Avtalsrörelsens favoritfloskler − muller, märke, modeller Jonas Hagelqvist vd för Innovations- och kemiindustrierna och Per Hidesten vd Industriarbetsgivarna höll i höstas pressträff om "Förutsättningarna för avtal 2023". Foto: Adam Ihse/TT

Avtalsrörelsens favoritfloskler − muller, märke, modeller

Avtalsörerelselingo Nu är pulsen hög i avtalsrörelsen. På fredag löper avtalen inom industrin ut, och ett nytt märke ska sättas som styr stora delar av svensk arbetsmarknad. I väntan på det listar Arbetsvärlden ett ovetenskapligt urval av begrepp som ständigt återkommer så här i förhandlingstider.
27 mar 2023 | 15:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det mullrar i leden

Det kan vara lite olika avsändare som mullrar. I årets avtalsrörelse syftar de flesta nog på oss löntagare. Att folk har mindre pengar i plånboken, har ju skapat ett tryck underifrån på framför allt facken och vilka krav de ska ställa.

Den svåraste avtalsrörelsen någonsin

Hänger så klart ihop med ovan. Läget är instabilt vilket inte gynnar någon part. Men, det är inte första gången det sägs. Många avtalsrörelser har varit den ”svåraste någonsin”.

Eller som Erik Jonsson, ordförande för fackförbundet GS avdelning 3 i Oskarshamn, summerade det i en artikel i Dagens Arbete i oktober med rubriken ”Det är en jävligt svår avtalsrörelse”:

”Vi säger det varje gång: ’Det här är den svåraste avtalsrörelsen någonsin.’ Men vi har haft fel i tjugo år, det här är nog den svåraste.”

Parterna måste ta ansvar

Används gärna när man kanske vill att någon annan tar det där ansvaret. Politiker och myndigheter skärper tonen mot parterna. Kan också används av en part, facken anser att företagen måste ta ansvar, företagen att facken måste ta ansvar. Någon måste helt enkelt ta det. En bonus i sammanhanget brukar var att ingen ska ” måla in sig i ett hörn”.

X är ett hot mot den svenska modellen

Används inte enbart i tider av avtalsrörelse, men att arbetsmarknadens parter och inte staten förhandlar fram löner och villkor är ändå en grundsten i den svenska modellen.

Här kan man lägga in det som passar för dagen i X, det kan vara arbetsgivarnas krav, fackens krav, staten, högern eller vänstern.

Märket har levererat

Enligt Medlingsinstitutet har sedan 1995 svenska reallöner ökat snabbare än andra jämförbara länder. Det handlar alltså om vad du får kvar av lönen när du betalat det du brukar betala. Så det hänger ihop med inflationen.  I år väntas det dock bli annorlunda. Just nu har vi i stället reallönesänkningar på grund av att så mycket blivit dyrare.

Men det finns också kritik mot synen på att det just är märket som lett till ökningarna.

Och det finns ett motstånd mot att behålla märket som norm för hela arbetsmarknaden, då fack som inte på samma sätt som industrin är utsatta för internationell konkurrens menar att det kan cementera löneskillnader mellan kvinnor och män, arbetare och tjänstemän samt mellan sektorer.

Det är viktigt att hålla ihop

Det brukar framför allt dyka upp när LO:s förbund ska försöka samordna sig inför en avtalsrörelse. I år lämnade Transport samordningen.

Kan också användas av andra förhandlande parter, kanske främst från arbetsgivarhåll som också ska samordna sina medlemsföretag och arbetsgivarorganisationer.

27 mar 2023 | 15:00
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev