Branschen hoppas att Jeanette Gustafsdotter klarar att stå upp mot andra ministrar Jeanette Gustafsdotter är ny kulturminister. Branschen hoppas att hon klarar att stå upp för det fria ordet även gentemot övriga statsråd i regeringen. FOTO: Sören Andersson/TT

Branschen hoppas att Jeanette Gustafsdotter klarar att stå upp mot andra ministrar

Magdalena Anderssons regering Branschen har höga förväntningar på Jeanette Gustafsdotter, ny kulturminister i Magdalena Anderssons regering. Att värna journalistiken när brottsbekämpning står högt på dagordningen och arbete för att stärka kulturarbetares rättigheter står högt på önskelistan.
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges museer och tidigare vd för Tidningsutgivarna, blir ny kulturminister i Magdalena Anderssons socialdemokratiska regering.

– Vi har stora utmaningar när det gäller det fria ordet. Yttrandefriheten är allvarligt hotad, i Europa, i världen, i Sverige. Yttrandefriheten är en stark förutsättning för en fri demokrati. Vi ska ha oberoende medier i hela landet och vi ska värna public service. Så sent som i går jobbade jag i kulturbranschen och jag vet att kultursektorn har haft och kommer att ha jättetuffa år. Pandemin är inte över än, sade hon vid presskonferensen när den nya regeringen presenterades.

Höga förväntningar från branschen

Simon Norrthon, ordförande Scen & Film,  hoppas att hon blir en stark kulturminister som kan lyfta kulturbranschens behov.

– Jag ser fram emot att lära känna henne. Hon är ju inte politiker och det finns ju både för- och nackdelar med det. Det finns andra politiker som har positionerat sig i kulturfrågan, men nu valde de någon utifrån. Hon måste bli varm i kläderna väldigt fort, vi har väldigt viktiga reformer och behov på gång för kultursektorn.

Simon Norrthon säger att han hoppas att Jeanette Gustafsdotter kommer att driva arbetet med att stärka kulturarbetares rättigheter.

Hon är ju inte politiker och det finns ju både för- och nackdelar med det.

– Hon måste verka för rättighetshavarnas förutsättningar att få del av intäkter från det digitala samhället. Pandemin har blottlagt behoven. Hon kommer från Tidningsutgivarna och museerna och har en stark publicistisk tradition, jag läser utnämningen som att regeringen trycker på att man vill ha en stark person för public service och fria medier.

Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet säger att hon har extremt höga förväntningar på Jeanette Gustafsdotter.

– Hon har ingen startsträcka att sätta sig in i mediebranschen, säger hon.

Behöver tydliggöra var hon står

Hon lyfter framför allt att hon hoppas att Jeanette Gustafsdotter klarar att stå upp för det fria ordet, också gentemot de andra ministrarna i regeringen.

– Eftersom hon har den kompetens hon har i juridiska frågor hoppas vi att hon klarar att stå upp mot andra ministrar som vill öka sekretessen, och verkligen stå upp för journalistiken när det gäller ökade tvångsmedel som exempelvis avlyssning. Priset att bekämpa brottslighet kan inte påverka det fria samhället eller hindra journalister från att få ut offentliga handlingar, säger Ulrika Hyllert och fortsätter:

– Vi ser också en risk för olika typer av övervakning som journalister inte får insyn i eller som går ut över journalisters möjlighet att skydda sina källor.

Vi ser också en risk för olika typer av övervakning som  går ut över journalisters möjlighet att skydda sina källor.

Som vd för Tidningsutgivarna drev Jeanette Gustafsdotter frågan om att begränsa public service utbud, framför allt på nätet, eftersom organisationen ansåg att public service konkurrerade med de lokala tidningarna.

– Hon valde att nämna värnandet av public service i sitt tal. Det finns många frågor där hon behövt stå för någonting i sin tidigare roll, där vi vill veta mer nu var står hon som minister, om hon står för det som Socialdemokraterna tidigare har stått för, att ha ett starkt och brett public service, säger Ulrika Hyllert.

Och Ulrika Hyllert förväntar sig politik redan nu.

– Hon kan börja arbeta på direkten med de här frågorna, jag förväntar mig att hon ska kunna tycka saker och gå ut med saker i morgon. Hon har koll på läget.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar