Sedan Miljöpartiet lämnat regeringen har regeringen Andersson presenterat många förslag där S och M tydligt är överens. Det tog inte många timmar efter att Miljöpartiet lämnade regeringen innan de M-vänliga förslagen från den nya S-regeringen började dugga tätt.
Först ut presenterades förslag att ge polisen utökade befogenheter att utöva våld för att få tillgång till information från misstänkta. Den enda kritik M hade mot förslaget var att det inte kommit tidigare.
Nu börjar S kunna föra politik som inte självklart MP är med på.
Inte långt efter kom löften om besked om slutförvaret för kärnkraft och en uppluckring i den restriktiva hållningen till fortsatt och framtida kärnkraft, vilket är en annan fråga där Socialdemokraterna kunnat svänga i moderat riktning utan Miljöpartiet som medkapten vid rodret.
Och det är inte så konstigt, menar Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet.
– Jag är inte superförvånad. Det är alldeles rätt att i en koalitionsregering måste man kompromissa. Miljöpartiet levererade en typ av stabilitet eftersom Socialdemokraterna inte behövde förhandla utanför regeringen och hala in dem, men det innebar förhandlingar inom regeringen i stället. Vi vet att de har olika åsikter på en mängd områden. Nu börjar Socialdemokraterna kunna föra politik som inte självklart Miljöpartiet är med på.
Stått för den strikta linjen
I kärnkraftsfrågan har Moderaterna en förståelse för industrins behov, menar Hinnfors, och i migrationsfrågor har de också tidigare varit överens med Socialdemokraterna, säger han.
– När det gäller migrationspolitik är det traditionellt de två partierna som stått för den strikta linjen.
S och M har närmat sig varandra även i den ekonomiska politiken.
– Oppositionen har börjat acceptera väldigt stora budgetar. Man ändrade inte i budgetramen. I någon mån har man från Socialdemokraternas sida i skydd av pandemin ett synsätt att man kan ha stora, expansiva budgetar.
S verkar inte ta i sådant som jobbskatteavdrag.
Socialdemokraterna har å sin sida börjat acceptera moderata förslag.
– S verkar inte ta i sådant som jobbskatteavdrag, det har man inte ens gjort i opposition.
Inte heller när det gäller synen på privata företag och upphandling av välfärdstjänster protesterar Socialdemokraterna längre mot tanken på att det ska finnas alternativ.
– Men när det gäller resurser till välfärdsstaten kan det hända att man släpper till.
Välfärd och brottslighet
För det är framför allt två frågor som kommer att avgöra om S och M närmar sig varandra ytterligare eller om partierna kommer att glida isär. Det handlar om välfärdsstatens storlek och hur partierna väljer att förklara den samhällssplittring som leder till brottslighet.
– Sverigedemokraternas stora poäng är att migration föder brottslighet. De vill ha ett etniskt sammanhållet Sverige och menar att om det inte är sammanhållet blir det splittring och det skapar oro och osäkerhet. Det har Moderaterna börjat köpa. De pratar nu mer om att migration är ett problem som kan leda till brott.
– För Socialdemokraterna är det inte traditionell hemmaplan att gå på hårda straff, men de har ändrat sig och rent empiriskt lägger de oerhört många förslag som skärper straffen.
Men förklaringsmodellen är en annan.
– När man försöker göra brottsligheten till en socialdemokratisk fråga säger man att det inte handlar om invandring utan att vi rustat ned välfärdsstaten och om man ska rusta upp välfärdsstaten då kräver det resurser. Där står det och väger i socialdemokratin om de kommer att ta steget över dit.
– Frågan är – kommer S att sätta ned klackarna och genomföra nya reformer för att vidga och återställa välfärdsstaten? Där finns eventuellt en konfliktlinje med Moderaterna som kanske inte finns än.
Moderaterna i kläm
På sätt och vis befinner sig Moderaterna i Sverige i kläm, menar Jonas Hinnfors, eftersom inte heller SD egentligen står för att montera ned välfärden.
– SD menar att pengarna finns om man bara slänger ut invandrarna.
Så om inte den klassiska höger-vänsterfrågan om välfärdsstatens storlek blir avgörande för väljarnas förtroende för Moderaterna och Socialdemokraterna finns det möjlighet att de båda partierna fortsätter samarbeta efter valet.
Retoriskt kommer S inte närma sig M, för man behöver nog den fienden.
– Om Socialdemokraterna tar några steg mot en vidgad välfärdsstat och Moderaterna följer med litegrann finns det fortfarande en möjlighet att inte vidga gapet mellan dessa två partier.
Men under själva valrörelsen kommer Socialdemokraterna och Moderaterna behöva varandra som motståndare, tror Jonas Hinnfors.
– Retoriskt kommer Socialdemokraterna inte närma sig Moderaterna, för man behöver nog den fienden. Båda de här partierna kommer vara väldigt kritiska mot varandra. Men det innebär inte att man kan se allvaret i att det efter valet kan bli svårt att bilda någon slags regering och att man har politik där man delvis inte är så långt från varandra.