Stark facklig prägel i Magdalena Anderssons nya regering Den nya regeringen har flera nya statsråd med facklig bakgrund. Övre raden från vänster: Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister, Max Elger, finansmarknadsminister, Ida Karkiainen, civilminister, Johan Danielsson, bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister, Lina Axelsson Kihlblom, skolminister, Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister, Matilda Ernkrans, biståndsminister, Hans Dahlgren, EU-minister, Jeanette Gustafsdotter, kulturminister, Tomas Eneroth, infrastrukturminister, Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor, Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister. Undre raden från vänster: Peter Hultqvist, försvarsminister, Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister, Anna Ekström, utbildningsminister, Ann Linde, utrikesminister, Mikael Damberg, finansminister, Magdalena Andersson, statsminister, Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister samt idrottsminister, Lena Hallengren, socialminister, Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister, Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister, Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister, fotograferade på Lejonbacken framför Riksdagshuset. Foto: Pontus Lundahl / TT

Stark facklig prägel i Magdalena Anderssons nya regering

Ny regering Magdalena Anderssons nya regering har en stark facklig prägel. LO:s tidigare ordförande Karl-Petter Torwaldsson blir ny näringsminister, tidigare TCO-ordförande Eva Nordmark liksom före detta Saco-ordförande Anna Ekström är båda kvar. Två ytterligare nya ministrar har fackligt CV, Annika Strandhäll och Johan Danielsson med bakgrund från Vision respektive LO.
Ewa Persson, Marcus Bornlid Lesseur
30 nov 2021 | 15:19
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den nyvalda statsministern Magdalena Andersson har redan sedan tidigare deklarerat vilka frågor som kommer att prägla den återstående mandatperioden: att minska segregationen och bekämpa gängkriminaliteten, att driva på den gröna industriella revolutionen och ta tillbaka politikens kontroll över välfärden.

När hon presenterade sina statsråd i dag tisdag fanns nio nya namn med, och flera av de tidigare statsråden fick förändrade departement. Den nya regeringen får en stärkt facklig prägel.

Får jobba med favoritfråga

TCO:s tidigare ordförande, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, får ett utökat ansvar och blir nu även jämställdhetsminister. Under sin tid som arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson har hon fått hantera flera av januariöverenskommelsens C-märkta punkter, inte minst reformeringen av Arbetsförmedlingen och genomförandet av las-överenskommelsen i praktisk politik.

Men nu får hon även jämställdhetsområdet, en gammal favorit som Eva Nordmark var mycket engagerad i som facklig ordförande.

Jeanette Gustafsdotter blev medlem i S i lördags. Tre dagar är en evighet i svensk politik!

När Karl-Petter Torwaldsson, allmänt kallad Kålle, nu efterträder Mikael Damberg som näringsminister är det ytterligare en betoning av att regeringen kommer att fortsätta arbetet efter Stefan Löfven med den gröna nyindustrialiseringen, som också är ett av Magdalena Andersson uttalade prioriteringar.

Karl-Petter Torwaldsson var ordförande i LO under åren 2012-2020 och har en lång bakgrund inom Socialdemokraterna som SSU-ordförande på 1990-talet. Som LO-ordförande hann han innan han slutade 2020 arbeta med både las-överenskommelsen och krispaketet vid pandemins början.

Från Bryssel till regeringen

Johan Danielsson har på senare tid gjort sig känd som en av de mest aktiva svenskarna i EU-parlamentet i arbetet med att hävda den nordiska modellen med kollektivavtal framför ett direktiv om minimilöner. Dessförinnan var han ombudsman på LO med inriktning på arbetsvillkor.

Nu lämnar han Bryssel, och som Eva Nordmarks biträdande arbetsmarknadsminister kommer han enligt honom själv främst arbeta med goda villkor och mot arbetslivskriminalitet. Han blir även bostadsminister.

Anna Ekström, som också har en bakgrund som Saco-ordförande, blir kvar som utbildningsminister men nu med ansvar för högre utbildning och forskning.

Nya regeringen

Statsrådsberedningen
Magdalena Andersson, statsminister, Hans Dahlgren, EU-minister

Arbetsmarknadsdepartementet
Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister, Johan Danielsson, bostadsminister och bitr. arbetsmarknadsminister

Finansdepartementet
Mikael Damberg, finansminister, Max Elger, finansmarknadsminister, Ida Karkiainen, civilminister

Försvarsdepartementet
Peter Hultqvist, försvarsminister

Infrastrukturdepartementet
Tomas Eneroth, infrastrukturminister, Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister

Justitiedepartementet
Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister, Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister

Kulturdepartementet
Jeanette Gustafsdotter, kulturminister

Miljödepartementet
Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister

Näringsdepartementet
Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister, Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister

Socialdepartementet
Lena Hallengren, socialminister, Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister

Utbildningsdepartementet
Anna Ekström, utbildningsminister, Lina Axelsson Kihlblom, skolminister

Utrikesdepartementet
Ann Linde, utrikesminister, Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor, Matilda Ernkrans, biståndsminister

+ Expandera

Vid sin sida får hon en minister med ansvar för barn- och ungdomsskolan: Lina Axelsson Kihlbom, tidigare skolchef i Haninge och kommundirektör i Nynäshamn. Hon var även ledamot i regeringens Skolkommission som tillsattes 2015, och är kritiker av det nuvarande friskolesystemet.

Annika Strandhäll som miljöminister. Är det mellanförvaring eller slutförvaring?

I tidningen Skolvärlden skrev hon nyligen i en debattartikel att: ”Kombinationen av vinstkrav, svag skolvalreglering och brist på öppenhet och offentlighet gjorde mycket till en gråzon där praktiken i det dolda är i utkanten av vad som är acceptabelt”. Hon är dessutom den första transpersonen i Sverige som sitter i en regering.

Strandhäll tillbaka

Annika Strandhäll kommer nu tillbaka till regeringen. Som socialminister och socialförsäkringsminister under åren 2014–2019 tog hon ofta hårda debatter, men klev av politiken på grund av privata skäl. Därefter har hon varit riksdagsledamot och talesperson för Socialdemokraterna i jämställdhetsfrågor. Nu blir hon i stället klimat- och miljöminister.

Annika Strandhäll har en lång bakgrund inom SKTF som sedan blev Vision, och var ordförande där 2011–2014.

Äntligen en baudrillardsk kulturminister!

En annan nyutnämnd minister är kulturminister Jeanette Gustafsdotter, senast generalsekreterare för Sveriges muséer och dessförinnan VD för Tidningsutgivarna.

I sin regeringsförklaring betonade Magdalena Andersson vikten av en fri och oberoende kultursektor som en förutsättning i en demokrati och ett starkt public service. Jeanette Gustavsdotter är inte tidigare känd som socialdemokrat, och blev medlem i det socialdemokratiska partiet först för några dagar sedan.

Blandade åsikter på twitter

På twitter har utnämningen av de nya statsråden i Magdalena Anderssons regering diskuterats friskt under dagen, bland såväl professionella tyckare som lekmannaditon. Vissa är nöjda, andra mindre så. Här följer ett axplock av dagens kommentarer:

Karl-Petter Thorwaldsson

K-G Bergström: ”Den för mig mest tilltalande statsrådsberedningen är Karl-Petter Thorwaldsson som näringsminister. Men det förvånar mig att fortf att detta superproffs inte blivit partiledare.”

Henrik Jönsson (youtuber): ”Den tidigare LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson blir näringsminister. Som att göra Hulken ansvarig för en porslinsbutik full av gnälliga kunder.”

Johan Danielsson

Fredrik Pettersson (kommande verksamhetschef på ABF): ”Kålle och Johan Danielsson är två av de nya ministrarna som är väldigt bra på att bedriva valrörelse och dessutom erkänt duktiga på att ’ta debatten’ med SD och nå väljare som står och väger mellan partierna. Förutom att de är skickliga politiker, givetvis.”

Marie Nilsson (förbundsordförande för IF Metall): ”Utmärkt att LO:s Johan Danielsson får ta hand om arbetsmiljöfrågorna i den nya regeringen. Han har ett brinnande engagemang för att ingen ska behöva bli sjuk, skada sig eller dö på jobbet.”

Jeanette Gustafsdotter
Peter Wolodariski (chefredaktör på Dagens Nyheter): Jeanette Gustafsdotter blev medlem i S i lördags. Tre dagar är en evighet i svensk politik!

Johan Wirfält (förläggare på förlaget Volante): ”20-talets kulturpolitik handlar framför allt om att trygga tre saker: yttrandefriheten, kulturinstitutionerna, och att kidsen fortsätter läsa. Fenomenalt val!”

Victor Malm (redaktör på Expressen kultur): ”Äntligen en baudrillardsk kulturminister!”

Eva Nordmark

Martin Jordo (ekonomiskpolitisk talesperson FI): ”S bryr sig inte ens om att presentera för media vem som ska bli jämställdhetsminister (blev Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister som fick det som sidouppdrag). Gör stort nummer av att vi nu har en ”migrationsminister” i form av Anders Ygeman. Tiderna har förändrats. Tyvärr.”

Oliver Rosengren (riksdagskandidat M): ”Rekordhög arbetslöshet och 675 000 invandrare saknar egen försörjning. Eva Nordmark fortsätter.”

Annika Strandhäll

Mattias Svensson (liberal ledarskribent): ”Annika Strandhäll som miljöminister. Är det mellanförvaring eller slutförvaring?”

Per Bolund (MP): ”Grattis Annika Strandhäll till finaste jobbet i regeringen! Klimat- och naturkrisen är akut så jag hoppas på full fart i ditt viktiga arbete.”

Anna Ekström

Erik Carenholm: ”Grattis till mina gamla kollegor på Universitets- och högskolerådet som nu får Anna Ekström som ansvarig minister. Man lockas nästan tillbaka.”

Robert Eriksson: ”Anna Ekström har alltså varit ansvarig för gymnasiet och skolan sedan 2016 utan att genomfört en enda reform som minskat arbetsbelastningen. (Däremot kommer hon ligga bkoam ämnesbetygen som kommer att innebära mer arbetsbelastning. Fascinerande. Men hon var iaf duktig i På spåret!”

Lina Axelsson Kihlblom

Signe Krantz (medlemsutvecklare på LSU): ”Representation är viktigt och har betydelse men får inte ta prioritering över innehållet i politiken. Den här regeringen kommer att sitta en kort tid, men må Lina Axelsson Kihlblom få fler frågor om hennes politik och åstadkommanden än hennes transerfarenhet.”

Kawa Zolfagary: ”Oerhört glad över att Lina Axelsson Kihlblom är ny skolminister. Hennes erfarenhet från marknadsskolan leder förhoppningsvis till stora förändringar.”

Ewa Persson, Marcus Bornlid Lesseur
30 nov 2021 | 15:19

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev