Arbetsmiljöverket granskar olycksstödet till pendelförarna Arbetsmiljöverket granskar stödet till pendelförarna vid olyckor. Trots löfte om 30 minuters inställelsetid har det kunnat dröja 80 minuter. Foto: Anders Wiklund/TT

Arbetsmiljöverket granskar olycksstödet till pendelförarna

Tågvärdarna Löftet till Arbetsmiljöverket om stöd till ensam pendelförare inom 30 minuter har inte och kan inte hållas. Nu inspekterar myndigheten det mobila stödet vid incidenter.
26 feb 2025 | 08:50
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

När tågvärdarna i Stockholmspendeln avskaffades lovades förarna att, vid en olycka, skulle en stödbil vara på plats inom 15 minuter. Men efter flera allvarliga olyckor där stödet dröjt betydligt längre skyddsstoppades ensamarbetet. Arbetsmiljöverket fick då löfte om att målsättningen nu var inom senast 30 minuter, vilket myndigheten accepterade. 

Men Arbetsvärlden har kunnat avslöja att det inte heller kunnat hållas och att stödet kunnat dröja upp till 80 minuter. 

Nu på onsdagsförmiddagen inspekterar Arbetsmiljöverket stödfunktionen och rutinerna för olycksdrabbade förare. Detta efter begäran från båda pendelfackens skyddsombud.

– Grundkravet är att stödet ska vara där inom 15 minuter och att en förare ska tas ur tjänst direkt vid påkörning. Det är viktigt att förstå att 15 minuter är en lång tid ensam vid en olycka, säger Johan Puka, facket ST:s huvudskyddsombud i pendeln. 

30 minuter har överskridits flera gånger

I början av förra året kunde Arbetsvärlden berätta om hur en ensam pendelförare, som just bevittnat en dödlig påkörning, tvingades vänta i 40 minuter innan stöd kom till platsen. Under tiden fick han själv lugna förtvivlade resenärer.

I november förra året fastnade ett tåg med över tusen pendelresenärer i Arlandatunneln. Då dröjde stödet 80 minuter.

Men det var långt ifrån den enda gången 30-minutersmålet överskreds. Enligt skyddsombudens begäran om åtgärd skedde ytterligare en påkörning med dödlig utgång i december förra året. Då dröjde det 55 minuter innan stödbilen, OTS, anlände.

– Vi har flera bara i december, men den var värst. Resenärerna som blivit vittne till händelsen hade panik. Föraren var tvungen att gå runt och lugna trots att han själv egentligen hade behövt den behandlingen, säger Johan Puka.

SJ:s egna tester visar att löftet är omöjligt

Enligt den nuvarande pendelentreprenören SJ Stockholmståg är stödet på plats inom 30 minuter i 97 procent av fallen. Men Arbetsvärlden har kunnat visa att SJ räknar tiden från när de beordrar ut det så kallade Operativa Trafikstödet, OTS. Och det har kunnat dröja upp till 11 minuter från att föraren larmat. 

Efter incidenten i Arlandatunneln gick Stockholmståg med på skyddsombudens begäran att testa de fyra OTS-bilarnas inställelsetid på identifierade riskplatser med svår framkomlighet. Men testet behövde inte ens genomföras.

OTS och YDL

Det operativa trafikstödet, OTS, ingick i det projekt som Region Stockholms trafiknämnd klubbade 2021 då tågvärdarna avskaffades på pendeltåget.

Vid en olycka, brand eller annan händelse på tåget som innebär ett stopp tillkallas OTS till platsen.

OTS utför då de arbetsuppgifter som tågvärdarna ansvarade för.

De som bemannar funktionen är till stor del tidigare tågvärdar.  

OTS-funktionen är bemannad dygnet runt och består av fyra bilar, utifrån pendeltågets fyra ben.

Till skillnad från tågvärdarna som redan var ombord på tåget var den ursprungliga planen att OTS skulle ha en inställelsetid på 15 minuter. Tiden utökades sedan till mellan 15 och 30 minuter.

Under de påkörningar med dödlig utgång som skedde fram till den sista juni 2023 överskreds den vid samtliga. 

Inställningstiden vid allvarliga händelser har varierat mellan 20 och 80 minuter, men enligt uppgift till Arbetsvärlden även uteblivit.

Enligt SJ:s uppgifter har OTS inställt sig inom 30 minuter i 97 procent av fallen. Men facken anser att 3 procents felmarginal är för mycket.

Yttre driftledare, YDL, är en annan stödfunktion som kan bistå vid olyckor. Tjänsten bemannas dock enbart mellan 06 och 22. 

+ Expandera

SJ:s inledande test genom en vanlig kartapp visade att på 6 av 7 testade sträckor var bara körtiden från bilens uppställningsplats längre än 30 minuter. På 4 av 7 var körtiden över 40 minuter och sedan återstod upp till 400 meters gång till olycksplatsen.

Facket: Inga krav ska ställas på traumatiserad förare

Arbetsvärldens löpande kontakter med både skyddsombud och trafikchef på SJ Stockholmståg visar att det trots allt finns en samsyn. Det är inte hållbart att en förare ensam ska förhindra att tusentalet resenärer beger sig ut på strömsatta spår och försöka lösa eventuella tekniska fel, särskilt inte om föraren själv just bevittnat en dödlig olycka.

En skallig man med glasögon och kort skägg bär en mönstrad skjorta. Han står mot en vanlig vit bakgrund.
Johan Puka. Foto: Privat

Parterna har kommit överens om att vid en påkörning ska föraren tas ur tjänst.

Men arbetsgivaren anser dock att det fortfarande bör kunna ställas vissa krav på att informera resenärerna tills hen blir avlöst. Hur höga kraven ska vara bör dock anpassas efter situationens allvar.

”Till exempel ska en förare inte framföra tåget utan istället invänta avlösning. Ovanpå detta ligger också att operativ arbetsledning för en dialog med föraren och beslutar om vad som är möjligt. Bedöms inte föraren kapabel till något så kommer den inte heller att utföra något.”, skriver SJ Stockholmstågs trafikchef Tomas Sibbmark i ett mejl till Arbetsvärlden.

Men skyddsombuden vill se en omedelbar upphävning av alla förväntningar, ett krav de nu hoppas få med sig Arbetsmiljöverket på. Det och ett krav på stöd inom 15 minuter på hela pendeltågsnätet.

– För förarna är det ett ordentligt traumatiserat tillstånd man hamnar i efter en påkörning. SJ vill få in att man kan ha en viss förväntan på en förare. Men vårt krav är tagen ur tjänst och inget att förvänta. Det tror vi att Arbetsmijöverket kommer stödja, säger Johan Puka.

I sitt mejl skriver Tomas Sibbmark om 15-minuterskravet:

”Krav på en exakt inställelsetid är svårt.  Det är viktigt att ta hänsyn till omständigheternas natur. Inställelsetid kan variera beroende på avståndet till tåget, tid på dygnet, väder och väglag. Vi strävar efter att optimera tid för stöd så att vi kan agera snabbt och effektivt.”

Artikeln har uppdaterats med SJ Stockholmstågs kommentarer.

26 feb 2025 | 08:50

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev