetsgivarsidan aldrig upp. Efter drygt en vecka vill de säga upp mannen på grund av arbetsbrist. Sedan ångrar de sig.

Hamnar i ”limboliknande tillstånd”

Mannen säger att han inte ville bli skyldig till olovlig frånvaro. Men han vill heller inte riskera att bli omhändertagen av polis om han går till jobbet. Enligt stämningsansökan har det aldrig visats upp någon polisanmälan mot mannen. Han har heller inte blivit kontaktad av polisen.

Mannen hamnar till slut i ett ”limboliknande tillstånd”. Han blir sjukskriven, och inser att han inte kan söka nytt jobb eller få a-kassa eftersom han formellt fortfarande är anställd. Till slut säger han upp sig själv.

Men Unionen anser att det är bolaget som försatt honom i den här situationen, och stämmer det för att ha provocerat fram uppsägningen till Arbetsdomstolen som brott mot las.

Förbundet yrkar på ekonomiskt skadestånd för inkomstbortfall samt 100 000 kronor i allmänt skadestånd till mannen.

4 sep 2024 | 13:00
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev