Facken säger nej till medlarnas förslag om nytt industriavtal Foto: Scott Graham / Unsplash

Facken säger nej till medlarnas förslag om nytt industriavtal

Avtal 2023 Facken inom industrin säger nej till den skiss som medlarna lämnade till parterna på torsdagen. Arbetsgivarna säger ja. Medlarna föreslår ett treårigt avtal.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Medlarna har trätt in i förhandlingarna om ett nytt industriavtal. I en skiss föreslår de längden på industriavtalet till tre år. Men ännu föreslås inga lönenivåer.

Marie Nilsson, IF Metalls ordförande. Foto: Brian Fredstrup.

Facken inom industrin kan sträcka sig till att träffa ett tvåårigt avtal, dock inte längre. En förutsättning för ett tvåårigt avtal är att det andra avtalsåret går att säga upp, skriver de i ett pressmeddelande.

Precis som arbetsgivarna listar facken krav som ska uppfyllas, till exempel att det finns ytterligare avsättningar till arbetstidsförkortning som flexpension, samt en låglönesatsning.

Arbetsgivarna säger ja

Arbetsgivarna i basindustrin, Industriarbetsgivarna, ser positivt på ett längre avtal och säger ja till medlarnas skiss.

Per Widolf, industriarbetsgivarna.

− Ett längre avtal ger inte bara hela den svenska arbetsmarknaden långsiktiga spelregler, utan det ger också andra samhällsaktörer förutsägbarhet.

– Detta är viktigt i de turbulenta tider vi befinner oss i med hög inflation, krig i Ukraina och geopolitiska spänningar”, skriver förhandlingschef Per Widolf i ett pressmeddelande.

Stor osäkerhet

Teknikarbetsgivarna säger med tvekan ja till skissen och anser att den kan ligga till grund för det fortsatta förhandlingsarbetet. Teknikarbetsgivarna vill att avtalet ska gå att säga upp under det tredje året på grund av osäkerheten i det ekonomiska läget.

Tomas Undin,
Teknikarbetsgivarna.

− Påverkan av Rysslands angreppskrig mot Ukraina har spätt på denna osäkerhet i en mängd dimensioner, säger Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin.

Facken begärde i höstas 4,4 procent i lönepåslag i ett ettårigt avtal.

Arbetsgivarna svarade med två procent i löneökning plus ett engångsbelopp på 3 000 kronor i ett ettårigt avtal.

I industriförhandlingarna ingår på arbetsgivarsidan, bland andra Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen, Ikem, och på den fackliga sidan IF Metall, GS, Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar